Kebap hazırlama ve pişirme yöntemi

Dikkat bahar geldi ve ortalık şenlendi. Biz Türkler için bahar demek aynı zamanda mangal kefi demek. Ancak uzmanlar mangal keyfinin sağlığınızı bozmamasına dikkat edin diyorlar.

Kebap hazırlama ve pişirme yöntemi
Kebap hazırlama ve pişirme yöntemi
GİRİŞ 22.04.2006 12:25 GÜNCELLEME 22.04.2006 12:25

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Havaların ısınmasıyla piknik alanlarında yapılan mangalda, etlerin gerekli koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi, sağlık açısından risk oluşturabilir" dedi.

Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla vatandaşların piknik alanlarına gitmeye başladığını belirterek, piknikte mangal yapılırken dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Mangalın, belirli kurallar içinde ve aşırıya kaçmadan yapılması kaydıyla kalp sağlığı açısından sakıncası olmadığını ifade eden Özdemir, "Çünkü mangal sırasında yağlar eriyip, akıyor. Ancak mangalın kanser açısından bir takım sakıncaları olduğu yönünde yayınlar var" diye konuştu.

Kebabın, sık tüketimi alışkanlık haline getirilirse çeşitli hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Özdemir, şunları söyledi: "Bu durumda, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser, obezite hastalıklarına yakalanma riski artar. Yaz aylarında, mangalda yapılan kebabın, uygun koşullarda hazırlanıp bekletilmemesi ve iyi pişirilmemesi durumunda, mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebileceği bir yapıya sahip olduğunu, sonuçta besin zehirlenmelerine yol açabileceğini unutmamak lazım."

-KEBAP HAZIRLAMA VE PİŞİRME YÖNTEMLERİ-

Kebabın hazırlanma aşamasında kuyruk yağının konulmaması, yağsız siyah etten yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özdemir, şunları kaydetti: "Kebap ateşe çok yakın pişirildiği için içindeki yağların ve proteinlerin yapısı değişerek, sağlığı tehdit eder duruma gelir. Kömür dumanındaki kimyasallar ise kebabın içine girer. Bu nedenle kebap, dumansız ateşte pişirilmeli ve ateşle et arasında en az 15 santimetrelik mesafe bırakılmalıdır. Dolayısıyla ızgara da etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliği sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir."

Prof. Dr. Özdemir, kebap ile gazlı içecekler yerine ayran içilmesi, yanında yeşil sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Müebbet alan katil nasıl dışarıda? Bu da eski Türkiye'nin eseri!
Trump'tan piyasaları karıştıran açıklama: Yine Fed'i hedef aldı!