Burunda kemik eğriliği nefes almayı zorlaştırıyor

Burun kemiği eğriliği genellikle dışarıdan belli olur, bazı kişilerde iç kısımda olan ve dışarıdan görünmeyen kemik eğriliği bulunabilir.

Burunda kemik eğriliği nefes almayı zorlaştırıyor
Burunda kemik eğriliği nefes almayı zorlaştırıyor
GİRİŞ 21.07.2016 09:06 GÜNCELLEME 21.07.2016 13:08

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk “Burun ön kısımda kıkırdak, arka kısımda ise ince bir kemikten oluşan anatomik bir yapıya sahiptir. 

İdeal bir burunda burun septumu yani kemiği, burnun tam ortasında bulunur ve burun boşluğunu eşit bir şekilde ikiye ayırır. Böylece burunda sağ ve sol boşluk dediğimiz birbirine eşit uzaklık ve büyüklükte iki hava kanalı oluşur. Sağlıklı nefes alabilmek için bu yapının korunması gerekir. Ancak bazı kişilerde doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan travmatik durumlar neticesiyle burun kemiği kayar. Bu durum septum deviasyonu dediğimiz burunda kemik eğriliğine yol açar.”

Burunda kemiği eğriliği nefes alma problemine yol açar

Kemik eğriliği estetik olarak kötü görünümün yanı sıra kişilerde başka şikayetlere de yol açar. Burun tıkanıklığı en sık görülen şikayetlerin başında gelir. Özellikle geceleri burun tıkanıklığı daha da arttığı için horlamaya neden olur. Aşırı horlama uykuda solunumun durmasına yol açan uyku apnesinin sebebi olabilir. Ayrıca kişi burnundan nefes alamadığı için ağızdan nefes alır. Solunum yolu rahatsızlıklarının en önemli sebeplerinin başında ağızdan nefes almak gelir. 

Her burun ameliyatı kişiye özel planlanır

“Burun kemiği eğriliği iki çeşit ameliyatla tedavi edilebilir. Bunlar rinoplasti ve septoplasti ameliyatlarıdır. Rinoplasti, hastanın burun şeklini ve konturunu düzeltmek hem işlevsel hem de estetik açıdan olması gerektiği hale getirmek için yapılan operasyonlardır. Septoplasti ise burun fonksiyonlarını yerine getirmek için yapılan ameliyatlardır. Burun estetiği ameliyatları için kişinin kemik gelişiminin tamamlanması beklenir. Çok özel durumlar haricinde yaş sınırı 15 ile 18 yaş arasında yapılabilir.”

Burun estetiği ameliyatı en sık tercih edilen estetik operasyondur

“Burun ameliyatları günümüzde en sık yapılan estetik ameliyatların başında gelir. Cerrahi ve cerrahi olmayan teknikler ile burundaki eğrilikler giderilebilir. Rinoplasti ile ortalama 40 dakika süren bir operasyonla kıkırdak doku ve kemik eğriliği sorunu başarıyla düzeltilebiliyor. Operasyon hastanın ve cerrahın tercihine göre lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Yine cerrahın uzmanlık alanına göre açık ya da kapalı teknik tercih edilebilir. Kapalı teknikte operasyon burnun içinden girilerek gerçekleştirilir. Kesi izleri burnun iç kısmında kalır. Açık teknikte ise dikişler burun tabanına gizlenerek ameliyat gerçekleştirilir.”

Öztürk “Burun kırma gibi teknikler yerine özel kalemlerle törpüleme ve dikişsiz tekniklerle ameliyat sonrasında şişlik ve ödem oluşma riski düşmüş durumdadır. Ayrıca burun eğriliği tedavisinde dolgu teknikleri ile ameliyatsız burun estetiği imkanın da faydalanabilirsiniz. Gelişen tıp sayesinde gittikçe kolaylaşan ve kısalan iyileşme süreleri sayesinde siz de burnunuzdaki eğriliklerden kurtularak hem sağlıklı nefes alabilir hem de estetik bir görünüme kavuşabilirsiniz.”
 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail Savunma Bakanı Gallant'tan Refah hakkında skandal açıklama
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin şampiyonluk ihtimalleri! İşte tüm hesaplar...