Tırnak batması neden olur? Tırnak batması nasıl iyileşir?

Özellikle ayak baş parmağında olan tırnak batması birçok kişinin ortak problemidir. Peki, ağrılı, iltihaplı ve zorlu bir süreç olan tırnak batması neden olur? Peki, tırnak batması nasıl geçer? İşte, tırnak batması için yapabileceğiniz çözüm önerileri...

Tırnak batması neden olur? Tırnak batması nasıl iyileşir?
Tırnak batması neden olur? Tırnak batması nasıl iyileşir?
GİRİŞ 29.09.2020 10:42 GÜNCELLEME 29.09.2020 10:42
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Tırnak batması; bazen yanlış bir uygulama bazen de kalıtımsal olarak pek çok kişiye problem yaratabiliyor. Tırnak batması için önleyici uygulamalar olduğu gibi, henüz fazla ilerlememiş olanlar için de evde rahatlıkla uygulanabilecek çözümler olabiliyor. Ancak ileri boyutlara varan tırnak batmaları için ufak cerrahi operasyonlar gerekebiliyor. 

Genellikle tırnağın içten büyüyerek deri altına girmesi şeklinde görülen tırnak batmasının en büyük belirtisi, parmağın uç kısımlarında oluşan aşırı ağrı ve sızıdır. Ayakkabı zorlaması ve tırnağın uzaması ile de aynı bölgede kızarıklık, şişme, yanma ve iltihap görülebilir. Tırnak batması özellikle 20-30'lu yaşlarda görülebildiği gibi, erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladır.

tırnak batması nasıl tedavi edilir

TIRNAK BATMASI NEDEN OLUR?

Deri altında kendine yer bulan tırnak, enfeksiyonları içeri taşır ve deri altında bir iltihaplanma süreci başlar. Bundan sonra da kızarıklık, ağrı, yanma, iltihap akıntısı gibi belirtiler baş gösterir. Tırnaktan gelen sarı iltihabın sonrası, çok nadir olarak görülse de tırnak kemiğinin iltihaplanması ve enfeksiyon kapmasıdır.

PEKİ TIRNAK BATMASININ ASIL NEDENİ NEDİR?

Sıkan ve rahatsız ayakkabılar; tırnak batmasının en büyük nedenlerinden biri ayağı hem rahatsız eden hem de ayak tırnak şeklini bozan sıkı, topuklu, sivri uçlu ayakkabılardır. Bunun için ayak tırnağınızı sıkıştırmayacak ön tarafı rahat ayakkabılar giymeniz önerilir.

Yanlış tırnak kesme; tırnakların yuvarlak ve gömük şekilde derin kesilmesi, aynı şekilde tırnağın deri altına doğru büyümesine neden olur. Bu sebeple ayak tırnaklarının yuvarlak değil düz şekilde kesilmesi gerekir. 

Pedikür; Yanlış uygulanan ve alelade yerlerde yapılan pedikür, tırnağın enfeksiyon kapmasına ve sonrasında batık yaşanmasına neden olabiliyor

Yaralanmalar; tırnağın darbe alması ve zedelenmesi sonucu da tırnak batması görülür. Özellikle futbol oynayanların ve koşu sık karşılaştıkları bir durumdur. 

Genetik durum; eğer ailede tırnak batığı problemiyle yaşayan bir kişi varsa, siz de tırnak batmasıyla karşılaşabilirsiniz. 

Enfeksiyon durumları; tırnakta bulunan mantar vb. enfeksiyonlar tırnak yapısının kalınlaşması ve genişlemesi sonucu batık görülmesine neden olabilir.

TIRNAK BATMASI NASIL İLERLER?

En çok ayak baş parmağında görülen tırnak batmasının ilk evresinde yalnızca tırnakta şişme ve kızarma görülür. İlk vakitlerde iltihaplanma ve sıvı gelme yoktur. Daha sonra herhangi bir müdahaleye maruz kalmayan tırnak batığı ilerler ve tırnağın battığı bölgede sıcaklık, yanma ve en son iltihap akıntısı görülür. Bölgeden akan beyaza yakın sıvı enfeksiyon habercisi olmaktan çok, vücudun deri içindeki tırnağa verdiği reaksiyondur. Sonrasında görülen sarı irin şeklindeki iltihap, tırnağın enfeksiyon kaptığının ve kötüleştiğinin habercisidir. 

TIRNAK BATMASI NASIL GEÇER?

Tırnak batması bahsedilen başlangıç evresinde ise, iltihap oluşmadan evvel evdeki çözümlerle kontrol altına alınabilir. Ancak ateş ve iltihap yoğun şekilde artarsa; tırnak çekme gibi hafif operasyonlara baş vurulabilir.

tırnak batmasına çözüm

Tırnak batması için evde uygulanabilecek çözümler; 

*Ayağınızı günde 4 kez sıcak suda bekletin.

*Ayak temizliğine dikkat edin. Günde iki kez ayağınızı sabunlu suyla yıkayın ve temiz, kuru kalmasına özen gösterin.

*Tırnak batması yaşadığınız dönemde sıkı ve topuklu ayakkabılardan uzak durun. Mümkünse tercihiniz yalnızca sandalet ve terlikten yana olsun.

Doktora gitmeden evvel bu işlemi uygulayın; Deriye batmakta olan tırnağın köşesini kaldırmaya çalışın. Tırnak ile deri arasına bir parça pamuk sararak sağlam duracak şekilde yerleştirin. Aralarında boşluk olması gerekmektedir. Bu acı veren bir işlem olmasına rağmen evde tedavinin en önemli kısmıdır. Ayağınızı sıcak suda beklettikten hemen sonra araya koyduğunuz pamuğu biraz daha ileriye itin ve pamuğu her gün değiştirin. 7-15 gün içinde tırnağınız büyüyecek ve batma problemi geçecektir. Bunları 3 gün boyunca düzenli olarak yapmanıza rağmen herhangi bir gelişme olmadıysa doktora görünün. Ayrıca bu aşamada yoğun ağrı ve sızı için ağrı kesicilere başvurabilirsiniz.

Bir diğer yöntem; tuz veya yumuşatıcı bir şeyler eklediğiniz sıcak suda ayağınızı bir müddet bekletin. Daha sonra antibiyotik merhem sürün ve bandajlayın. Birkaç gün sonra ise ayağınızı sıcak suda bekletin ve ardından törpü ve pedikür makasıyla batık yeri deriden çıkarmayı deneyin. Sonra ise merhemleyin ve tekrar bandajlayın. 

TIRNAK BATMASI İYİLEŞMİYORSA...

Evde uygulanan işlemlerden sonra tırnak batması geçmiyor ve yineleniyorsa; bir doktora başvurmanız gerekir. Bu ileri evrelerde yapılan işlem ise; anormal dokunun alınması ve tırnak kökünün kısmi olarak kazınması uygun bir işlem olacaktır. İşlem sonrası aynı yerden batmayı engellemek amacıyla tırnak kökünün batan tarafı tahrip edilir.

Peki, tırnak batması bu işlemden sonra da yinelenir mi? Anormal, iyileşmeyen dokuların alındığı durumlarda batmanın tekrar etmesi beklenmez. Sadece tırnağın çekilip iltihaplı ve anormal dokunun alınmadığı durumda tekrar tırnak batması oluşması beklenir. 

YORUMLAR 24
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende cok aci cektim,amma uyarilarizi dikkate aldim. Simdi rahatim tesekkür ederim
    Cevapla
  • Güllü 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten benim ki geçmedi 14 yaşındayım birde çok ağrıyo ve mosmor şiş beyaz ve sarımsı bir şeyde akıyo yinede bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim
    Cevapla
  • Rose 3 yıl önce Şikayet Et
    keşke işe yarasa
    Cevapla
  • Sargeras 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlatim cok guzel . Tesekkur ederiz . Cok yararli yazi oldu. Bir kac vidyo izledim buradaki kadar etkili https://www.youtube.com/watch?v=ydaGe3WxVOI https://www.youtube.com/watch?v=OTL1HkIJ7gw&t=119s
    Cevapla
  • kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    teşekkür ederim arkaşım için iyi bilgi topladım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı