Kırmızı alarm! Anne babalar bu salgına aman dikkat!

El, ayak ve ağız hastalığı özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen oldukça bulaşıcı bir viral hastalık. Nadiren daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir.

Kırmızı alarm! Anne babalar bu salgına aman dikkat!
Kırmızı alarm! Anne babalar bu salgına aman dikkat!
GİRİŞ 23.05.2018 10:12 GÜNCELLEME 23.05.2018 10:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ateş, boğaz ağrısı, iştahsızlık, halsizlik bulguları ile başlayan, ağız içerisinde ve ağız çevresinde, avuç içi ve ayak tabanında görülen döküntüler ile kendini belli eden el-ayak-ağız hastalığı, “kreş hastalığı” olarak da biliniyor.

El ayak ağız hastalığının çoğunlukla kendi kendini sınırladığını, ağır hastalık tablosuna neden olmadığını söyleyen Dr. Koray Akay, hastaların 5 ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileştiğini söylüyor.

 

 

BAHAR AYLARINDA ARTIYOR

El, ayak ve ağız hastalığının özellikle ilkbahar ile sonbahar başı arasında görüldüğünü belirten Akay, “Hastalığın tanısı tüm dünyada yaygın olarak hastanın yaşı, klinik bulguları, döküntülerin özellikleri ve döküntülerin bölgesel dağılımı ile klinik olarak konulmaktadır” diyor.

BULAŞICILIK NASIL ÖNLENİR?

Hastalığın, büyük oranda solunum yoluyla geçtiğini ve çok bulaşıcı olduğunu vurgulayan Dr. Akay, “Genellikle hastalığın ilk haftasında bulaşma oranı daha fazladır. El ayak hastalığı olan çocuğun sık sık eli su ve sabunla yıkanmalı, temas ettiği noktalar temizlenmeli, oyuncak, yeme içme kapları paylaşılmamalı, sarılma gibi durumlardan uzak durulmalıdır” önerisinde bulunuyor.

ÖZEL BİR İLACI YOK

El, ayak ve ağız hastalığından korunmada etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir aşı yoktur ve tedavisi için özel bir ilaç da bulunmuyor. Döküntü olan bölge kaşınmamalı, alkolle temizlenmemeli. Çoğunlukla hastalığın hafif belirtiler ile seyretmesi ve kendi kendine düzelmesi bekleniyor. Bununla birlikte gereken hastalarda, mevcut durumları hafifletmek için ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile boğaz ağrısını azaltmak için gargara ve spreyler öneriliyor. Yeterli sıvı ve beslenme desteği alamayan çocuklarda ise sıvı-beslenme desteği yapılıyor.

YORUMLAR 5
  • la.galibe.illallah 5 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeliler den bulaştı
    Cevapla
  • vatandaş 1453 5 yıl önce Şikayet Et
    benim çocuklarada bulaştı geçen sene,sağolsun aile hekimi bi karışım yazdı,eczacı yaptı verdi, geçti...şurup gibi ağzı 2 damla damlattık.
    Cevapla
  • sezgin zaza 5 yıl önce Şikayet Et
    3 çocuğum ve yeğenlerim bi ay önce hepsi oldu biraz geç kalmadınız mi yaz geldi
    Cevapla
  • Burcak 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadarbsurede gecti
    Cevapla
  • Anne 5 yıl önce Şikayet Et
    Uçuk gibi desenize. Oda aktifken çok bulaşıcı da.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor