Bulgurun faydaları nelerdir? Kilo vermeye yardımcı olur mu?

Ham maddesi buğday olan bulgur pirinçten çok daha besleyici bir besin maddesidir. Temel besin öğeleri olan çinko, kepek, krom ve magnezyum içermektedir. Bir de bunlara selenyum, fitat ve B12 dışındaki tüm B vitaminleri eklenince haftada 1-2 porsiyon bulgur tüketmenin faydalı saymakta bitmiyor.

Bulgurun faydaları nelerdir? Kilo vermeye yardımcı olur mu?
Bulgurun faydaları nelerdir? Kilo vermeye yardımcı olur mu?
GİRİŞ 10.11.2018 10:12 GÜNCELLEME 10.11.2018 10:12
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Anadolu'nun vazgeçilmezidir bulgur. Sofaralardan eksik olmayan baş tacıdır. Afiyetle yediğimiz bu besinin insan sağlığı için ne gibi faydaları olduğunu okumuş muydunuz. Ülkemizde, özellikle de Anadolu Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilir ve tüketilir. Bu sebeple Türk kültürünün geleneksel bir besin kaynağı halini almıştır. Yüksek miktarda karbonhidrat içeren bulgur, oldukça ekonomiktir. Lif, karbonhidrat ve protein bakımından bulgur oldukça zengindir. Bulgurda çok az miktarda yağ ve kalori vardır. Demir ve B6 bakımından da zengin bir tahıl ürünü olan bulgurun sıklıkla tüketilmesini uzmanlar öneriyor.

 

 

BULGURUN FAYDALARI NELERDİR?

Dokuları güçlendirir.
Safra taşı oluşumuna engel olabilmektedir.
Sinir sistemine faydalıdır.
Şeker hastalığı prognozunu olumlu yönde etkilemektedir.
Kalp ve damar sağlığını korur.
Hamilelik için önemli faydalar içermektedir.
Sindirim sistemine iyi gelir.
Kan şekerini dengede tutar.
Saç ve cilt sağlığını korur.
Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
Anemi hastalığını yüksek ölçü de tedavi eder.
Kemik sağlığını korur ve destekler.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Kansere yakalanma riskini azaltır.

 

 

Bulgurun Yararları

BULGURUN BESİN DEĞERİ

Enerji 338 kal, karbonhidrat 70,2 g, protein 12,2g, yağ 0,86g, posa lif 8,2g, potasyum 328,5mg, kalsiyum 14,8mg, fosfor 226mg, demir 1,3mg, B1 vitamini 0,31mg, B2 vitamini 0,07 mg, niasin 4,1 mg olarak belirlenmiştir. Bulgur uzun süre tok tutma özelliği ile diyet yapanlar için bile uygundur. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Önemli bir özelliği de kolesterol içermez. Bütün bunları düşünerek, bulgur tüketimini ihmal etmemeliyiz.

BULGUR ZAYIFLATIR MI?

Bulgur, protein ve doymamış yağlar bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Bu bakımdan da bulgur, çok doyurucu, uzun süre tok tutan bir besindir. Kilo vermeye çalışan kişilerinse en önemli sorunları çok sık acıkmalarıdır. Diyet döneminde sık sık bulgur yiyen kişiler daha uzun süre tok kalırlar ve sindirim sistemleri de hızlı çalıştığından daha kısa sürede kilo verebilirler.

BULGURUN ZARARI VAR MI?

Her insanın bünyesi farklıdır. Bulgurun saymakla bitmeyen faydasının yanında bulgurun zararları az da olsa bulunmaktadır.

Bazı insanların vücutları tahıllara karşı oldukça hassastır. Bu tip insanların tahıl tüketmeleri çok tehlikelidir. Bulgur tüketildikten sonda kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi vakalarla karşılaşılırsa çölyak hastalığı olma şüphesi yüksektir.

Bulgur Besin Değeri

YORUMLAR 2
  • Ünsal 5 yıl önce Şikayet Et
    İyide hangi bulgur... Şu anda üretilen buğdaydan un yapılamıyor o buğdaydan yapılacak bulguruda hiç düşünemiyorum....
    Cevapla
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    un yapılamıyorsa ne için kullanılıyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Smart büyüdü! Yeni modeli sosyal medyayı salladı! Tasarımcısı Türk çıktı