Balın bilinmeyen faydaları nelerdir? Gece yatmadan önce bal yerseniz...

Sağlığa olan faydalarıyla insan hayatında önemli bir yeri bulunan bal, her sabah tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Bal, insanlık tarihi boyunca tatlandırıcı ve koruyucu olarak kullanılmış bir maddedir. Her gün bal yemeye başlarsanız, diğer tüm faydalarının yanı sıra daha iyi uyuyabilir, hafızanızı güçlendirebilir ve daha arınmış bir cildin tadını çıkarabilirsiniz. İşte balın bilinmeyen tüm faydaları...

Balın bilinmeyen faydaları nelerdir? Gece yatmadan önce bal yerseniz...
Balın bilinmeyen faydaları nelerdir? Gece yatmadan önce bal yerseniz...
GİRİŞ 16.02.2019 12:40 GÜNCELLEME 16.02.2019 12:40
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Vitamin ve mineral kaynağı olan bal, bağışıklık sistemi başta olmak üzere vücuda birçok faydası vardır. Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir, demir sayesinde dolaşım sistemine yardımcı olur. Doğal enerji kaynağı olarak bildiğimiz bal, birçok sağlık problemini önlemede önemli rol oynuyor. Özellikle öksürüğe, uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelen bal uzmanlar tarafından gece yatmadan önce ve sabah kahvaltısında tüketilmesi öneriliyor. Peki bal başka hangi hastalıklara iyi gelir? İşte balın bilinmeyen faydaları...

 

 

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan bal kalori ve protein deposudur. Özellikle çocukların tüketmesi gereken besinlerden biridir. Arıların doğadan insa aktardığı bal, fazla tüketildiğinde zararları da olabiliyor. 

 

 

Bal Hangi Hastalıklara İyi Gelir

Cildi yeniler: Bal dermatit ve kepek gibi cilt hastalıklarını hafifletir. Hastalıklardan etkilenen bölümlere bal sürüldükten sonra iyileştiği gözlenmiştir. Saç dökülmesine de faydalı olduğu öne sürülmektedir.

Damarları açar: Diğer şekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

Hafızanızı güçlendirir: Her gün bal yemek strese karşı savaşmaya yardımcı olur, vücutta antioksidan etkisi gösterir ve hatta hafızayı geliştirir. Ek olarak şunu da bilmelisiniz ki, bal kalsiyum içerir; kalsiyum beyin tarafından emilir ve beynin işlevlerine yardımcı olur.

Öksürük şurubuna alternatif: Bal, özellikle de çocuklarda tıkanıklık belirtilerini hafifletir. Şurup kıvamındaki bal ağız içinde bir tabaka oluşturur ve böylece tahriş olmuş alanlar yatışır, enfeksiyon yayılması zayıflar. Soğuk algınlığının tedavisinde vazgeçilmez bir yardımcıdır. 

Kabızlığı yok eder: Bilhassa sıcak suyun içine katılarak yapılan bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

Gözün görme gücünü arttırır: Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

Kolesterol seviyenizi düzenler:  Balın bunu sağlayabilmesinin sebebi kolestrol içermemesidir. Balın içerdiği vitaminler ve mikro elementler kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. 

Uykusuzluğu anında geçirir: Bazen gecenin ortasında uyanırız. Bunun nedeni, uykumuz sırasında beynimizin glikojen denilen bir maddeye ihtiyaç duyması ve böbreklerde bulunan adrenal bezleri, sizin uyumanıza izin vermeyecek şekilde adrenalin ve kortizolün çıkmasına neden olmasıdır. Neyse ki, bal glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusu sağlamanıza yardımcı olur.

Yaralara ve kesikleri iyileştiriyor:  Doğal bal, antiseptik antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu özellikler yaraların temizlenmesine ve kesiklerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte balı kesiklerin ve yaraların sebep olduğu ağrı ve acılara iyi geliyor.

Karaciğeri temizler: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

BALIN BESİN DEĞERİ!

Yenebilen 100 gram balın ortalama 17.2 gramı su, 82.3 gramı karbonhidrat ve 0.5 gramı da protein ve madensel maddelerden oluşmuştur. Görüldüğü gibi, bal temelde karbonhidrat sağlayan bir besindir. Baldaki karbonhidratların büyük çoğunluğu sindi­rimi gerektirmeyen glikoz ve früktoz dediğimiz monosakkaritlerdir.

Balın Faydaları Nelerdir? Kansere İyi Gelir Mi?

BAL KANSER TEDAVİSİNDE ETKİLİ MİDİR?

Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır. Bal bazı kanserlerin riskini azaltan çeşitli flavonoidler içerir. Klinik olarak ispatlanmamış olsa da sigara içenlerde ve kadınlarda önemli etkileri görülmüştür.

Ballı su içmek vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır bu da kanınıza daha çok oksijen karışması anlamına gelir. Oksijen seviyesinin yüksekliği ise vücudun verimini artırır, bakteri ve hastalıkları savar. Aynı zamanda enerjinizi artırır, daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar ve egzersiz de ruh halinizi iyileştirir.

Doğal besinleri birlikte tüketerek kanser riski daha da azaltılabilir. Birlikte tüketilmesi önerilen mucize ikililerin başında ceviz ve bal gelir. Ceviz, yüksek antioksidan etkisi ile kanseri önleyen besinlerin başında yer alır. Cevizi kaynağı bilinen doğal bir bal ile tüketmek kansere karşı önleyici etkisini artırır. Her gün istenirse ara öğün olarak 2-3 ceviz ve 1 tatlı kaşığı bal tüketmek, kanserojen maddelerin etkisinin vücuttan uzaklaşması sağlayarak kanser oluşumunun önlenmesine yardımcıdır.

BALIN ZARARI VAR MI?

- Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez.

- 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır.

- Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

- Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır.

Balın Zararı Var Mı

YORUMLAR 6
  • hatice AZE TÜRK 4 yıl önce Şikayet Et
    bal ALLAH tarafindan yaradilan cok salikli bi sey Balin seker hastalari icin bir zarari yok amma normasi 1kasik artik yokk
    Cevapla
  • Duru 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben beğendim valla.
    Cevapla
  • nerede acaba ?? 5 yıl önce Şikayet Et
    gerçek bal ??
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir kaşık Bal ; Şeker Hastası iseniz Şekeriniz Tavan yapar. :)
    Cevapla
  • HarunG 5 yıl önce Şikayet Et
    zaten okudunsa yaziyor altinda, sunlara bunlara onerilmez diye, seker hastaligi olanlarda dahil. inanmazsan bi oku istersen once
    Cevapla
  • Yusuf Emre 5 yıl önce Şikayet Et
    Balın şeker hastalarına zararlı olduğu iddiası doğru değildir. Aşırı olmamak kaydıyla şeker hastaları bal tüketebilirler. Araştırabilirsiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye'de PKK'nın evlerin altına kazdığı tüneller işte böyle görüntülendi
Olağanüstü seçim kararı alan Beşiktaş'ta ilk başkan adayı belli oldu