Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir? Skolyoz belirtileri çeşitleri tedavisi

Tıp dünyasında Skolyoz şeklinde isimlendirilen Omurga Eğriliği, son yıllardaki olumsuz yaşam koşullarından ötürü yaygın meydana gelen bir sağlık problemi olarak bilinmektedir. Orta yaşlı yahut yaşlı kimselere nazaran genç nesilde daha sık oluşum gösterebilen Skolyoz nedir? Kişinin yaşına hastalığın derecesine ve çeşidine göre değişkenlik gösteren Skolyoz belirtileri ve tedavisi!

Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir? Skolyoz belirtileri çeşitleri tedavisi
Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir? Skolyoz belirtileri çeşitleri tedavisi
GİRİŞ 16.05.2019 10:00 GÜNCELLEME 16.05.2019 11:00

Skolyoz ya da diğer bir adıyla Omurga Eğriliği, oturuş/duruş bozukluğu veya olumsuz hayat şartlarından kaynaklı olarak kendini gösterebileceği gibi doğuştan ortaya çıkabilen ve geçirilen ağır travmalardan sonra da karşılaşılabilmektedir. Erkeklere göre kadın cinsiyetinde daha fazla meydana gelebilen Skolyoz (Omurga Eğriliği), düzenli surette doktor kontrolünde gerçekleştirilecek çeşitli egzersiz programı ve aynı şekilde kilo kontrolünün sağlanmasıyla beraber tedavisi mümkün kılınabilmektedir. Kalıtsal (Genetik) faktörlere bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon durumlarında ya da kimi zaman tümör etkeniyle oluşum gösterebilen Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir? Normal şartlar altında düz bir şekilde olması lazım gelen omurga bölgesinin sağ veya sol tarafa doğru eğrilmesi olarak tanımlanan Skolyoz belirtileri nelerdir? İşte, toplumda görülme sıklığı yüzde iki ila yüzde dört arasında farklılık gösterebilen ve ülkemizde rakamsal olarak iki buçuk milyon kişinin bu hastalığa sahip olduğu tahmin edilen Skolyoz tedavisi...

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDİR?

Normal ve sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Bu nedenle üç boyutlu bir deformite (şekil bozukluğu) olarak tanımlanır.

 

 

skolyoz omurilik eğriliği nedir

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) belirtileri aşağıda maddeler halinde sıralanan şikayetler/yakınmalar sonucunda ortaya çıkmaktadr.

Sırt ve/veya bel ağrısı

*Omuz ve kalçaların simetrik durmaması

*Omurganın yana doğru eğriliği

*Omurganın yan ve öne doğru eğriliği

*Nefes darlığı, yorgunluk

*Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi

*Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı

skolyoz belirtileri

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TANI / TEŞHİS NASIL KONULUR?

Skolyoz tanısı ayakta çekilen tüm omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Omurganın direkt filmleri yeterli olup nadiren MR gereklidir.Omurganın esnekliği test edilir. Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan grafileri tanıyı koymak ve skolyozun eğriliğinin derecesini belirlemek için yeterlidir. Bu grafilerde eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki sapma açısı ölçülür ve vakalar bu açının ilerlemesine göre takip edilir.Bu açıya Cobb açısı denir.Vertebranın dönme derecesi ise yine bu grafilerden belirlenir.

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) DERECELERİ NELERDİR?

1)Hafif düzeyde eğrilik: 20 dereceden az olan eğriliklerdir. 10 derece altındaki eğrilikler spinal asimetri olarak adlandırılır. Eğriliğin skolyoz olarak tanımlanması için 10 derecenin üstünde olması gerekir. Hafif eğriliklerde tedavi gereksinimi yoktur; fakat ilerleme olup olmadığını tespit etmek için belirli aralıklarla takip gerektirir.

2)Orta derecede eğrilik: Skolyoz derecesi 20 ile 40 derece arasındadır. Genellikle ergenlik döneminde tespit edilir. Tedavide korse ve fizik tedavi uygulamaları yapılır.

3)Şiddetli eğrilik: Omurgadaki eğrilik 40 derecenin üzerindedir.

skolyoz tedavisi

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDENLERİ NELERDİR?

*Skolyoz (Omurga Eğriliği) neden olur?

Skolyoz vakalarında nedenler tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar sonucunda bazı hastalıkların skolyozu tetiklediği öğrenilmiştir. Bunun dışında günlük hayatta vücudun yanlış kullanılması da hastalığa neden olabilir. Ağır çanta taşımak, ağır yüklenmek, duruş bozuklukları, çevresel etkenler, uzun süreli bilgisayar kullanımları vakaların görülmesinde altta yatan nedenler olarak kabul edilmiştir. Romatizmal hastalıklar, tümörler, omurga kırıkları, metabolik rahatsızlıklar, kemikte oluşan deformasyonlar skolyoz hastalığının oluşumunda risk faktörleridir.

skolyoz çeşitleri türleri

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) GÖRÜLME SIKLIĞI VE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Skolyoz, toplumda yaklaşık yüzde 2 - 4 oranında görülür. Bunlardan çok büyük bir kısmı düşük dereceli eğriliklerdir. Kız çocuklarda erkek çocuklara göre yaklaşık 8-10 kat daha sık görülebilir. Omurgasında eğriliği olan kişilerin ancak yüzde 10’unda skolyoz, tedavi gerektirecek dereceye ilerler. Düzenli egzersiz yapma, sırt kaslarını güçlü tutma, kondisyonu artırma ve daha fit olma skolyoz takibinin ve tedavisinin hemen her basamağında yer alan vazgeçilmez öğelerdendir.

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TÜRLERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

-Nöromusküler skolyoz: Temel nedenleri arasında kas veya sinir hastalıkları yer alabilir. Sinir --hastalıkları beyin ve omurilikten kaynaklanabilir, kas hastalıklarıysa çocukluk ve daha ileriki dönemlerde görülebilir. Nöromusküler skolyozda, idiyopatik skolyozun aksine, solunum sıkıntısı ve duyu kusurlarına daha çok rastlanabilir.

-İdiopatik skolyoz (Nedeni bilinmeyen tür): En sık görülen skolyoz çeşididir. Sebebi tam olarak aydınlatılamayan, ‘idiopatik’ türdür. Omurgada yana doğru eğilme, ‘S’ veya ‘C’ şekilli olabilir. Yana doğru eğilme dışında, omurların kendi etraflarında dönmesi de en hafif formlar dahil olmak üzere tüm idiopatik skolyozlarda görülür. Omurlardaki bu dönme, sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşmasına yol açar.

-Konjenital skolyoz: Anne karnındaki çocuğun gelişimi sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı bir skolyoz türüdür. İlk yıllarda hızlı bir ilerleme gösterir.

SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TEDAVİSİ…

Skolyoz (Omurilik Eğriliği) tedavisi; rahatsızlığı yaşayan bireyin yaşı, skolyozun boyutu ve türüne göre yapılmaktadır. Bireyin omurga eğriliği 1 veya 2. seviyesindeyse cerrahi işlem uygulanmadan tedavi yapılır. Bu tedaviyle yanaşı bireyin düzenli olarak beslenmesi gerekli vitamin, mineral, kalsiyum ve proteinleri alması çok önemlidir. Aynı zamanda spor yapmak hayatının bir parçası haline getirilir ve yumuşak yataklardan ziyade sert bir yatakta uyuması gereklidir. Oturulan sandalyeler, kullanılan masalar boyunuza uyum sağlamalıdır. Ayrıca uzman kontrolünde korse kullanılmalıdır.

Yüzde yirminin altında skolyozu olanlar gözlem altında tutulur ve tedavi için bazı egzersizler verilir. Kasları güçlendirmek için pilates, yüzme vs. önerilir. Yüzde otuz ve üzerinde olan skolyozlara problemin ilerlememesi için korse önerilir. Yüzde kırk ve üzerinde olan skolyozlarda, ayrıca ergenlik döneminde omurgası büyümekte olan çocuklarda için de cerrahi yöntem kaçınılmaz olabilir.

20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı zamanda sırt ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi bir girişim (korse tedavisi ya da cerrahi) yapılmaz.

Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve büyüme potansiyeli olan kişilerde korse tedavisi tercih edilebilir

Skolyozun derecesi 40 dereceden fazlaysa ise skolyoz ameliyatı gündeme gelir.

SKOLYOZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Skolyoz ve kifoz, doğuştan olabileceği gibi sonradan gerçekleşen nedenlerle de meydana gelebilen omurga rahatsızlıklarıdır. Dr. Feridun Kunak, skolyozun bel kemiğinde S şeklindeki eğrilik olduğunu, kifozun ise kamburluk olduğunu belirtti. Kunak, böyle durumlarda doktora gidilmesini tavsiye etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü