Ayranın faydaları ve besin değeri: Ayranın bir yararı daha ortaya çıktı

Her yemeğin yanında tüketilebilen özellikle sıcak yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti olan ayranın faydaları saymakla bitmiyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yoğun ilgi gören ayran içerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunuyor.

Ayranın faydaları ve besin değeri: Ayranın bir yararı daha ortaya çıktı
Ayranın faydaları ve besin değeri: Ayranın bir yararı daha ortaya çıktı
GİRİŞ 18.06.2019 09:12 GÜNCELLEME 18.06.2019 09:12
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Besin değeri açısından oldukça zengin olan ayran tam bir şifa deposu. Ayran, özellikle içeriğinde bulunun yoğurt bakterileri sayesinde, sindirim sisteminde etkili olan çok önemli bir içecektir. Hiçbir yan etkisi olmadığı gibi ter yoluyla vücuttan kaybedilen sıvının sodyum ve klorür iyonları açısından zengin olan ayran ile karşılanması mümkündür. Peki son derece faydası bulunan ayran hangi hastalıklardan korur? Özellikle yaz aylarından sıkça tüketilen ayranın yararları saymakla bitmiyor. İşte yüzyıllardır yoğurttan elde edilen sadece ülkemizde değil tüm dünyada yoğun ilgi gören ayranın besin değeri...

 

 

Ayranın Faydaları

AYRANIN FAYDALARI NELER?

 

 

- Ayran, kanser hücrelerinin gelişimini engeller. (Yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle kanserin başlangıcını önlüyor ve tümör hücrelerinin gelişimini geriletiyor.)

- Ayranın sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar ve kabızlık sorununun giderilmesinde etkili olur.

- Ayranın uyku problemine koşulsuz iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir. Geceleri uyku problemi çeken kişilerin uyku vaktinden birkaç saat önce bir bardak ayran tüketmeleri o gece deliksiz bir uyku çekebilmelerine olanak sağlayacaktır.

- Tokluk hissi vererek öğünlerinizi küçültmenize ve kilo vermenize yardımcı olur.

- İçerdiği yoğun vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

- Ayran kolesterol seviyesinin sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcı olur. Ayran kolesterol seviyesinin düzenlenmesine hayati katkı sağlayan bileşenler açısından çok zengindir.

- Osmanlı zamanında kullanılan en sağlıklı besin yoğurt sadece vücut sağlığına değil cilt sağlığına da oldukça katkı sağlar. İçeriğinde sodyum, protein, potasyum, folate, tiamin, A, B, C, E, K ve B12 vitaminleri bulunmaktadır. 

- Ayranın kasları gevşetici özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde gevşeyen kaslar sinir sisteminin rahatlamasına neden olur. Birçok faydası olan ayran fazla tüketilmediği takdirde sinir sisteminin ayakta kalmasını sağlar.

- Ayran midede asit seviyesinin düzenlenmesini sağlayan etkili bir içecektir. Özellikle baharatlı içeceklerin ender olduğu yanma ve tahrişten kaynaklana sızıların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. 

Ayranın Besin Değeri

AYRANIN BESİN DEĞERİ

Bir bardak ayranda 38 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Kutu yani 300 gramlık miktarında Bardak Ayran 114 kalori bulunmaktadır.

Besin Değeri 100 gramda 

Kalori 38 kcal 
Karbonhidrat 2.8 g 
Lif 0.0 g 
Protein 2.0 g 
Yağ 2.1 g 
Kolesterol 0.0 mg 
A Vitamini 0.0 IU 
C Vitamini 0.0 mg 
Potasyum 0.0 mg 
Kalsiyum 0.0 mg 
Demir 0.0 mg 

Ayran, vücudun kaybettiği su ve mineralleri geri kazandırmaya yardımcı ferahlık veren bir içecektir. Yemeklerin yanında ya da ara öğünlerde yarım porsiyon süt değişimi yerine tüketilebilecek sağlıklı bir alternatiftir.

SAĞLIKLI AYRAN TARİFİ

Serinlemek için bire bir olan, midemize adeta klima etkisi yapan, sıcak günlerin vazgeçilmez içeceği ayran kavrulan vücudumuzu serinletmek için tercih edilen içeceklerin başında geliyor. Hazır ayranlar yerine evde yapılan  ayran daha doğal bir lezzet ve bir o kadar da sağlıklı. İşte, evinizde yapabileceğiniz kolay ve lezzetli ayran tarifi...

Malzemeler

Kaç kişiye yapıyorsanız iki katı kadar yemek kaşığı yoğurt (mesela 2 kişiye yapıyorsanız 4 yemek kaşığı yoğurt)

Kaç kişiye ayran yapıyorsanız o kadar su bardağı su (mesela 2 kişiye yapıyorsanız 2 su bardağı su)

Kaç kişiye ayran yapıyorsanız o kadar yemek kaşığı süt (mesela 2 kişiye yapıyorsanız 2 yemek kaşığı süt)

Yapılışı

Önce yoğurdu el blenderi ile çırpın ve suyu ve sütü ekleyin iyice çırpın, tuz ekleyin. Afiyet olsun.

YORUMLAR 7
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Haftada 5-15LT kadar Ayran tüketiyorum. Tadını acayip severim. Babamda, abilerimde, hatta oğlumda bile ayran tutkunluğu var. Demek genetik birşey :)) Acaba çok mu içiyorum diye de düşünmeden edemiyorum. (Ayranın tarifinde sütün ne işi var? Bilen varsa bi zahmet anlatabilir mi?
    Cevapla
  • GIDACI 3 yıl önce Şikayet Et
    Hocam uzun ömürlü ve endüstriyel ürün elde etmek için süte katılan su ve kültür ayrana dönüştürülüyor.
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    hakkı bey,az çok da beceri istiyor yani,yapamayıp topak topak bırakan,tuzunu ayarlıyamayan,suyunu ayarlayamayan var,en lezzetlisi torba yoğurttanoluyor,yoğurt orta yağlı olacak,zevke göre az bir şey kremada konulabilir.topaklanmaması için iyi karıştırmak gerekiyor,yayık ayranı tabbi en makbülü.
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    ayran tarifinde süt duymamıştım duyan varsa beri gelsin
    Cevapla
  • Hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    yuh yani tarif verilir mi ya ayıptır. ayran yapmayı bilmeyeni ülkeden kovun yani
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    severim ama içtiğim zaman ızdırap oluyor bana. şişiyor da şişiyor karnım aşırı sıkışıklık yapıyor, yoğurt ile bir derdim yok ama ayran nasıl oluyor bilemedim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!