Narın faydaları neler? Şifa deposu nar suyu ve kabuğu hangi hastalıklara iyi gelir?

Binlerce yıldır yenilmezliğin, gücün ve üretkenliğin sembolü olan nar geleneksel ilaç yapımında çok fazla kullanılmıştır. Her bir tanesi şifa deposu hücreleri hastalıklara karşı koruyarak grip, nezle, soğuk algınlığına karşı bünyeyi güçlendiren narın faydaları oldukça fazladır. Peki hamilelikte narın faydaları nelerdir? İşte nar suyu ve nar kabuğu ile ilgili bilinmeyenler...

Narın faydaları neler? Şifa deposu nar suyu ve kabuğu hangi hastalıklara iyi gelir?
Narın faydaları neler? Şifa deposu nar suyu ve kabuğu hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 30.12.2019 22:05 GÜNCELLEME 30.12.2019 22:05

Nar, başta Anadolu olmak üzere birçok Akdeniz kültüründe sağlığa olan yararlarının yanında kutsi bir anlam yüklüdür. Kadını ve bereketi simgeleyen nar, neslin devamlılığı ve doğurganlıkla ilişkilendirilir. Anadolu’da nar hala kutsal sayılarak ağacın kesilmesi yasaklanır, nar ağacını kesen kişinin başına kötü şeyler geleceğine inanılır. Hayat ve ölümü ifade eden nar dini ritüellerde sıkça kullanılır. Anadolu mitolojisinde ana tanrıça olan Kibele’ye kurban olarak nar sunulduğuna rastlanmaktadır. İslam kültüründe de Kuran-ı Kerim’de geçtiğinden cennet meyvesi olarak yerini almıştır.

 

Çağlar boyu narın bu kadar kutsal sayılmasının nedenleri arasında insan sağlığına sayısız faydası olduğundan kaynaklanmaktadır.

NARIN FAYDALARI

 

Narın sayısız faydası olduğu her devir insanlarınca kabul edilip geleneksel ilaç tedavisinde kullanılmıştır. Alternatif tıbbın yanında modern tıpta dahi kullanılan nar salgıladığı nitrik asit sayesinde kan dolaşımını hızlandırır. 

Düzenli olarak tüketilen nar eklem ağrılarına engel olur, saçların sağlıklı ve çabucak uzamasını sağlar ve stres düzeyini azaltır.

- Antioksidan Zengini: Vücut fonksiyonlarının problemsiz çalışmasına yarayan antioksidan birçok hastalığa iyi gelir. Hücrelerin yenilenmesi, zararlı kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Nar, antioksidan açısından çok zengin bir besin kaynağı olduğundan birçok hastalığa iyi gelir.

- Kalp-Damar Hastalıkları: En doğal kalp ilacı olarak bilinen nar, salgıladığı hormonlarla kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi riskini düşürür.

- Yüksek Tansiyon: Düzenli olarak tüketilen nar suyu 1-2 hafta gibi kısa bir sürede tansiyonun normale düşmesine yardımcı olur. Her gün 50ml kadar içilmesi tavsiye edilir. 

- Dişeti İltihabı: Ağız sağlığına da yaraları olan nar suyu zararlı mikroorganizmalara karşı savaşır. Bir miktar ağza alınan nar suyu bekletilir,  çalkalayarak tükürülür. Bu işlem her saat başı 3-4 kez yapılır ve bir süre sonra iltihaptan kaynaklı ağrıları dindirir. 

- Sindirim Sistemi: Hergün düzenli olarak tüketilen bir miktar nar, sindirim sistemini düzene sokarak bağırsakların hızlı çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak parazitleri, ishal, dizanteri gibi sağlık sorunlarının önüne geçer.

- Menopoz Problemleri: Her gün düzenli içilen nar suyu östrojen hormonları dengeler ve menopoza bağlı olarak meydana gelen bazı semptomlara engel olur.

- Cildi Yeniler: İçerdiği antioksidanlar sayesinde hücreleri yenileyerek cildin geç yaşlanmasını sağlar. Akne ve iltihaplanmalara engel olur ve güneş lekelerini tedavi eder.

- Kansere Karşı: Nar kanser hastalıkları üzerinde anti-tümör özellikleri taşır. Özellikle kadınlarda göğüs kanseri, erkeklerde prostat kanserine karşı narın önleyici etkisi vardır.

- Grip Virüsü: Hücreleri hastalıklara karşı koruyarak grip, nezle, soğuk algınlığına karşı bünyeyi güçlendirir.

- Hafızayı Güçlendirir: Hafıza problemleri yaşayan kişiler düzenli olarak nar tükettikleri takdirde hafızlarının güçlendiği kanıtlanmıştır. Alzheimer hastalığın başlangıcında hastalığın önüne geçmek için nara başvurulduğu bilimsel olarak kabul edilmiştir. 

HAMİLELERE NARIN FAYDALARI

Hamilelik, kadın ve bebek sağlığı açısından riskli bir dönem olduğundan annenin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Bunun için  demir, kalsiyum, magnezyum ve diğer mineraller bakımından zengin olan nar tüketilmesini doktorlar tavsiye etmektedir. 

Narın hamilelerin üzerinde diğer faydaları şöyledir:

- Hamilelikte yaşanabilecek kabızlığa iyi gelir
- İçerdiği zengin vitaminlerle anne ve bebeğin ihtiyacı olan vitaminleri karşılar.
- Bebeğin anne karnında kemik sağlığına ve gelişimine yardımcı olur.
- Annenin uyku kalitesini arttırır.
- Nar birçok besine göre daha güçlü bir antioksidandır, belli miktarlarda düzenli olarak tüketildiğinde anne ve bebeğin sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Anne ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Belli miktarda içilen nar suyu anne adayını yüksek tansiyon riskinden korur.
- Hamilelikte çok yaygın olan demir ve kan eksikliklerine iyi gelir.

Bu faydaların yanında doktorlar hamilelerin nar özü TÜKETMEMESİNİ tavsiye ediyor. Her ne kadar yararlı olursa olsun doktorunuzun tavsiye ettiği miktarda ve şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.

NARI TÜKETİRKEN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Nar, sayısız faydasının yanında bazı kişilerin de tüketmeden önce doktoruna danışması  veya tedbir alması gerekebilir. Özellikle düşük tansiyon sıkıntısı çekenler narın da tansiyonu düşürme özelliğiyle sıkıntı yaşayabilirler. Yüksek tansiyon ilaçları kullanan hastalar ise ilaçla birlikte narı tüketmemesi tavsiye edilir. 

Nar diğer meyvelere göre daha şekerli bir yapıya sahip olduğundan diyabet hastalarının da kullanırken dikkatli olması gerekir. 

Nar suyu fazla tüketildiğinde şişkinlik ve gaz sıkışmasına neden olabilir. Narın faydalarından istifade etmeye çalışırken sıkıntı yaşamamak için düzenli ve ölçülü miktarda tüketilmesi daha uygundur.

NAR KABUĞU FAYDALARI

Narın tanelerinin yanı sıra kabuklarının insan sağlığına ciddi faydaları vardır. Doğrudan yenmeyen kabukların çayları yapılarak içilebilir.

Kaynatılıp içilen nar kabuğunun faydalı olduğu hastalıklar:

- Mide ve bağırsakları temizlemesine faydalı olur 
- Sindirim sorunlarının yaşanmamasına yardımcı olur 
- Gribe ve soğuk algınlığına iyi gelir.
- Nar kabuğu ve limon kaynatılarak içildiğinde kolesterolü düşürür.
- Yaralara ve cilt lekelerine sürüldüğünde iyileştirici etkisi vardır.

CİLT VE SAÇ BAKIMINDA NAR

Nar, cildi ölü hücrelerden arındırıp hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için yaşlanmayı geciktirir. Bundan dolayı birçok kozmetik markası narı ürünlerinde kullanır. Narın cilt ve saça faydalarını sıralayacak olursak 

- Cilt lekelerini azaltır.
- Sivilce oluşumuna engel olur.
- Günlük kullanılan nemlendiricilerin içerisine birkaç damla nar suyu damlatıldığında cildin onarılmasına yardımcı olur.
- Saçı nemlendirerek parlaklık kazandırır.
- Saç köklerini besleyerek dökülmesini önler.

Cilt Bakımı İçin Tarif

- 3 yemek kaşığı nar suyu
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı bal
- Patates ve buğday nişastası karıştırılarak krema haline getirilir yüze uygulanarak 10 dakika bekletilir ve temizlenir.

Saç Bakımı İçin Tarif

- 1 adet nar
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 fincan elma sirkesi karıştırılarak saça sürülür ve yaklaşık 25 dakika bekletilerek durulanır. 

1 ADET NARIN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g)29.92
Protein (g)2.67
Yağ (g)1.87
Lif (g)6.40
Sodyum (mg)4.80
Potasyum (mg)377.60
Kalsiyum (g)16.00
Vitamin A (iu)11.20
Vitamin C (mg)16.32
Demir 0.48

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
7 milyon kişi Türkiye'ye gelecek! Uçak yetişmiyor
Naci Görür 'Aklımızı başımıza toplamamız lazım' deyip uyardı: Depremden çok zarar verir