Ihlamurun bilinmeyen faydaları: Ihlamur çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

Ihlamur çayı kış aylarında grip ve soğuk algınlığına karşı doktora gidilmeden önce başvurulan en yaygın tedavi yöntemidir. Göz sağlığı, iltihap sökücü, solunum yolu hastalıklarına iyi gelen ıhlamurun faydaları oldukça fazladır. İşte A, C vitaminleri, kalsiyum ve demir ve magnezyum mineralleri içeren ıhlamurun besin değeri ve bilinmeyen faydaları...

Ihlamurun bilinmeyen faydaları: Ihlamur çayı hangi hastalıklara iyi gelir?
Ihlamurun bilinmeyen faydaları: Ihlamur çayı hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 05.10.2020 10:01 GÜNCELLEME 05.10.2020 10:01

Ihlamur içerdiği A, C vitaminleri, kalsiyum ve demir ve magnezyum mineralleri içerir ve çok güçlü bir antioksidandır. Özellikle ılıman ve yarı tropik bölgelerde yetişen ıhlamurun çiçekli ve yapraklı bir yapısı vardır. Bahar aylarında yetişmeye başlayan ıhlamurun hasat zamanı haziran-temmuz aylarıdır. Toplandıktan sonra kurutularak içilmeye hazırlanır. Kurutma işlemi direkt olarak güneşin altında yapılmayarak gölge yerlerde yapılmalıdır. Kış aylarında sıklıkla tüketilen ıhlamurun ayrıca çiçekleri ilaç ve kozmetik sektöründe de çok fazla kullanılır. 

 

IHLAMURUN FAYDALARI

Çok güçlü bir antioksidan olan ıhlamur vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve doğal olarak hastalıklara karşı direncini güçlendirerek korur. Yeme içme alışkanlıkları, kirli hava ve zararlı kimyasal maddelere maruz kalmaktan kaynaklanan sağlık sorunlarına faydalı olduğu gibi cilt ve saç bakımında da başvurulan önemli bir tedavi yöntemidir.  

 

Mevsim geçişleri ve kış aylarında solunum yolu hastalıklarının yanında kanser hücrelerine karşı direnç arttırıcı özellikleri vardır. İçerdiği fitokimyasallar özellikler sayesinde vücutta doğal bir savunma sistemi oluşturarak vücudun direncini arttırır.

Ihlamurun başlıca faydalar şöyledir:

- Doğal Antidepresan: Sakinleştirici ve dinginleştirici yapısıyla kişinin ruhsal sağlığına da iyi gelir. Kaygı bozukluğu ve  depresyon sorunları yaşayanlara her gün bir bardak ıhlamur içilmesi tavsiye edilir. 

- Solunum Yolu Hastalıkları: Özellikle kış aylarında yaşanan grip, nezle gibi rahatsızlıklarda doktora gitmeden önce başvurulan çok yaygın bir tedavi yöntemidir. Solunum yollarını yumuşatıcı ve rahatlatıcı olmasının yanında yüksek ateşe de faydalıdır. Boğazı yumuşatan ıhlamur öksürüğe de çaredir.

- Sindirim Sistemi: Düzenli olarak günde 2 bardak içildiğinde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına etkilidir.

- İltihap Sökücü: İçerisinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde solunum yolu iltihaplarına, eklemlerde bulunan iltihapları temizleyerek kemik ağrılarının önüne geçer. 

- Kansere Karşı: Kanser hücrelerine karşı savaşır ve oluşmasına engel olur.

- Göz Sağlığı: Ihlamur çayını demledikten sonra pamuk yardımıyla göz kapaklarına ve göz çevresine masaj yaparak uygulamak gözlerdeki şişkinliği ve yorgunluğu alır.

IHLAMUR ÇAYI TARİFLERİ

1- Bedeni rahatlatıp kaliteli bir uyku sağlayan ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı ıhlamur çay tarifi:

-Demlenmiş ıhlamur çayı
-Üzüm
-Nar 

Üzüm ve nar katı meyve sıkacağında sıkıldıktan sonra ıhlamur çayı eklenerek içilir. günde ortalama 1 yada 2 bardak içilmesi tavsiye edilir.

2- Kış aylarında hastalıklara karşı ıhlamuru daha güçlendiren ballı tarçınlı ıhlamur çayı tarifi:

Ihlamur çayını demlerken içine çubuk tarçın eklenir, servis ederken bir kaşık bal ilave edilerek servis edilir. 

3- Meyveli ıhlamur

Ihlamuru demlerken içerisine mevsim meyvelerinden (portakal,elma gibi) dilimlenir. Böylece ıhlamurun tadı daha lezzetli hale gelirken iyileştirici etkisi meyvelerden aldığı vitaminle güçlenir. 

4- Soğuk havalarda solunum yolu hastalıklarına karşı en koruyucu karışımlardan olan zencefilli ıhlamur:

-Ihlamur
-Taze zencefil
-Bal

1 cm kadar taze zencefili soyup rendelenir, daha önce demlenerek 5 dk bekletilen ıhlamura katılır. Zencefilin acılığı alması için 1 kaşık balla servis edilebilir.

SAÇ VE CİLT BAKIMINDA IHLAMUR

Hafta bir kez ıhlamur çayı ile saçların yıkanması saçların daha güçlü ve parlak 
olmasının yanında saç derisinde oluşan egzama, kuruluk, kaşıntı ve kepeklenmeyi giderir. 

Saç Bakım Tarifi

1 tane limon
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Ihlamur çiçeği

Yaklaşık 1 litre suyun içine bir avuç kadar ıhlamuru ve dilimlenmiş limonu ekleyerek ocağa koyun kaynamasına yakın aldıktan sonra elma sirkesini ekleyip karışımı saçınıza sürün ve 15-20 dakika bekledikten sonra durulayın

Cilt Bakımı Tarifi

1 bardak süt
Bir avuç ıhlamur

1 bardak sütü kaynattıktan yıkanmış ıhlamurları sütün içine eklenir. 20 dakika demlendikten sonra yüze sürülebilir. Hemen durulamaya gerek kalmayan bu kür gece yatmadan sürüldüğünde sabah ılık suyla temizlenir. Bu uygulama cildi toksinlerden arındırarak canlandırır ve yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır.  
 
1 Porsiyon Ihlamurun Besin Değerleri:

Karbonhidrat  3.07
Protein  0.23
Yağ  0.42
Lif  1.12
Sodyum  6.84
Potasyum  27.93
Kalsiyum 52.83
Vitamin A  4.58
Demir 1.2

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşte Baykar'ın neden hedefe konulduğuna dair gerçek
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun işgalci İsrail'i hedef aldı