N95 maske nasıl kullanılır? N95 Maske Korona virüsüne karşı korur mu? İşe özellikleri

N95 maskenin özellikleri nedir? Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Corona virüs salgını maske kullanımının önemli ölçüde artmasına neden oldu. Dünya çapında en çok tedbir önlemlerini arttıran vatandaşlar en çok kullanılan N95 maske kullanımına ilişkin yoğun bir ilgi gösteriyor. İşte maske kullanımına ilişkin merak edilenler

N95 maske nasıl kullanılır? N95 Maske Korona virüsüne karşı korur mu? İşe özellikleri
N95 maske nasıl kullanılır? N95 Maske Korona virüsüne karşı korur mu? İşe özellikleri
GİRİŞ 13.03.2020 18:54 GÜNCELLEME 13.03.2020 18:55

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona (COVID-19) virüsü 6 kıta 74 ülkede 119 bin kişiye bulaşmış durumda. Yayılmayı önlemek tedbir alınması konusunda uyarıda bulunan bilim insanları virüsten korunmak için maske kullanımının önemi hakkında çeşitli açıklamalar yapıyor. Peki Corona virüsünden korunmak için hangi maskeyi kullanmak gerekiyor. N95 maske nedir? Nasıl kullanılır?

 

N95 MASKE NEDİR?

Son dönemde Corona virüsü salgını nedeni yoğun bir ilgi gören N95 maskeleri havadaki partiküllerin çok verimli bir şekilde filtrelenmesini sağlamak için tasarlanmış bir koruyucu olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan denemelerde, N95 maskelerin çok küçük (0,3 mikron) test partiküllerinin en az yüzde 95'ini filtrelediği anlaşılmış. Lakin söz konusu maske virüs ve bakterilere karşı yüzde 100 koruma sağlamıyor.

N95 MASKESİ NE KADAR SÜRE İLE KULLANILIR? KULLAN AT MASKE!

Piyasadaki en yaygın maskelerin başında gelen N95 maske bakteri, virüs, toz, sis ve duman gibi birçok zararlı etmeni fitlemeyi başarıyor. 3 Mikron boyutlara sahip gözenekleri bulunan maske kullanım esnasında bozulabiliyor. Maskenin esnetilmesi hatta içerisinde nefes alıp vermek dahi bir süre sonra maskede bulunan gözeneklerin mikron ölçülerini büyüterek daha fazla geçirgen bir hal almasına neden oluyor.

 

Bu nedenle bilim insanları, N95 türü maskeleri en fazla bir günlük kullanımın ardın değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Hatta imkan dahilinde bu maskeleri tek kullanımlık şeklinde kullanmanın daha verimli olacağı belirtiliyor.

MASKE VİRÜSÜ YÜZDE 100 ENGELLEMİYOR

Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre maskeler virüse karşı yüzde 100 oranın koruma sağlamıyor. Korunma yöntemlerinden biri olan maske kullanımının yanı sıra el yıkama gibi diğer hijyen tedbirlerinin de beraberinde alınması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Dünya sağlık örgütü ise maske kullanımına ilişki şu açıklamaya yer verdi;

“Salgınının kritik bir eşikte olduğunu ve salgınla mücadele için fırsat penceresinin daraldığının altını çizen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Fırsat penceresi daralıyor. Pencere tamamen kapanmadan hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Çin, Dünya Sağlık Örgütü’nden maske talebinde bulunmadı. Virüsün yayılmasını durdurmak için gereken en önemli şey hasta insanların maske kullanması. Virüse yakalanmamış insanlar için ise sadece maske kullanımı yüzde 100 başarı sağlamaz. El yıkama gibi diğer önlemlerin de uygulanması gereklidir. Şu ana kadar Corona Virüsü’nde bir mutasyon mevcut değil. Oldukça sabit bir virüs”.

MASKE NASIL TAKILIR?

Ellerini temizle.

Tıbbi maskenin defosu olup olmadığını kontrol et.

Maskenin üst kısmını uygun şekilde doğrult.

Maskenin uygun tarafının dışa baktığından emin ol.

Maskeyi yüzüne takmak.

Burun parçasını ayarla.

Gerekirse maskenin alt şeridini bağla.

Maskeyi yüzüne ve çenenin altına tak.

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Corona virüsleri üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesidir. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilemez. Hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar. Nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Çin’deki bir deniz ürünleri pazarındaki yılanlardan insanlara geçiş yaptığı düşünülmektedir?

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR

Ağız burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir. Ölümlerin büyük çoğunluğu alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olmaktadır.

CORONA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Ateş
- Halsizlik ve durgunluk
- Karın bölgesinin şişmesi
- Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
- Solunum sorunları ve nezle
- Denge sorunları

CORONA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NE?

Hastalığın herhangi bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir.

Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir.
Yeni tip corona virüs, bugüne kadar çoğu Asya’da olmak üzere 10’dan fazla ülke ve bölgede görüldü. Bu vakalar Çin halk cumhuriyetinde bulunmuş olan kişilerdi. Son 2 hafta içerisinde Çin Halk Cumhuriyeti seyahat öyküsü olup, ateş, nefes darlığı veya grip semptomları olan kişilerin hekim kontrolü önerilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı