Bağışıklık sistemini güçlendiren Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler ve sebzeler

Mevsiminde beslenmek, sağlıklı bireylerin yapması gereken ilk alışkanlıklardan biridir. Kişiler istedikleri kadar dikkat etseler bile mevsiminde tüketilmeyen katkı maddeli sebze ve meyvelerden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamaya başlayarak daha çabuk hasta olmalarında neden olmaktadır . İşte mevsiminde beslenmenin önemi ve mart ayında tüketilmesi gereken sebze ve meyveler

Bağışıklık sistemini güçlendiren Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler ve sebzeler
Bağışıklık sistemini güçlendiren Mart ayında tüketilmesi gereken meyveler ve sebzeler
GİRİŞ 24.03.2020 09:21 GÜNCELLEME 24.03.2020 09:21

Yeme içme kültürünün giderek değiştiği günümüz dünyasında özellikle sebze ve meyvelerin zamansız tüketilmesi birçok hastalığa neden olmaktadır. Bunun nedeni mevsimi olmadığı halde tarım ilaçları yada sera ortamlarında organik olmayan tohumlarla yetiştirilen sebze ve meyveler tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirip bize ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri vermek yerine zarar vermektedir. İnsan sağlığına hiçbir faydası olmayan bu besinler sofralarımıza gelmektedir. Genellikle alışveriş yapılan pazarlar ve marketlerde doğal olmayan ve tarım ilaçlarının kullanıldığı sebze ve meyveler satıldığından tüketici zaruri olarak bu katkı maddeli ürünleri almak durumda kalmaktadır. Bu durumdan en az hasarla çıkmak için en azından bu doğal olmayan ürünlerin mevsiminde olanların alınması tavsiye edilmektedir. 

 

Günümüz koşullarında neredeyse her sebze ve meyve tarım ilaçlarıyla ve doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilerek mevsiminde olmayan ürünler üretilerek halka sunulmaktadır. Bu ürünlerin alınması ise kişilere yarar sağlamak yerine zarar vermektedir. Birçok uzmanın sıklıkla uyardığı ‘mevsiminde beslen’ uyarısı bundan dolayı çok önemlidir. Mevsiminde yetiştirilen ürünler mevsiminde yetiştirmeyen ürünlere göre daha masum olduğundan mevsimsel beslenme sağlıklı bireyler için yapılması mühim önlemler arasındadır.

Mevsiminde beslenmek dışında, kişilerin kendi imkanlarıyla bazı gıdalarını yetiştirmek de tavsiye edilmektedir. İmkanı olanlar bahçelerinde yetiştirirken, büyük şehirlerde yaşayanlar kendi imkanlarıyla mevsiminde sebzelerini yetiştirmesi kişilerin sağlıkları bakımında ehemmiyetlidir.

 

MEVSİMİNE GÖRE BESLENMENİN ÖNEMİ

Mevsiminde ve doğal meyve sebze tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Vücudun ihtiyacı olan vitaminleri ancak doğru ve mevsiminde beslenerek karşılamak mümkündür. Gereksinim duyulan her şey doğadan karşılanabildiği için doğanın insanlığa sunduğu gıdaları yiyerek daha sağlıklı yaşamak muhtemeldir. 

MART AYINDA TÜKETİLMESİ GEREKEN SEBZE MEYVELER VE FAYDALARI

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kış meyvelerinin yerini farklı meyve ve sebzeler almaya başlamıştır. Bu mevsim, toprağın yeninden uyanışı ve farklı mahsuller elde etmek için toprağın işlenmeye başladığı dönemdir. Mart ayı ve ilkbahar mevsiminde tüketilmesi faydalı olan gıdalar şunlardır:

1- Turp: Antioksidan ve lif kaynağı olan turp, birçok vitamin ve minerali içerdiği için tüketilmesi çok faydalıdır. 

2- Havuç: Mide ve bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olan havuç bu mevsimlerde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

3- Brokoli: Çok önemli antioksidan kaynağı olan brokoli, birçok hastalığa faydalı olduğu için tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilen önemli gıdalardandır. 

4- Ispanak: İçerdiği yüksek vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kemik yapısından sindirim sistemine kadar birçok sağlık sorununa iyi gelmektedir.

5- Kereviz: Vücudun toksinlerden arınmasına ve iltihaplanmalara iyi geldiği için çeşitli şekillerde tüketilmesi oldukça faydalıdır. 

6- Maydanoz: Antioksidan kaynağı olan maydanoz, kansere karşı koruyucu iken aynı zamanda şişkinlik ve ödem atma etkisi bulunmaktadır. 

7- Pancar: Rengi canlı ve dikkat çekici olan besinler antioksidan içermesi açısından daha zengindir ve faydalıdır. Bundan dolayı sağlıklı beslenmek isteyen bireylerin pancar, turp vs gibi ürünleri tüketmesi tavsiye edilmektedir. Pancar da bu gıdalardan biri olarak çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser hücreleriyle savaşır.

8- Nane: Taze nane toplanıp salatalara ve yemeklere katıldığında lezzet açısından farklı bir tat katarken sağlık için de çok faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olurken, soğuk algınlığa karşı koruyucudur. 

9- Muz: En yüksek potasyum içeren gıdaların arasında yer alan muz, öğün aralarında yendiği zaman uzun süre tok tutan ve doyurucu özelliği de bulunmaktadır. 

10- Elma: İçerdiği zengin besin değerleriyle mevsim geçişlerinde yaşanabilecek rahatsızlıklarının önüne geçmektedir. Metabolizma sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan elmanın her gün tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

11- Portakal: Mart ayı, portakal zamanının son dönemleridir. C vitamini açısından çok zengin olan portakal kış aylarında ve mevsim geçişlerinde yaşanabilecek soğuk algınlığı ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı kalkan görevi görmektedir. Bundan tüketilmesi en çok tavsiye edilen besinlerden bir tanesidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor