Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?

Güney Amerika kökenli siyah fasulye, ülkemizde çok yaygın olarak tüketilmese de çok sağlıklı bir besindir. Baklagil familyasında yer alan siyah fasulye, diğer tüm baklagillerden çok daha zengin besin değerlerine sahiptir. Kalp ve damar sağlığı için birebir bir şifa kaynağı olması nedeniyle haftada 1-2 kez tüketilmesi beslenme uzmanları tarafından önerilmektedir. İşte siyah fasulyesinin faydaları ve besin değerleri...

Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?
Siyah fasulyenin faydaları nelerdir? Siyah fasulye hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 16.12.2020 09:23 GÜNCELLEME 16.12.2020 09:24
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Siyah fasulye, zengin besin değerleri sayesinde insanlık tarihi boyunca çok fazla tüketilen bir besindir. Baklagil familyasında yer alan siyah fasulye Türk mutfak kültüründe çok fazla yer almamaktadır. Ancak içerdiği vitaminler, mineraller sayesinde insan sağlığına çok fazla faydası bulunmaktadır. Özellikle zengin antioksidan sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücreleri yeri yerine sağlıklı hücrelerin çoğalmasını sağlamaktadır. Ülkemizde çok fazla kullanılmayan siyah fasulye, yemekler dışında salatalarda da kullanılmaktadır. Zeytinyağı ile pişirildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin büyük bir kısmını karşıladığı için beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. 

SİYAH FASULYENİN FAYDALARI

Anadolu topraklarında da yetişen ancak anavatanı Güney Amerika olan siyah fasulye, birçok besine nazaran çok fazla vitamin ve mineral barındırmaktadır. Ayrıca her baklagilin ortak özelliği olan lif, siyah fasulyede de bulunmaktadır. Bundan dolayı mide ve bağırsak sağlığına iyi geldiği belirtilmektedir. Birçok sağlık soruna doğal şifa kaynağı olan siyah fasulyenin faydaları şöyledir:

Çok güçlü bir antioksidan kaynağı olan siyah fasulye, birçok hastalığa neden olan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle kanser hücrelerinin iç organları yayılımını azalttığı da belirtilmektedir.

En önemli faydalarından biri de zengin lif içermesidir. Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelerek sindirim sisteminden kaynaklı oluşabilecek hastalıkların önüne geçmektedir.

Kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığı ve buna bağlı olacak kalp krizi riskini en aza indirir. Aynı zamanda kötü kolesterolün düşmesine de yardımcı olduğundan kalp ve damar sağlığına birebir etkili olmaktadır.

Protein kaynağı bir besin olması nedeniyle de kas ve kemik gelişimine katkıda bulunmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein ihtiyacını büyük oranda karşıladığı için vegan ve vejeryan beslenen bireylerin tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Zengin protein kaynağı olduğundan sporcuların kas gelişimine fayda sağlayacağı için de tüketmesi önerilmektedir.

Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi önerilmektedir. 

Zararlı alışkanlıklardan ve hava kirliliğinden kaynaklı olarak akciğer ve karaciğerde oluşan hasarın giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ciğerlere biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.

İçerdiği B6, kanser hücrelerinin çoğalarak vücuda yayılmasına engel olmaktadır. 

Beden sağlığı yanında ruh sağlığına da iyi geldiği düşünülmektedir. Kan dolaşımını hızlandırdığı için baş ağrısını azaltmanın yanında hormon salınımına da yardımcı olduğundan hormonsal nedenlerden kaynaklı stresi azalttığı görülmektedir.

Tüm bu faydalarının yanında ciltte oluşan sivilcelerin de geçmesine yarar sağlar. Uzmanlar, iyi bir cilt için iyi beslenmeyi önermektedir. Sağlıklı beslenen, yediklerine dikkat eden ve düzenli egzersiz yapan kişiler hem hastalıklara karşı bağışıklık sistemi güçlenir hem de daha az stresli olurlar. 

SİYAH FASULYE KULLANIM ALANLARI

Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen siyah fasulyenin en yaygın kolay kullanımı bol yeşillikli siyah fasulye salatasıdır. Salatada bulunan malzemeler dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin büyük bir kısmı karşılanırken uzun süre tokluk sağladığı da görülmektedir. Bunun dışında yemeği de yapılmaktadır ve mümkün mertebe hafta 1-2 kez tüketilmesi önerilmektedir.

SİYAH FASULYENİN FİYATI

Sayısız faydaya sahip olan siyah fasulye, birçok marketten temin etmek mümkündür. Fiyatı ise 500 gr 12-15 TL arasındadır.

100 GR SİYAH FASULYE BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 62.36
Protein (g) 21.6
Yağ (g) 1.42
Lif (g) 15.5
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 5
Potasyum (mg) 1483
Kalsiyum (mg) 123
Vitamin A (iu) 17
Vitamin C (mg) 0
Demir 5.02

YORUMLAR 1
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    fiyata bak hizaya gel... koçlar, sabancılar yesin artık.. dünya zenginin dünyası... işte kapitalizm bu.... kutsadığınız düzen
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar