Tırnak batması neden olur? Tırnak batmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri...

Tırnak batması, halk arasında çok sık rastlanan, genellikle yanlış ayakkabı seçiminden dolayı görülen bir rahatsızlıktır. Uzun süre sıkan ve rahat olmayan ayakkabı giyen kişilerde görülen tırnak batması, iltihap ve acı ile kendini belli etmektedir. Tırnak batması, doğru birkaç alışkanlıkla engellenebilmektedir. Peki tırnak batması neden görülür? İşte tırnak batmasının doğal tedavi yöntemleri...

Tırnak batması neden olur? Tırnak batmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri...
Tırnak batması neden olur? Tırnak batmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri...
GİRİŞ 11.01.2021 09:28 GÜNCELLEME 11.01.2021 09:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Tırnak batması, yanlış ayakkabı ve çorap seçiminden kaynaklı görülen ve görüldüğü kişide büyük sıkıntı çıkaran bir rahatsızlıktır. En önemi nedeni ise dar ve sıkan ayakkabıların giyilmesinden dolayı görülmektedir. Ayakların şekil itibariyle bozuk ve yamuk olmasından da dolayı tırnak batması meydana gelebilir. Fiziksel nedenler dışında mantar gibi bazı bakteriyel rahatsızlıklardan kaynaklı da tırnak batması görülebilir. Tırnak batması görüldüğü kişide ciddi şekilde acılı bir ağrı vermektedir. Tırnak batmasından korunmak için doğru ayakkabı seçimine dikkat edilmeli, ayağı dışarıdan gelen herhangi bir darbeye karşı muhafaza etmeye çalışmalı ve tırnak keserken dikkatli olunmalıdır.

TIRNAK BATMASI BELİRTİLERİ

Tırnak batması, günlük hayatımızda yapılan bazı yanlış alışkanlıklardan dolayı görülebilen bir rahatsızlıktır. Dikkat edilen birkaç tedbirle tırnak batmasından korunabilir ve yine acıyı hafifleterek tedavi olunabilmektedir. Tırnak batması, yanlış ayakkabı seçiminden ve tırnağa alınan ağır darbeler sonucu görülür. Özellikle kadınlarda önü kapalı yüksek topuklu ayakkabıları çok fazla giyilmesinden kaynaklı görülmektedir.

Çok şiddetli ağrılarla kendini gösteren tırnak batması bazen kişinin ayakkabı giyinmesine dahi engel olabilmekte. Bunun için doğru ve rahat ayakkabı seçilmeli, tırnakları keserken dikkatli olmalı ve ayak temizliğine dikkat edilmelidir. Şiddetli ağrılar dışında tırnak batmasının belirtileri şöyledir:

- Tırnak çevresinde kızarıklık ve şişme

- Tırnağın deri içine uzaması

- Tırnak ve çevresinde sıcaklık artışı ve iltihaplanma

- Tırnak batmasının görüldüğü parmakta ciddi ağrılar

- Parmakta hassasiyet

Belirtilerin görülmesinin ardından genel olarak yapılan en büyük yanlış, pediküre giderek batmanın görüldüğü tırnağı kestirmektir. Ancak, bu yöntem yalnızca geçici olarak acının dinmesini sağlar ve bir süre sonra daha şiddetli acıyla kendini yeniden göstermektedir. Bu yüzden pedikür yanlış bir seçimdir ve tırnak batması tedavisinde başvurulmamalıdır.

TIRNAK BATMASINA NE İYİ GELİR?

Tırnak batması henüz ilk belirtileri göstermeye başladığında evde basit yöntemlerle ağrıyı hafifleterek tedavi edilebilir. Ancak tırnak batmasına iyi gelen tedavi yöntemlerine başlamadan önce ileri düzeydeki tırnak batmaları için muhakkak doktora başvurulması gerektiğini söylemek gerekir. Tırnak batması yaşayan kişinin tırnaklarını hemen kesmesi tavsiye edilmez, tırnakları kesmek için iyice uzaması beklenmelidir. Böylece tırnağın deriye doğru girmesi önlenmektedir. Ayakları sıkan, parmaklara baskı yapan ayakkabılardan uzak durulması tavsiye edilmektedir. En önemlisi de tırnak batması tam olarak görülmeye başlamadan önce sızı ve ağrıyla kendini belli eder. Bu durumda kişilerin antibakteriyel krem ve merhem sürmesi önerilir. Böylece tırnak batmasıyla birlikte görülen iltihaplanmaların önüne geçilmiş olur. Tırnak batmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri şöyledir:

1- Soğan: Pişirilen bir parça soğan tırnak batmasının görüldüğü parmağa uygulanır ve sargı beziyle sarılır. Ardından soğanın kaymaması için yara bandıyla sarılması tavsiye edilir. Geceden yapılması önerilen bu uygulama sabaha kadar bekletilir. Böylece tırnak batmasının hem acısını hafifletmiş hem de iltihabın kurumasına yardımcı olmaktadır. 

2- Sabunlu Su: Tırnak batmasıyla birlikte görülen şişliği azalması için ayağın ılık suda bekletilmesi gerekir. Şişkinliği alarak acının kısmen azalmasını sağlar. Suyun içerisine sabun ve doğal mineraller içeren tuz eklenmesiyle tırnak batması semptomlarının kısa sürede tedavi olmasını sağlamaktadır.

3- Tırnak Koruyucu: Eczanelerden kolaylıkla temin edilebilen tırnak korucu bantlar, parmakları koruyarak tırnak batmasını önlemektedir. Bu tip ürünler tırnağın yumuşamasını ve deriye doğru uzamasını önleyerek tırnak batmasına engel olmaktadır.

Tüm bu doğal tedavilerin fayda etmediği ve iyileşmeyen tırnak batmaları için doktora başvurulması gerekir. Küçük cerrahi müdahalelerle tırnak batması tedavi edilir. 

YORUMLAR 3
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    En kolayı batan tarafı yavaş yavaş her gün oynayın yukarı doğru tırnak oynamaktan batan taraftan yumusayacaktir ve bir hafta kadar sonra batan yeri gececektir batan kısmı günde 5 ,6 defa yukarı aşağı oynatın 2 dk felan sonra cirnak uzayacak ve batan kısım düzelecektir duzeldikten sonra asla kavisli kesim yalimasin ve az uzun kesin şükür de ege deneye buldum kurtardım
    Cevapla
  • Nur 3 yıl önce Şikayet Et
    Tırnak kesimi çok önemli
    Cevapla
  • Murat CG 3 yıl önce Şikayet Et
    yapılacak tek şey var tırnağı uzatın , etli kısmı geçsin sonra kısa kesmeyin ve düz kesim yapın.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'