Aşırı terlemenin nedenler nelerdir? Terleme nasıl geçer? Tedavi yöntemleri...

Yaz aylarında birçok kişinin mağdur olduğu aşır terleme problemi tıbbi olarak araştırıldığında bir hastalık olduğu ve tedavi edilmesi gerektiği düşünülür. Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen aşırı terleme problemi, yaşam kalitesinin düşmesine ve özgüven eksikliğine yol açmaktadır. Geleneksel tedavi metotlarıyla terleme probleminin önüne geçilebilmektedir. İşte aşırı terlemenin nedenleri ve tedavi yöntemleri...

Aşırı terlemenin nedenler nelerdir? Terleme nasıl geçer? Tedavi yöntemleri...
Aşırı terlemenin nedenler nelerdir? Terleme nasıl geçer? Tedavi yöntemleri...
GİRİŞ 26.11.2020 16:43 GÜNCELLEME 26.11.2020 16:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Özellikle yaz aylarında havaların çok fazla ısınmasıyla birçok kişinin sıkıntı yaşadığı aşırı terleme, rahatsız edici bir problem olarak görülür. Normal bir bireyin vücut metrekaresi başına her dakika 1 mililitre ter salgılanması normal iken bazı kişilerde bu durum 40 mililitreye kadar çıkmaktadır. Kişisel olarak rahatsızlık veren aşırı terleme durumu, kişinin sosyal hayatını da etkilemektedir. Elleri sürekli terli olan kişinin tokalaşmak istememesi, birine dokunması, kıyafetlerinin sürekli olarak terden dolayı ıslak görünmesi gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Aşırı terleme bir hastalık olarak kabul edilerek bilimsel adı hiperhidrozisdir ve doğru tedavi yöntemleri izlendiği takdirde iyileşmesi mümkün görülmektedir. 

AŞIRI TERLEMENİN NEDENLERİ

Ter bezleri sinir sisteminin kontrolünde istem dışa çalışmaktadır. Vücut ısısının maruz olduğu sıcaklığa bağlı olarak ter salgılamaktadır. Aşırı terleme sıcaklığa bağlı olmadan kişinin heyecan, stres, sinir, utanma korku ve kaygı gibi ruh halinin değişmesinden de kaynaklı görülebilir. Kişinin sosyal hayatında özgüven kaybetmesine neden olan terlemenin altında yatan riskli bir hastalık olmaksızın ter bezlerinin çok fazla ter salgılamasından dolayı görülür. Aşırı terlemenin nedenleri:

- Şeker hastalığı

- Tiroid bezinin sağlıklı çalışmaması

- Kalp hastalıkları

- Sinir sistemi bozuklukları

- Fazla kilo ve obezite

- Ergenlik, hamilelil, regl dönemi ve menopoz gibi hormonal değişiklikler

- Parkinson hastalığı

AŞIRI TERLEME (HİPERHİDROZİS) BELİRTİLERİ

Aşırı terleme bilimsel anlamda bir hastalık olarak görüldüğü için tedaviye başlarken belirtilerinin nasıl olduğuna dikkat edilmektedir. Kişilerin şikayetleri göz önünde bulundurularak tedaviye başlanması uygun görülmektedir. Uykuda dahi çok fazla terleme, bölgesel olarak terleme, ailede böyle bir durumun olması, ergenlikte aşırı terlemenin ortaya çıkması gibi belirtilerin görülmesiyle aşırı terlemeye karşı klinik ye da doğal tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ter bezleri, el, koltukaltı, sırt, ayak ve boyun bölgesinde çok fazla olduğundan en çok terlemenin yaşandığı bölgelerdir. Genellikle bu bölgelerin daha çok terlediği görülmektedir. 

AŞIRI TERLEMEYE KARŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Aşırı terlemenin bilimsel olarak bir hastalık olduğu kabul edilmiş ve ona göre tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Ancak doktora başvurmadan önce aşırı terleme sorunu olan kişilerin hayatlarındaki bazı alışkanlıkları değiştirerek ve geleneksel tedavi yöntemlerine başvurarak çözüm bulması mümkün gözükmektedir. 

1- Yeşil Çay: Yarım litre suyun içine 2 çay kaşığı yeşil çay eklenir ve bu şekilde 5 dakika demlenmesi beklenir. Demlenen yeşil çay ile çok fazla terleyen koltuk altı, el-ayak ve yüz gibi yerler yıkanır. Her gün bu işlemin tekrarlanması tedaviye daha çabuk cevap vermesi bakımından önemlidir.

2- Ceviz Yaprağı: 1 avuç kurumuş ceviz yaprakları kaynayan yarım litre suyun içine eklenir ve yaklaşık 5 dakika demlenmesi beklenir. Temiz bir pamukla terleme sorunu olan bölgelere sürülür. Aşırı terleme sorununun geçmesi için bu işlemin düzenli olarak uygulanması tavsiye edilmektedir. 

3- Aloe Vera ve Karbonat: 1 yemek kaşığı aloe vera jeli 1 tatlı kaşığı karbonatla karıştırarak macun kıvamına gelene kadar karıştırılır ve aşırı terleyen bölgelere sürülür. Bu işlemin de her gün uygulanması tavsiye edilmektedir. 
 

4- Elma Sirkesi: Elma sirkesi antiseptik bir özelliğe sahip olduğundan vücuda uygulandığında hem mikropların yok olmasına yardımcı olur hem de ter bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Duştan çıktıktan sonra temiz vücuda doğal elma sirkesini pamuk yardımıyla uygulamak ve kuruduktan sonra kıyafetleri giyinmek aşırı terleme problemini azalttığı görülmektedir. Bu uygulanın sürekli olarak yapılması tavsiye edilir. 

Tüm bu doğal yöntemlerle aşırı terlemeye çözüm olmuyorsa bir uzmana danışarak doğru tedavi yöntemlerinin izlenmesi önerilir. 

YORUMLAR 2
  • Hacegan 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplumda Doğal Sirke Bilincine varilsa Birçok Hastalık çözülecek. Mesela Gül sirkesi Harika bir çözümdür. Kullanılan Rolonlar Parfümler Sadece Ter Engellemiyor Sağlığımızı ciddi Manada Tehdid Ediyor.
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi canım sür sirkeyi koltuk altına cık sokağa oooh miss.... Böyle tedevimi olur ya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?