Soğan ve sarımsağın faydaları nelerdir? Doğal antibiyotik olan sarımsak nasıl tüketilir?

Sarımsak ve soğan, doğal antibiyotik olarak tüketildiğinde birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve iltihapların vücuttan atılmasına yardımcı olduğu gibi kalp-damar sağlığını da koruduğu bilinmektedir. Peki soğan ve sarımsak hangi hastalıklara iyi gelmektedir? İşte soğan ve sarımsağın sağlığa olan faydaları...

Soğan ve sarımsağın faydaları nelerdir? Doğal antibiyotik olan sarımsak nasıl tüketilir?
Soğan ve sarımsağın faydaları nelerdir? Doğal antibiyotik olan sarımsak nasıl tüketilir?
GİRİŞ 12.01.2021 16:57 GÜNCELLEME 12.01.2021 16:57

Sarımsak ve soğan, halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen ve sıklıkla tüketilen besinlerdir. Soğan ve sarımsağın sağlığa olan faydaları herkes tarafından kabul edildiği gibi yemekler de kullanılmasının dışında şifa niyetine de tüketilmektedir. Antik çağlardan bu yana şifa kaynağı olarak kullanılan sarımsak ve soğan, içerdiği antioksidan sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kış aylarında sıklıkla yaşanana soğuk algınlığa karşı koruyucudur. 

SOĞAN VE SARIMSAĞIN FAYDALARI

Asırlardır sağlığa olan faydaları bilinen sarımsak ve soğan çiğ ya da pişmiş olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. Özellikle grip, nezle gibi soğuk algınlığa karşı bünyeyi güçlendirdiği gibi antibakteriyel özelliği sayesinde vücudun iltihaplardan arınmasına katkı sağlamaktadır. Soğan ve sarımsağın sağlığa olan faydaları:

- Sarımsak, kanser hücrelerinin yayılmasına engel olarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına katkı sağlamaktadır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun toksinlerden arındırarak iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.

- Soğan, yüksek kan şekerini dengeleyerek diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir.

- Soğan ve sarımsak, kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sistemini güçlendirmektedir. 

- Soğan, sinir sistemini güçlendirir, metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar, vücut yağlarının daha hızlı yakılmasını sağlayarak daha hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır. 

- Sarımsak ve soğan, saçların güçlendirerek sağlıklı ve güçlü uzamasını sağlamaktadır. 

- Sarımsak ve soğan, doğal iltihap sökücüdür. Bundan dolayı vücudun iltihap ve enfeksiyonlardan arınmasını sağlar. Özellikle idrar yolları iltihabı için soğan ve sarımsak tüketilmesi tavsiye edilir.

- Kulak ağrılarına karşı kulağa soğanın ya da soğan suyunun direkt olarak uygulanması ağrının çabucak geçmesine yardımcı olmaktadır.
- İdrar söktürücüdür ve idrar yolları iltihaplanmalarına karşı etkilidir.

- Sarımsak, kan dolaşımına katkı sağladığından dolayı yüksek tansiyonu düşürür, kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltır.

- Sarımsağın çiğ veya pişmiş halde düzenli olarak tüketilmesi, kalp sağlığını koruduğu ve kalp hastalıklarını iyileştirmeye etkisi olduğu aktarılmaktadır.

- Soğan ve sarımsak, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, sigara ve alkolden kaynaklı olarak ciğerlerde oluşan tahribatı en doğal ve etkili şekilde tedavi etmektedir. Bu sayede ciğerlerin daha sağlıklı olarak kalmasını sağlamaktadır.

- Sarımsak, cildi gençleştirerek yaşlanma belirtilerini geciktirir.

SARIMSAK VE SOĞANIN KULLANIM ALANLARI

Sarımsak, gece yatarken ya da sabah kalkınca çiğ olarak 1 diş tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Kalp hastalıkları, kanser oluşumu ve diyabet gibi birçok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Saç dökülmesini karşı sarımsak kürü hazırlamak için ise 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı sarımsak suyu ve 1 yemek kaşığı alo vera jeli karıştırarak saç diplerine sürülür 40-45 dakika bekletildikten sonra bol su ile yıkayıp durulanır. 

Soğan kürü, özellikle kış aylarında hazırlanıp tüketildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. Soğan kürü tıpkı bitki çayları gibi çok basit bir yöntemle hazırlanarak gün içinde 2 bardak tüketilmesi önerilir. Soğan kürü, 1,5 bardak kaynayan suyun içerisine 1 orta boy kuru soğanı 4 parçaya bölerek 5 dakika demlenmesi beklenir ve demlendikten sonra soğuması beklenerek günde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu kür, idrar yolu iltihaplarının ve toksinlerin sökülmesini sağlayarak organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

1 ORTA BOY (100 GR) SOĞANIN BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 9.34
Protein (g) 1.1
Yağ (g) 0.1
Lif (g) 1.7
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 4
Potasyum (mg) 146
Kalsiyum (mg) 23
Vitamin A (iu) 2
Vitamin C (mg) 7.4
Demir 0.21

1 ADET (35 GR) SARIMSAĞIN BESİN DEĞERLERİ 

Karbonhidrat (g) 11.57
Protein (g) 2.23
Yağ (g) 0.18
Lif (g) 0.74
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 5.95
Potasyum (mg) 140.35
Kalsiyum (mg) 63.35
Vitamin A (iu) 3.15
Vitamin C (mg) 10.92
Demir 0.6

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?