Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokmasına sirke iyi gelir? Aloe vera ile arı sokması tedavisi

Daha çok yaz mevsiminde meydana gelen arı sokması, alerjik nedenlerden dolayı riskli semptomlara neden olabilmektedir. Ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve şişme gibi durumlara karşı evde doğal yöntemlerle müdahale edilebilirken ileri boyuttaki bulgular için doktora başvurulması gerekmektedir. Peki arı sokmasına ne iyi gelir? İşte arı sokmasına iyi gelen doğal tedavi yöntemleri

Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokmasına sirke iyi gelir? Aloe vera ile arı sokması tedavisi
Arı sokmasına ne iyi gelir? Arı sokmasına sirke iyi gelir? Aloe vera ile arı sokması tedavisi
GİRİŞ 22.12.2020 09:30 GÜNCELLEME 22.12.2020 09:30

Yaz aylarında daha çok açık hava ve bahçelerde vakit geçirildiğinden dolayı böcek, sinek ve arı ısırıkları gibi vakalara daha çok rastlanır. Özellikle arı ısırıklarına vücudun şişkinlik, kızarıklık, yanma gibi farklı tepkiler vermesi görülmektedir. Arı ısırıkları alerjik nedenlerden dolayı da daha can yakıcı sonuçlar doğurabilir. Alerjik bir durumu olmayan kişilerin doktora gitmesine gerek olmadan doğal yöntemlerle de tedavi edilmesi mümkün görülmektedir. Arı sokması sonrası semptomların şiddetine göre alerjik olup olmadığı anlaşılabilir. Normal koşullarda arı sokmasında kızarıklık ve kaşıntı gibi tepkimeler olurken alerjik bir durumda daha şişkinlik, acı ve şiddetli yanma görülür. Doğal çözümleri iyileştiremediği bu durumlarda doktora gidilmesi önerilmektedir. 

ARI SOKMASINDA NE YAPILMALIDIR?

Arı sokması sonucu yaşanılan semptoma göre tedavi uygulanmaktadır. Arı sokmasının olduğu an yanma, kızarıklık, ağrı ve şişkinlik görülmektedir. Bu semptomlar olası muhtemel durumlar olduğundan birkaç doğal müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Ancak, şişkinlik, uzun süre geçmeyen kızarıklık, şiddetli ağrı, kusma, mide bulantısı gibi reaksiyonlarda muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. Arı sokmasının hemen sonrasında acının ve kızarıklığın hafiflemesi için doğal müdahale yöntemleri:

1- Sirke: Birçok sağlık sorununa çözüm olan sirke, antiseptik özelliği sayesinde zehrin vücuttaki etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır. Sirke, arı sokmasında meydana gelen kızarıklık, yanma, acı, kaşıntı, ağrı gibi semptomların etkisini azaltarak daha çabuk tedavi olmasını sağlayacaktır. Temiz bir pamuğun üzerine bolca sirke dökülür, sirkeyle iyice ıslanan pamuk arının soktuğu yerde uzun süre bekletilir ve böylece arı sokmasında meydana gelen komplikasyonların büyük oranda azalmasına yardımcı olacaktır. 

2- Bal: Yaraların iyileşmesinde ve pek çok cilt problemlerinin geçmesinde etkili olan bal, arı sokması tedavisinde de oldukça etkilidir. Arının soktuğu yere bir miktar bal sürülür ve çok sıkmadan temiz bir bandajla sarılır. Zehrin etkisini azaltan bu yöntem ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. 

3- Aloe Vera: Cilt hastalıkları, sivilce ve yara gibi problemlerde etkili olan, kozmetik ve sağlık sektöründe sıkça kullanılan aloe vera arı sokması tedavisinde de semptomların hafiflemesinde etkilidir. Aleo vera bitkisinin içinde yer alan jeli biraz suyla seyreltip temiz bir pamuğa sürdükten sonra arının soktuğu yerde bir süre bekletilir ve acı ve ağrının büyük oranda iyileştiği görülür. 

4- Karbonat: Arı zehrinin etkisiz hale getiren ve şişkinliği geçmesini ağlayan karbonat, su ile karıştırılıp macun kıvamına kadar getirilir ve yaranın üzerine sürülür. Bu yöntem acının, ağrının ve kızarıklığın geçmesine yardımcı olmaktadır.

5- Diş Macunu: Arı sokması sonucunda ağrı ve yanma hissinin azalması için diş macunu sürülür ve biraz beklettikten sonra bol su ile durulanır. Bu yöntem ağrının ve sızının daha çabuk geçmesini sağlayacaktır. 

6- Tüm bu yöntemler dışında arı, sinek ve böcek ısırmasına lavanta, çay ağacı, kekik, biberiye gibi yağların sürülmesiyle tedavi edilebilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak