El ve ayak tırnakları üzerindeki lekeler neden olur? Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer?

Tırnak üzerine çıkan beyaz lekelerin genel nedeni vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı görülmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği dışında tırnağı alınan darbelerden dolayı görüldüğü de olmaktadır. Bu sebepler dışında nadiren de olsa iç organların sağlıklı çalışmamasına bağlı olarak da tırnaklar üzerinde beyaz lekelere rastlanmaktadır. İşte el ve ayak tırnakları üzerinde çıkan beyaz lekelerin nedenleri...

El ve ayak tırnakları üzerindeki lekeler neden olur? Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer?
El ve ayak tırnakları üzerindeki lekeler neden olur? Tırnaktaki beyaz lekeler nasıl geçer?
GİRİŞ 06.08.2020 11:36 GÜNCELLEME 06.08.2020 11:40

Tırnaklarda oluşan küçük beyaz lekeler, farklı nedenlerden dolayı oluşabilir. Genellikle vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklı olarak görüldüğü söylenen lekeler enfeksiyon, sağlıksız beslenme, tırnağa alınan darbeler, mantar ve alerjilerden dolayı görülebilmektedir. Tırnağın üzerinde nokta ve çizgi şeklinde beliren lekelerin görsel olarak kötü görünmesinin yanında bazı sağlık sorunlarının habercisi olarak da dikkate alınmalıdır. Düzenli olarak manikür ve pedikür yaptıran kişilerde de tırnağa alınan darbelerden dolayı sıklıkla rastlanabilmektedir. Tırnak lekelerinin neyden kaynaklı olduğunu tespit ettikten sonra gerekli olan doğru müdahalenin edilmesi önerilmektedir. 

TIRNAK BEYAZLAMASI NEDİR?

Tıbbi adı lökoniki olan tırnak beyazlaması, el ve ayak tırnaklarında beliren çizgisel ya da noktalı lekelerdir. Herkeste çok fazla görülen ve genellikle riskli bir durum olmayan tırnak lekeleri, sağlıksız beslenme, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin karşılanmamasından kaynaklı görülebilmektedir. Beyaz lekeler, bazen bütün tırnağı kaplar bazen küçük noktalar halinde belirir. Bu lekeler zararsız olup nedenlerine inerek doğru tedavi yöntemleri ile geçmesi sağlanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken asıl durum, lekelerin beyaz değil de sarı olmasıdır. Sarı lekeler, beyaz lekelerden farklı olarak mantar enfeksiyonundan kaynaklı görülebilir ve bunun için muhakkak doktora danışılması önerilmektedir. 

TIRNAK BEYAZLAMASI NEDENLERİ

Birçok nedenden kaynaklı olarak görülen tırnaklardaki beyaz lekeler, daha çok kalsiyum eksikliğinden ve tırnağa alınan darbelerden dolayı görülür. Genellikle zararsız olan beyaz lekeler sağlıklı beslenme ve tırnaklara daha hassas davranılması sonucu geçmesi mümkün görülmektedir. Bunun dışında bazı sağlık sorunlarının habercisi olarak da görülebilir. Tırnaklar üzerindeki beyaz lekelerinin olası nedenleri şöyledir:

- Mantar
- Alerji
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Kalp rahatsızlığı 
- Akciğer iltihaplanması
- Böbrek yetmezliği
- Sağlıksız beslenme

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELER NASIL GEÇER? 

Tırnak üzerindeki beyaz lekelerin en genel nedeni kalsiyum eksikliğinden dolayı görüldüğünden dolayı beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Daha sağlıklı ve vücudun ihtiyacı olan vitamin – mineral ihtiyacını karşılamaya yönelik gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine dikkat ederek öğünlerde süt, yoğurt ve peynir yenmesini tavsiye edilmektedir. 

Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle ve tırnaklara alınan darbelerin azalmasına rağmen geçmeyen lekeler için dermatoloğa başvurarak altındaki nedenler tespit edilerek farklı tedavi yöntemlerine başvurulması önerilmektedir.

TIRNAK MANTARI

El ve ayaklarda meydana gelen lekeler beyaz değil de sarı ise mantar olma ihtimali daha yüksek olduğundan muhakkak dermatoloğa gidilmesi gerekli görülür. Tırnak mantarı evde uygulanan tedavi yöntemlerine pek cevap vermediğinden doktora başvurulması önerilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...