Hızlı ve kalıcı kilo vermek için diyet listesi: Evde hızlı zayıflamanın 5 doğal yolu...

Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyen birinin yeme içme alışkanlıklarında değişikliğe gitmesi gerekir. Kalıcı kilo vermek için zararlı yeme içme alışkanlıklarını bırakarak daha sağlıklı ve besin değerleri bakımından zengin besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Peki hızlı ve kalıcı kilo nasıl verilir? İşte sağlıklı kilo vermeye yardımcı olan 5 beslenme alışkanlığı

Hızlı ve kalıcı kilo vermek için diyet listesi: Evde hızlı zayıflamanın 5 doğal yolu...
Hızlı ve kalıcı kilo vermek için diyet listesi: Evde hızlı zayıflamanın 5 doğal yolu...
GİRİŞ 27.08.2020 10:19 GÜNCELLEME 27.08.2020 10:19

Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek hızlı kilo vermekten daha zahmetli ve zordur. Hızlı kilo kaybı kısa sürede çok fazla kilo vermeyi sağlasa da bu durum genellikle yağ kaybından ziyade vücuttaki sıvı kaybına neden olmaktadır. Diyetin ilk haftaları genellikle vücuttaki ödemin atılması için detoks programları uygulanır. Vücuttaki ödem ve şişkinliğin atılmasından sonra kişinin sağlık durumuna göre beslenme listeleri hazırlayarak o listelere göre diyet yapılmalıdır. 

Diyet yaparken az yemekten daha dikkat edilmesi gereken durum nitelikle ve sağlıklı yemekler yemektir. Vücut her gün vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bedenin gücünü kaybetmemesi ve hastalıklara karşı bağışıklığın güçlü kalması için besin değerleri zengin, antioksidan kaynaklı besinlerin tüketilmesine özen göstermesi gerekmektedir.

KALICI KİLO VERMENİN YOLLARI NELERDİR?

Kalıcı kilo vermek için kişinin sağlıklı beslenmesi uyması gereken en önemli kuraldır. Kilo vermek isteyen kişilerin ilk olarak zararlı besinleri hayatından çıkarmaları gerekir. Özellikle kızartma, hamur işi, tatlı gibi besinlerden uzak durulmaya çalışılmalıdır. Diyet listelerinde daha çok besin değerleri bakımından zengin, düşük kalorili besinlerin öğünlerde yer verilmesi gerekir. Akşam saatlerinde yemek yememeye özen gösterilmeli, ara öğünde tatlı ihtiyacını karşılamak üzere doğal şeker içeren gıdalar tüketilmelidir.

Yapay şeker ve ambalajlı olan her üründen uzak durulmaya dikkat edilmelidir. Böyle bir beslenme alışkanlığını benimseyen kişinin zaman içinde sağlıklı ve kalıcı kilo vermesi beklenmektedir. Gün içinde doğru düzgün hiçbir şey yemeden aç kalarak 3-4 günde birkaç kilo vermek daha çok vücuttan kaybedilen sıvıyı ifade etmektedir, sağlık açısından riskli olan bu diyet beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmez. Aynı zamanda bu yöntem hızlı kilo vermeyi sağlasa da aynı hızla kilo almaya neden olmaktadır. Hem sağlıksız hem de faydasız olan diyet beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilmemektedir. 

HIZLI VE KALICI KİLO VERMENİN 5 SAĞLIKLI YOLU

1- Karaciğer Yağlanması Diyeti:

Sağlıksız beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı meydana gelen karaciğer yağlanması diyeti, hem karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına hem de kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Karaciğer yağlanması yaşayan kişilerin özellikle alkol, sigara, yapay şeker, şerbetli tatlı, ambalajlı ürün, kızartma, beyaz ekmek, pirinç, makarna, salam, sosis ve sucuktan uzak durmaları gerekmektedir. Karaciğer diyeti yapan kişinin 1 haftalık örnek diyet listesi şöyledir:

Kahvaltı:

1 bardak süt
1 adet muz ya da 2 dilim ananas
2 adet ceviz,
3 çorba kaşığı yulaf ezmesi

Ara Öğün:

Şeker ilavesiz yeşil çay
10 adet çiğ badem ya da fındık

Öğlen:

1 tabak baklagil yemeği
1 bardak ayran
Salata
1 dilim çavdar ekmeği

Ara Öğün:

1 dilim yarım yağlı peynir
1 dilim wasa

Akşam:

1 tabak kırımızı et ya da tavuklu yemek
1 kase yoğurt
Salata
1 dilim çavdar ekmeği

2- Gaps Diyeti:

Sindirim problemleri yaşayan kişilerin uygulaması önerilen diyet programıdır. Sindirim sistemi normal olan bir kişi, her gün düzenli olarak tuvalete çıkmaktadır. Ancak 2-3-4 günde bir tuvalete çıkan ve bunu normal düzeni sanan kişilerin bağırsak florasından ve sindirim sisteminde sorun var demektir. Bu sorun da kişinin hem sağlıklı kilo vermesini engellemekte hem de sağlığını riske atmaktadır. Sindirim problemi yaşayanlar bir beslenme uzmanına danışarak gerekli tahlillerin yapılmasından sonra vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doktor kontrolünde alarak gaps diyetini uygulayabilir. Gaps diyeti ayrıca, otizim, şizofreni, depresyon, disleksi ve hiperaktivite bozukluğu gibi hastalara uygulanmaktadır. Gaps diyetini uygularken daha çok ev yoğurdu, avokado, ev turşusu, et ve balık, sarımsak, mevsiminde yetişen taze meyve sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilir.

3- İsveç Diyeti:

İsveç diyetini uygularken bol miktarda su içilmesine özen gösterilmelidir. Kafein tüketimine dikkat edilmesini belirten diyette protein ağırlıklı beslenilmesi önerilir. İsveç diyetinde mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerle yemeklerin hazırlanması karbonhidrat ağırlıklı olan tahıllardan uzak durulmasını önermektedir. İsveç diyeti yaparken uzak durulması gereken besinler şöyledir:

Şeker, alkol, doğal olmayan şeker ilaveli doğal olmayan meyve suları, hamur işleri, pirinç, ekmek, makarna ve şeker ilaveli tatlıların tüketilmemesi gerekmektedir.
İsveç diyetinde tüketilmesi tavsiye edilen besinler:

Süt ve süt ürünleri, yumurta, kırmızı et, balık, tavuk, ceviz, fındık, badem, zeytin, avokado, brokoli, karnabahar, ıspanak, mantar, marul, soğan, biber, domates, limon, limon suyu, yeşil çay ve maydanoz suyu tüketilebilir. 

Bu besinleri öğünlere yayarak ölçülü ve vücudun ihtiyacı olduğu kadar, abartıya kaçmadan tüketilmesine dikkat edilmelidir. Fazla tüketilmesi durumunda kilo almaya dahi neden olabilir. 

4-Akdeniz Diyeti:

Akdeniz diyeti, kişinin her lokmasının takip edildiği, sürekli olarak kalori hesabının yapıldığı bir diyet değildir. Akdeniz diyetinde kişinin daha çok yaşam alışkanlıklarının değiştirerek uygulanan bir beslenme programıdır. Kişi daha sağlıklı ve hafif besinleri ihtiyacı olduğu kadar abartmadan tüketmeli bu beslenme programını egzersizle desteklemelidir. Akdeniz diyetinde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar şöyledir:

- Her gün düzenli olarak mevsiminde yeşillikler tüketmek
- Yemeklerde tuz yerine baharat kullanmak
- Kırmızı eti aydan en fazla 1 ya da 2 kez tüketmek
- Yulaf, bulgur, pirinç, arpa, esmer ekmek, makarna gibi tahıl ürünlerini daha az tüketmek
- Her gün yumurta tüketmek yerine iki günde bir tüketmeye çalışmak
- Yemek pişirirken hayvansal yağlar yerine bitkisel yağ tercih etmek. Özellikle zeytinyağı tüketilmesi önerilir. 
- Haftada 2 gün balık ve tavuk eti tüketmek
- Süt ve süt ürünlerini tüketirken az yağlı olanlara yönelmek
- Tatlı krizlerinde şerbetli ve sütlü tatlılar yerine meyveye yönelmek
- Ara öğünlerde taze fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler tüketmek
- Tereyağı, süt diğer birçok hayvansal ürünlerin tüketiminden mümkünce uzak durmaya çalışmak ve margarin ve şarküteri ürünlerini kesinlikle tüketmemek
- Akdeniz diyetini uygularken en önemli olan unsur ise gün içinde bol bol su içmektir. Bunun yanında fiziksel aktivite ve spora da zaman ayırmak tavsiye edilmektedir.

5- Aralıklı Oruç Diyeti:

Aralıklı oruç, birçok bilim insanı tarafından onaylanan ve uygulaması tavsiye edilen diyettir. Aralıklı oruç ne kadar uygulanırsa vücuttan toksinlerin arınması o kadar artmaktadır. Böylece iç organlar daha sağlıklı ve sorunsuz çalışmaya başlar. Aralıklı oruç diyeti kişinin bünyesine göre farklı saatlerde ve farklı aralıklarla uygulanmaktadır. 

1- 16/8 – 14/10 Metotları: Günün 16 saati ya da 14 saati hiçbir şey yemeden geçirmek aç kalınan sürenin sonunda çok ağır olmadan normal bir öğüne yer verilmesidir. Akşam yemeğini 18:00 gibi yiyen birinin bütün akşam hiçbir şey yemeden geçirmesi ve sabah kahvaltısını 10-11:00 gibi yapması tavsiye edilmektedir. 

2- Ye Dur Ye: Haftanın 1 ya da 2 günü 24 saat boyunca oruçlu kalmak, çok az ve yavaş yemek yeme diyetidir. Sabah 10’da yemek yedikten sonra akşam 10’a kadar hiçbir şey yemeden geçirmek ve akşam 10’da hafif bir şeyler yedikten sonra yine sabah 10’a kadar hiçbir şey yememektir. Haftanın 1-2 günü uygulaması önerilen bu diyetin artarda uygulanması önerilmemektedir. Ye dur ye diyetinde gün içinde bol su ve şekersiz, asitsiz içeceklerin tüketilmesine için verilmektedir.

3- 5:2 Metodu: Haftanın 5 günü gayet sağlıklı, ambalajlı ürünlerden ve işlenmiş gıdalardan uzak beslenmeli, diğer 2 günü ise şekersiz, yağsız ve unsuz gıdalarla 500 kalori alarak uygulanan diyettir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan ilk açıklama: Esed ülkeden ayrıldı
Esed rejimi çöktü! Yurt dışındaki Suriyelilere son dakika çağrısı