Mor patatesin sağlığa faydaları nelerdir? Mor Patates nasıl tüketilir? Besin değeri...

Son yıllarda popülerleşmeye başlayan, zengin besin değerlerine sahip olan mor patates, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bedenin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri büyük oranda karşıladığı gibi vücudun toksinlerden arınmasını da sağlamaktadır. Daha çok Güney Amerika'da yetişen mor patatesin ülkemizde da üretim denemeleri yapılmaya başlamıştır. İşte mor patatesin faydaları ve besin değerleri...

Mor patatesin sağlığa faydaları nelerdir? Mor Patates nasıl tüketilir? Besin değeri...
Mor patatesin sağlığa faydaları nelerdir? Mor Patates nasıl tüketilir? Besin değeri...
GİRİŞ 16.09.2020 11:16 GÜNCELLEME 16.09.2020 15:57

Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için her geçen gün yeni bir besin hayatımıza dahil olmakta. Özellikle besinlerin vitamin ve mineral değerlerindeki zenginlikler keşfedildikçe birçok kişi tarafından değişik tariflerle tüketilmektedir. Mor patates de bu besinlerden biri olarak son yıllarda hayatımızda belirgin ölçüde yerini almaya başladı. Ube olarak da bilinen mor patates, Peru ve Güney Amerika’da yetiştirilmektedir. Ülkemizde mor patates, dondurma, tatlı, antioksidan olarak bilinen mor ekmeklerde kullanılsa da henüz pazar ve manav tezgahlarında pek fazla rastlanamamaktadır. Dünyanın farklı bölgelerin oldukça popüler olan mor patates, ülkemizde yeni yeni keşfedilerek tüketilmektedir. Doğal koşullarda üretilen ve mevsiminde tüketilen besinler antioksidan özelliği bulunmaktadır. En güçlü antioksidan gıdalar genellikle rengi daha canlı ve koyu olanlar olduğu bilinen çok genel bir bilgidir. Örneğin kırmızı meyveler güçlü antioksidanlar olarak tüketilmektedir. Mor lahana da diğer birçok besine göre daha güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Vücudun toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır.

MOR PATATESİN FAYDALARI NELERDİR?

Mor patatesi diğer patateslerden ayıran en temel özelliği rengi olsa da diğer patateslerden 10 daha güçlü antioksidan özelliğine sahiptir. Antioksidan bakımından zengin olan besinler, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı tahrip olan iç organlarında toksinlerden arınmasına ve daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Organların düzenli ve sağlıklı çalışması vücut dengesinin ve sağlığının korunmasına ciddi şekilde katkıda bulunmaktadır. Mor patatesin insan bedenine faydaları:

- İçerdiği B ve C Vitaminleri, fosfor, potasyum ve demir mineralleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırdığı görülmektedir.
- Birçok besine göre daha güçlü antioksidan kaynağı olduğundan sağlıksız beslenme ve sigara-alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı vücutta biriken toksinlerin arınmasına yardımcı olmaktadır. 
- Mor patates aynı zaman lif kaynağı bir besin olduğundan bağırsak sağlığını koruyarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. 
- Lif oranı yüksek olduğu halde daha az nişasta kaynağı olduğundan sağlıklı karbonhidrat kaynağı olarak tüketilebilmektedir. 
- Hücre yenilenmesini sağladığı için yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkları geciktirmektedir. 
- Kandaki yağ oranını düşürerek damar tıkanıklığı, yüksek kolesterolün kontrol altında tutulmasına yardımcı olmaktadır. 
- Kanser hücreleriyle savaşarak kanserin yayılmasına engel olmaktadır. 
- Alzheimer riskini azaltmaktadır.
- Mide hazmını kolaylaştırarak ayrıca ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. 
- Üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği gibi akciğer sağlığını korumaktadır. Sigara ve alkolden kaynaklı akciğerde biriken toksinlerin temizlenmesini de sağlamaktadır. 
- Potasyum ve magnezyum kas yapısının daha güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır. 
- Kan akışını hızlandırarak yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olarak kalp sağlığını korumaktadır. 

MOR PATATES NASIL TÜKETİLİR? 

Besinler tek başlarına ne kadar sağlıklı olursa olsun, içerdikleri zengin vitamin ve minerallerden en iyi şekilde istifade edilmesi için doğru tüketilmesi gerekmektedir. Mor patates zeytinyağlı salata ve yemeklere biraz biraz eklenerek tüketilebilir. Ayrıca çorbası yapılan mor patates fırın yemeklerinin yanına da dilimlenerek eklenebilmektedir. Farklı yemek tariflerine göre mor patates, kek ve pastalara renk katmak için kullanılmaktadır. 

MOR PATATES FİYATI? 

Her market ve manavda bulunmayan mor patatesin kilogram satış fiyatı 25 TL kadardır. 

1 ADET MOR PATATESİN BESİN DEĞERLERİ

65 Kalori
Karbonhidrat 13 gr
Lif 1 gr
Protein 2 mg
B Vitamini 0.15 mg
C Vitamini 7.1 mg
Potasyum 370 mg
Fosfor 50 mg
Magnezyum 18 mg
Bakır 0.15 mg
Mangenez 0.15 mg
Tiyamin 0.15 mg
Niyasin 1.2 mg

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı