Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?

Koronavirüse karşı alınan birçok önlem ve tedbirin başında sağlıklı beslenme gelmektedir. Maske kullanımı ve kişisel temizliğin dışında sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek covid-19 gibi bir hastalığın dahi daha az hasarla atlatılmasında etkili olabilmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise zengin besin değerlerine sahip gıdaların tüketilmesine bağlıdır. İşte bağışıklık sistemini güçlendiren besinler...

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
GİRİŞ 11.11.2020 07:28 GÜNCELLEME 11.11.2020 07:28

Covid-19 tedbirleri kapsamında sağlık çalışanlarının ortak görüşü sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edilmesidir. Toplu alanlarda doğru şekilde maske takılması ve sosyal mesafe uyulması gereken en önemli kuraldır. Maske ve sosyal mesafeye dikkat edilmesinin dışında sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Özellikle salgının riskli bir şekilde devam ettiği bu süreçte mevsiminde, doğal ve doğru hazırlanmış gıdalarla beslenmek çok önemlidir. Coronavirüs gibi viral hastalıklardan kısmen korunmak ve en az hasarla çabucak atlatmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ise vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve minerallere dikkat ederek beslenmek, mevsiminde taze yeşillikler tüketmek, düzenli ve kaliteli uykuya dikkat edilmesi gerekir. Doğru beslenmenin yanında güneş banyoları, günlük düzenli egzersiz bünyenin daha sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayarak hastalıklara karşı koruduğu gözlemlenmektedir. 

COVİD-19’A KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER

Vücudun coronavirüs ve diğer tüm hastalıklara karşı direncini arttırmak için vitamin ve mineraller bakımından zengin gıdaları tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Kronik bir hastalığı olmayan ve ilaca bağımlı yaşamayan kişilerin herhangi bir ilaç ya da vitamin kullanmadan tamamen beslenmeye dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlendirmesi mümkündür. Coronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ve alışkanlıkları:

1- D Vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli parçası olan D vitamin sadece beslenme ile değil güneşten de sağlanabilmektedir. Süt, mantar, tahıl, ton balığı, yumurta, maydanoz, doğal meyve suları (evde hazırlanan) ve güneş. D vitamini zengini besinlerin düzenli tüketilmesi, hücrelerin bakteri ve virüslerle savaşmasını sağlamaktadır. Bu durum hem metabolizmanın hem de bağışıklık sisteminin güçlendirmektedir. D vitaminini güneşten almak, farklı hastaların iyileşme sürecinde başvurulan bir tedavi yöntemi olduğundan sağlıklı bireylerin de bağışıklık sistemini güçlendirmeleri için her gün yapmaları önerilmektedir. 

2- Magnezyum ve Çinko: Vücudumuzun hayati minerallerinden olan magnezyum ve çinko, genellikle topraktan gelen gıdalarla karşılanmaktadır. Magnezyum ihtiyacı kısmen su içerek de karşılanabildiğinden günlük yeterli miktarda su içilmesi gerekir. Magnezyum eksikliği doğal olan gıdalardan uzaklaşarak hazır ve ambalajlı ürünlerin sıklıkla tüketilmesiyle görülmektedir. Hazır gıdaların sürekli olarak tüketilmesi vücudumuzda vitamin ve minerallerin eksikliğine ve doğal olarak da bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Ispanak, marul, roka, taze nane, badem, ceviz, fındık, avokado, brokoli, kereviz, somon ve sardalya gibi yağlı balıkların tüketilmesiyle vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum ihtiyacı karşılanabilmektedir. 

3- Probiyotik Gıdalar: En genel tanımıyla faydalı bakteriler olarak bilinen probiyotikler, bağırsakların düzenli çalışması ve mide bağırsak sağlığını koruması için hayati önem taşımaktadır. Probiyotik gıdalar, vücuda alınan besinlerin içinde bulunan zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olarak toksinlerden arındırmaktadır. Böylece hem bağırsak sağlığını koruyarak hem de diğer iç organların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Ayran, yoğurt, tarhana, kefir, şalgam suyu, turşu gibi gıdalar probiyotik bakımdan oldukça zengindir ve öğünlerde düzenli tüketilmesi gerekir. 

4- Antioksidan Gıdalar: Bağışıklık sistemin güçlenmesinde en önemli etkiye sahip maddedir. Antioksidan içeren besinlerin tüketilmesi, vücuttaki toksinlerin atılmasına, kanser hücreleriyle savaşarak sağlıklı hücrelerin çoğalmasına ciddi etkisi bulunmaktadır. Vücudun toksinlerden arınması, iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Akciğerlerin toksinlerden temizlenmesi, nefes alışverişini kolaylaştırarak covid-19 gibi tehlikeli bir solunum yolu hastalığına karşı vücut direncini yükseltmektedir. Karaciğerin toksinlerden arınarak daha sağlıklı işlevini sürdürmesi ise vücuda alınan alkol, sigara ve antibiyotik gibi zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar. Nar, turp, kırmızı biber, maydanoz, taze nane, ıspanak, mor lahana, ahududu, havuç, portakal, mandalina, limon, sarımsak, rezene ve baklagiller çok güçlü antioksidan olarak bilinmektedirler. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı