Bağışıklık sistemini güçlendiren eylül meyve ve sebzeler nelerdir? Mevsiminde beslenmenin önemi

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncinin artması için mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekmektedir. Her mevsim yetişen yeşilliklerin öğünlerde sıkça yer verilmesi vücudun toksinlerden arınmasına, günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Peki eylül ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? İşte bağışıklık sistemini güçlendiren eylül yeşillikleri...

Bağışıklık sistemini güçlendiren eylül meyve ve sebzeler nelerdir? Mevsiminde beslenmenin önemi
Bağışıklık sistemini güçlendiren eylül meyve ve sebzeler nelerdir? Mevsiminde beslenmenin önemi
GİRİŞ 04.09.2020 09:58 GÜNCELLEME 04.09.2020 09:58
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir.  Mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Meyve-sebzeler her mevsimde tüketilmez. Günümüzde doğal olan gıdaya ulaşmak zorlaşırken bir de mevsiminde yetişmeyen yeşilliklerin tüketilmesi sağlığa faydadan çok zarar vermektedir. Mevsiminde yetişen gıdalar, besin değerleri bakımından daha zengin ve antioksidan kaynağı olması sayesinde birçok hastalığa karşı vücut direncini arttırmaktadır. 

MEVSİMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılaması, vücudun toksinlerden arınması için mevsim yeşilliklerinin tüketilmesi çok önemlidir. Özellikle iç organların toksinlerden arınması için mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerekmektedir. Mevsim yeşillikleri, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini karşılayarak toksinlerden arındırdığı için bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca mevsiminde beslenmek, zararlı alışkanlıklardan ve yanlış beslenmeden dolayı iç organlarda görülen tahribatın onarılmasını sağlamaktadır.

EYLÜL AYI SEBZE VE MEYVELERİ

Yazdan güze geçişte ve havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı Eylül ayında yetişen son yaz ürünleriyle genellikle kışa hazırlık yapılmaktadır. Yazın ekilen ve yetiştirilen mahsullerin son son hasat edilmesiyle elde edilen ürünlerle genellikle kış için konserveler hazırlanır. Eylül ayında tüketilmesi önerilen gıdalar ve faydaları şöyledir:

1- Domates: Kırmızı ve canlı renkteki meyveler en güçlü antioksidanlar olarak bilinerek vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kanser hücrelerinin yok edilmesine ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasına yardımcı olan domates ağustos ayında hasat edilen en sağlıklı sebzeler arasında yer almaktadır.

2- Patlıcan: Zengin vitamin ve minerallere sahip olan patlıcan, kalp – damar sağlığını, kötü kolesterolü kontrol altına alarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. İçerdiği besin değerleri ve antioksidan özelliği sayesinde kanser hücreleriyle savaşan patlıcan ağustos ayında yetiştirilen sebzeler arasında yer almaktadır.

3- Mısır: Kalp, sindirim, göz ve cilt sağlığını koruyan mısır, aynı zamanda Alzheimer riskini azaltmaktadır. 

4- Üzüm: Doğal şeker içeren üzüm, vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri karşılarken zengin vitamin ve mineral desteği de sağlamaktadır. Kalp ve damar sağlığını koruyan üzüm, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

5- Taze Fasulye: A, B12, C ve K Vitaminleri içeren taze fasulye kemik gelişimine katkı sağlayarak iskelet sisteminin güçlendirmektedir. Kan dolaşımına katkı sağlayarak kalp krizi riskini düşürmektedir. Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Taze fasulyenin en önemli faydalarından biri de kalp dostu olmasıdır. Hem zengin besin değerlerine sahip olup hem de hafif olan taze fasulye kötü kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azalmaktadır. 

6- Bamya: Antioksidan kaynağı besinler arasından bamya da yer almaktadır. Vücudu toksinlerden arındırarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Vücuttan toksinleri attığı gibi iltihapların da sökülmesinde etkilidir. Özellikle idrar yolu iltihap sorunu olanların bamya tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Bamya, A, C, K vitaminleri içerdiğinden hastalıklara karşı korumasının yanında kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir.

7- Nar: Antioksidan kaynağı ve zengin besin değerlerine sahip olan nar, kalp-damar hastalıklarına ve yüksek tansiyona iyi gelmektedir. Özellikle Antioksidan özelliği vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olduğundan iç organların daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. İçerdiği besin değerleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek grip-nezle gibi solunum yolu hastalıklarına karşı bünyeyi güçlendirmektedir. 

8- İncir: Zengin besin değerlerine sahip olan incir, vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelen incir, ayrıca kemik ve kas gelişimine de katkı sağlamaktadır. Kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin de düzenli olarak incir tüketmeleri sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır.

9- Kereviz: Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olan kereviz, vücuttan iltihap ve enfeksiyonların atılmasına yardımcı olmaktadır. Zengin bir antioksidan kaynağı olan kereviz, vücudun toksinlerden arındırarak iç organların sağlığını korumaktadır. 

YORUMLAR 1
  • Dadaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi de billahi de yaş incirin kilosu , alttaki manavda 30 Tl.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Dünyada en beğenilen havalimanları! İstanbul Havalimanı da listede yerini aldı...