Mevsiminde beslenmenin önemi nedir? Ekim ayı meyve ve sebzeleri nelerdir?

Hastalıklara karşı vücut direncinin artması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için mevsiminde ve doğal sebze meyvelerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Mevsiminde yetişen yeşilliklerin doğru şekilde hazırlanarak öğünlerde yer verilmesi vücudun birçok hastalığa karşı direnç kazanmasını sağlamaktadır. Peki Ekim ayında tüketilen yeşillikler nelerdir? İşte mevsiminde beslenmenin önemi ve ekim ayı sebze meyveleri...

Mevsiminde beslenmenin önemi nedir? Ekim ayı meyve ve sebzeleri nelerdir?
Mevsiminde beslenmenin önemi nedir? Ekim ayı meyve ve sebzeleri nelerdir?
GİRİŞ 06.10.2020 15:24 GÜNCELLEME 06.10.2020 15:57

Gribal hastalıkların en çok yaşandığı mevsim değişiklerinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek çok mühimdir. Özellikle korona virüs başta olmak üzere birçok hastalığa karşı korunmak ve vücut direncini arttırmak için mevsiminde yetişen doğal sebze meyvelerin tüketilmesine dikkat edilmelidir. Her mevsim yetiştirilen farklı meyve ve sebzelerin doğru şekilde tüketilmesi insan bedeninin daha sağlıklı ve güçlü kalmasını büyük oranda etkilemektedir. Mevsimin yazdan sonbahara döndüğü bu günlerde sofralarda yer alan gıdalarda da değişiklikler görülmeye başlamaktadır. Ekim ayında meyve çeşitleri yavaş yavaş azalarak daha sebzelerin hasat edildiği ay olarak görülebilir. Brokoli, karnabahar ve maydanoz gibi zengin besin değerlerine sahip ve antioksidan kaynağı sebzeler hasat edilmeye başlar.

MEVSİMİNDE BESLENMENİN ÖNEMİ

Bağışıklık sistemini güçlenmesi ve hastalıklara karşı direncin artması için mevsiminde ve doğal ürünlerle beslenilmesi tavsiye edilir. Mevsiminde beslenmek, vücuttaki toksinlerin atılmasına, kanser hücrelerinin vücudun farklı bölgelerine yayılmasına engel olduğu bilinmektedir. Bunlardan ziyade mevsimsel hastalıklara, vücuttaki iltihaplanmalara ve enfeksiyonlara karşı da vücut direncini arttırmaktadır. Bundan dolayı beslenme uzmanları dengeli ve doğru şekilde mevsiminde yetişen sebze ve meyvelerle beslenilmesi tavsiye edilmektedir. 

EKİM AYI SEBZE VE MEYVELERİ

Turp: Antioksidan ve yüksek lif zengini, içerdiği  A, C, K, B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yanında demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum açısından da çok zengindir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur. İdrar söktürücüdür ve idrar yolu enfeksiyonu, iltihapların temizlenmesini sağlar. 

Maydanoz: Zengin antioksidan kaynağı olan maydanoz, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Zengin vitamin ve mineral kaynağı olduğundan vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini kısmen karşılamaktadır. Ayrıca vücuttaki ödemin atılmasını sağladığı için daha çabuk zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

 

Karnabahar: Lif kaynağı bir besin olan karnabahar, sindirim sisteminin düzenli çalışmasında ve metabolizmanın hızlanmasında etkilidir. Zengin antioksidan kaynağı olmasından dolayı vücudun toksinlerden arınmasını ve daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

Nar: En zengin antioksidan kaynağı besinler arasında yer alan nar, düzenli ve ölçülü tüketilmesi halinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olarak hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır. Ölçülü tüketilmesi halinde cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesine de etkisi bulunmaktadır. 

Lahana: Kolesterol seviyesinin normale inmesini sağlayan lahana tam bir kalp dostudur. Damar tıkanıklığını önleyerek kalp krizi riskini azaltmaktadır. C vitamini kaynağı olduğundan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Ayrıca lahana kanser hücreleriyle savaşarak kanserin diğer organlara yayılmasını engellemektedir. 

Nane: Güçlü antioksidan kaynağı besinler arasında yer alan nane, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Kaynayan suyun içerisine birkaç damla nane yağı ekleyerek buharı soluyarak solum yollarının açılmasına yardımcı olmaktadır. Nane yağı pamuk yardımıyla direkt olarak sivilcelerin üzerine uygulandığında sivilcelerin kurumasını sağlayan etkili bir yöntemdir.

Mantar: Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Zengin besin değerleri sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri büyük oranda karşılamaktadır. Sonbaharda bol bol üretilen mantarın hafta 2-3 kez tüketilmesi tavsiye edilmektedir. 

Havuç: Kanser hücrelerine karşı güçlü bir savunma sistemi oluşturan havuç, yüksek kolesterolü düşürerek kandaki yağ oranını azaltmaktadır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olan havuç, görme bozukluklarına da engel olmaktadır. 

Muz: Yüksek potasyum, kalsiyum ve B6 vitaminleri içeren muz en sağlıklı meyvelerden biridir. Muzun sadece kendisi değil kabuğunda şifa deposudur ve özellikle cilt bakımı ve yaralara çeşitli kürler ile uygulandığında tedavi edici etkisi vardır. Potasyum en doğal tansiyon düşürücü olduğundan düzenli ve ölçülü miktarda muz tüketen kimselerde ilaç kullanmaya gerek kalmadan tansiyonun normale döndüğü görülür. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ne Sergen Yalçın, ne Şenol Güneş, ne Nuri Şahin! Hasan Arat'tan teknik direktör açıklaması
Rusya'da çarpıcı anlar! İki komutan Rusya Devlet Başkanı Putin'i selamlamadı