Acai üzümü faydaları nelerdir? Acai berry hangi hastalıklara iyi gelir?

Acai üzümü, güçlü antioksidan kaynağı ve zengin besin değerlerine sahip olması nedeniyle birçok hastalığa şifa olmaktadır. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklara karşı vücut direncini arttırmasında önemli etkisi bulunmaktadır. Peki acai meyvesi nasıl tüketilir? İşte acai üzümü faydaları ve besin değerleri...

Acai üzümü faydaları nelerdir? Acai berry hangi hastalıklara iyi gelir?
Acai üzümü faydaları nelerdir? Acai berry hangi hastalıklara iyi gelir?
GİRİŞ 24.11.2020 14:49 GÜNCELLEME 24.11.2020 14:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için her geçen gün yeme içme alışkanlıklarında değişikliğe gidilerek yeni yeni besinler eklenmektedir. Acai üzümü de hayatımıza son yıllarda girmeye başlayan ve oldukça sağlıklı bir meyvedir. Zengin besin değerleri ve antioksidan kaynağı olması nedeniyle vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılarken sağlıksız beslenme ve zararlı alışkanlıklardan kaynaklı iç organlarda biriken toksinlerin bedenden atılmasına önemli etkisi bulunmaktadır. Brezilya kökenli olan acai üzümü, hasat edildikten kısa bir süre tüketilmediği takdirde çürüdüğü için daha çok yetiştiği bölgede tüketilmektedir. Ülkemizde acai üzümü Ege, Akdeniz ve Karadeniz’in ılıman ikliminde yetiştirilmektedir. Ülkemizde acai üzümü olarak bilinse de birçok ülkede daha çok acai berry olarak anılmaktadır.

Acai Berry, çilek, böğürtlen, yaban mersini, ahududu ve kızılcık gibi antioksidan zengini gıdalardan dahi daha zengin antioksidana sahiptir. Antioksidan gıdaların sık sık tüketilmesi bağışıklık sisteminin her zaman güçlü kalmasına büyük etkisi bulunmaktadır. Bağışıklık sistemi ise hastalıklara karşı vücutta kalkan görevi görmektedir.

ACAİ (BERRY) ÜZÜMÜ FAYDALARI NELERDİR?

Zengin vitamin ve minerallere sahip olan acai üzümü, vücudun ihtiyacı olan günlük besin değerlerini büyük oranda karşılayarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bilimsel Euterpe oleraceae olan üzüm, Kolombiya’da naidi olarak bilinmektedir. Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda anti-kanser özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır. Kanser hücreleriyle savaşarak kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılımına engel olmaktadır. Acai üzümünün insan sağlığı üzerindeki yararları şöyledir:

- Sigara, alkol ve sağlıksız beslenme gibi zararlı alışkanlıklardan kaynaklı vücutta biriken toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. İç organların temizlenmesini sağlayarak daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. 

- Düzenli tüketilmesi durumunda hücre yenilenmesini sağlayarak cildin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktadır. Özellikle yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkların geçmesine yardımcı olmaktadır. 

- Beyin fonksiyonlarını geliştirir. 

- Kan şekerini dengeler.

- Kan dolaşımını hızlandırır.

- Yüksek kolesterolü düşürür.

- İçerisinde yer alan yağlar zeytinyağı kadar sağlıklı olduğundan kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır.

- Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

- Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar, yağ yakımını hızlandırır ve böylece daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olur. 

- Uzun süre tokluk hissi verir, diyet yapanların ara öğünlerinde sıklıkla yer vermesi tavsiye edilir. Böylece daha sağlıklı ve hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır. 

- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak bağırsak sağlığını korur. 

- Lif kaynağı bir besin olduğundan bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar, hazmı ve sindirimi kolaylaştırır. 

- Antioksidanlar sadece kanser hücreleriyle değil, vücutta bulunan tüm toksik maddelerle savaştığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 

- Kolon, mesane, meme, cilt kanserlerine iyi geldiği yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. 

ACAİ ÜZÜMÜ NASIL KULLANILIR?

Acai (Berry) Üzümü Çayı: Kurutulan ve öğütülen acai üzümleri çay olarak hazırlanıp özellikle kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korumaktadır. 1 bardak çık suyun içerisine 3-4 tane acai üzümleri atılarak 5 dakika demlenmesi beklenir ve bu şekilde tüketilebilir.

Acai üzümleri yaş olarak tüketildiğinde vücudun vitamin ve minerallerini büyük oranda karşıladığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Gıda sektöründe dondurma, meyve suyu, reçel ve doğal gıda boyası olarak kullanılırken kozmetik sektöründe cilt bakım kremlerinde sıklıkla acai üzümünden faydalanılmaktadır. 

100 GR ACAİ ÜZÜMÜ BESİN DEĞERLERİ

70 kcal 
Su 84.89 Gram 
Karbonhidrat 5.26 Gram 
Lif 3 Gram 
Şeker 2 Gram
Protein 1.75 Gram 
Yağ 5.26 Gram 
Doymus Yağ A. 0.88 Gram 
Kolestrol 0 Miligram 
Sodyum 26 Miligram 
Potasyum 105 Miligram 
Kalsiyum 35 Miligram 
Vitamin A 750 

YORUMLAR 1
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    En güclü bilenen antioxidan karanfildir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki tarafın da sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?