İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? Doktoruna gitmeden evde diş ağrısına nasıl tedavi edilir?

Diş ağrısı, toplumda en yaygın görünen ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen rahatsızlıktır. Ağız bakımının doğru ve yeterli yapılmaması diş çürüklerine ve iltihaplara neden olmaktadır, çürük ve iltihaplar zaman içinde ağrılara neden olmaktadır. Doktora gitmeden evdeki malzemelerle ağrıların kısmen durdurulması mümkündür. Peki diş ağrısı nasıl geçer? İşte diş ağrısına iyi gelen doğal tedaviler...

İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? Doktoruna gitmeden evde diş ağrısına nasıl tedavi edilir?
İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir? Doktoruna gitmeden evde diş ağrısına nasıl tedavi edilir?
GİRİŞ 29.11.2022 10:48 GÜNCELLEME 29.11.2022 10:49
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diş ağrısı, dişlerin bakımsız kalmasından kaynaklı görülen ve kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir sağlık sorunudur. Daha çok dişlerin detaylı temizlenmemesinden dolayı görülen diş ağrısı farklı nedenlerden de görülebilmektedir. Diş ağrısı başladığında ağrının neyden kaynaklı olduğunu tespit etmek biraz zordur. Ancak kişinin yediği içtiği şeyleri bilmesi, diş bakımında hangi adımları takip ettiği göz önünde bulundurularak ağrının tanısı konabilir. Günlük hayatımızda diş ağrıların en temel nedenlerinden biri aşırı soğuk ve aşırı sıcak yeme-içme alışkanlığıdır. Diş ağrısının geçmesinde etkili olan yöntemlerden biri ise dişlerin doğru ve düzenli temizlenmesidir. Ağız bakım suları kullanarak dişlerin detaylı temizlenmesi, diş ağrılarının hafiflemesinde etkilidir. 

Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Toplumda en çok rastlanan sağlık sorunlarından biri olan diş ağrısı farklı nedenlerden dolayı görülmektedir. Diş ağrısı genellikle çürük dişlerden dolayı meydana gelse de bazen baş ağrısının dişleri etkilemesinden kaynaklı görülebilmektedir. Toplumda diş bakımına gereken özveri gösterilmediği için diş ağrıları genellikle çürüklerden dolayı görülür. Çürük dişlere vaktinde müdahale edilmemesi zamanla damağa ulaşarak ağrılara neden olmaktadır. 

Diş ağrıları, diş etlerinin hassasiyeti nedeniyle de görülmektedir. Diş eti iltihapları, sağlıklı olan dişlerin ağrımasına neden olmaktadır. Bu tip diş ağrılarının tedavisine başlamadan önce iltihabın kurutulmasına dikkat etmek gerekmektedir.  Soğuk ve sıcak yeme-içme alışkanlığı, sinüzit, başka ağrıların dişe vurması gibi nedenlerden dolayı diş ağrılarının görüldüğü uzmanlar tarafından aktarılmaktadır. 

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Çok şiddetli olmayan diş ağrıları için evde doğal birkaç çözüm deneyerek ağrının kısmen geçmesi ve hafiflemesi sağlanabilir. Özellikle düzenli diş bakımı yapmayan kişilerin ilk olarak dişlerini doğru diş fırçası ve diş macunu ile temizlemesi adından ağız bakım suları kullanarak diş ve diş etlerinde kalan bakterileri arındırması önerilmektedir. Ağız temizliğini düzenli olarak yapmak ağrıların kısmen hafiflemesine yarayabilir. Ancak kronik olarak devam eden diş ağrılarının tanısı ve kesin tedavisi için diş hekiminden yardım alınması gereklidir. 

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş ağrısının dinmesi için doktora gitmeden bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Diş ağrısının yavaş yavaş başlamasıyla evde doğal çözümlerle müdahale ederek ağrı hafifletilebilir. Diş ağrısının genellikle iltihaplardan kaynaklı olduğu için iltihabın kurutulmasına yönelik tedavi yöntemlerime başvurulması önerilmektedir. İlk adımda doktora gitmeden evce doğal malzemelerle hem iltihapların kurutulması hem de ağrıların hafiflemesi sağlanabilir. Evde doğal çözümlerle diş ağrısına iyi gelen tedavi yöntemleri:

1- Gargara: Diş ağrısının başlamasıyla yumuşak bir fırçasıyla diş etlerini tahrip etmeden fırçaladıktan sonra sirkeli su ya da tuzlu su ile gargara yaparak ağız içindeki bakterilerin azaltarak diş ağrısı hafifletilebilir.

2- Sarımsak: Sarımsak çok güçlü bir antibiyotik olduğu için diş ağrıların geçmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Özellikle de iltihap kurutucu özelliği olması sebebiyle iltihaplardan kaynaklı olarak görülen ağrıların hafiflemesinde etkilidir. Ağrıyan dişin üzerine 1 diş sarımsak koyarak sarımsağın orada erimesi beklenir ve bu yöntem günde 2-3 kez yapılarak diş ağrısı tedavi edilebilir. 

3- Soğan: Diş ağrısını dindiren en etkili doğal çözümlerden olan soğan, antibiyotik etkisiyle iltihabın kurumasını sağlar ve diş etlerini rahatlatarak ağrıyı dindirmektedir. Günde 2 kez dilimlenmiş soğanı ağrıyan dişin üzerine direkt uygulanması tavsiye edilmektedir. 

4- Karanfil ve Karanfil Yağı: Birçok farklı diş macununda kullanılan karanfil yağı, dişlerin dezenfekte olmasını, mikroplardan arınmasını sağlayarak ağrının dinmesini sağlamaktadır. 

5- Çörek Otu Yağı: Doğal ağrı kesicilerden olarak kabul edilen çörek otu, ağrıyan dişin üzerine temiz bir pamuk yardımıyla uygulandığında ağrının daha hızlı geçmesini sağlayacaktır.

6- Buz: Kesin bir çözüm olmayarak damağı uyuşturduğundan bir süreliğine ağrının dinmesini sağlamaktadır. Şiddetli diş ağrısı çekenlerin temiz bir havluya sararak ağrıyan bölgede 5-10 dakika bekletilir ve böylece ağrı geçici olarak hafiler. 

7- Ada Çayı: Evde demlenen ada çayı düzenli olarak tüketilmesi ya da ada çayı ile gargara yapılması ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. 

8- Zeytinyağı: Temiz bir pamuk yardımıyla zeytinyağı ağrıyan dişin üzerine uygulanır. Zeytinyağı, diş ağrısının hafiflemesinde ve iltihabın kurumasında oldukça etkilidir.

9- Zerdeçal: Doğal ağrı kesici olan zerdeçal, diş etlerini iltihaplardan arınmasında etkilidir. İltihabı kurutarak diş ve diş eti ağrılarının dinmesinde etkili olan doğal çözümler arasındadır. Zerdeçal su ile macun kıvamına getirilir ve ağrıyan dişin üzerine sürülür. Bu işlem günde 2 defa yapılarak diş ağrıları hafifletmektedir. 

10- Karabiber: Diş ve diş eti enfeksiyonuna iyi gelen karabiber, doğrudan ağrıyan dişe uygulandığında ağrının hafiflemesini sağlamaktadır. Doğal antibiyotik olan karabiber, özellikle iltihapların kurutulmasını sağlayarak diş ağrısı tedavisinin daha çabuk cevap vermesinde etkilidir. 

YORUMLAR 3
  • serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın hikmeti ismine bile bir "diş" sarımsak deriz zaten.
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sarmısağı diş üstünde bekletmek... Hem de eriyene kadar. Şaka mı bu? Direk ezip yutun aynı işi görüyor.
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Kekik suyunu pamuğa döküp dişin üzerine koyun , biraz beklesin, çok iyi geliyor diş ağrısına
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil: KAAN 2028'de yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer