Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır? Vücut kitle indeksi yaşa göre kaç olmalı?

Vücut kitle endeksi, boy ve kiloya bakılarak genel sağlık durumunun kontrol edildiği en temel sağlık tarama sistemi olarak kabul edilebilir. Kişilerin boy ve kiloları hesaplanarak fazla kilolu ya da aşırı zayıf olduğu tespit edilerek sahip olabilecekleri potansiyel hastalıklarının kontrolleri yapılarak erken müdahaleleri yapılır. Peki vücut kitle endeksi kaç olmalıdır?

Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır? Vücut kitle indeksi yaşa göre kaç olmalı?
Vücut kitle endeksi nasıl hesaplanır? Vücut kitle indeksi yaşa göre kaç olmalı?
GİRİŞ 08.12.2021 09:29 GÜNCELLEME 08.12.2021 13:13

Vücut kitle endeksi, sağlıklı bir bireyin boy ve kilosunun belli bir oranda kalması için hesaplama yöntemine denmektedir. Boy ve kilo endeksi, kişinin boyuna göre kilosunun fazla olup olmadığını hesaplar. Bundan dolayı kişinin vücudunun sağlıklı olup olmadığını, yağ ve kas oranını hesaplamadığı için çok yüzeysel bir sonuç sunar. Ancak boyuna göre çok fazla kiloya sahip olması kişinin yağ oranının fala olduğu anlaşılabilir. Vücut kitle endeksi, doktor gitmeden internet üzerinden hesaplanabilir. Böylece kişinin yaşına, boyuna ve kilosuna bağlı olarak hangi hastalıklara zemin hazırladığı, hangi hastalıkların riski altında olduğu öngörülebilir. Böylece, kişi hem formunu hem de sağlığını korumak vücut kitle endeksinden çıkan sonuca göre tedbirlerini alabilecek.

Vücut Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Bedenin tam olarak sağlıklı olup olmadığını, vücuttaki yağ ve kas oranını tam olarak belirlemese de boy ve kilonun doğru oranda olup olmadığını sunarak bedenin genel durumunu tespit eder. Kişinin boyuna göre kilosunun fazla ya da az olması görülebilecek hastalıkların önceden tespit ve müdahale edilmesini sağlamaktadır. Özellikle kilosu fazla olan kişilerin vücuttaki yağ oranlarının fazla olmasından kaynaklı kalp ve damar hastalıkları riskinin artması öngörülerek müdahale edilebilir. 
Vücut kitle endeksi belli formülle hesaplanarak öğrenilebilir. 1.80 boyunda ve 75 kg ağırlığında birinin vücut kitle endeksini hesaplamak için boy uzunluğunun karesi alınır. Vücut kitle endeksini hesaplamak için kullanılan formül:

1.80 x 1.80 = 3.24

75 / 3.24 = 23.1

Örnekte çıkan sonuca göre vücut kitle endeksi 23.1 olarak belirlenmiştir. 

Vücut Kitle Endeksi Kaç Olmalıdır?

Vücut kitle endeksinde çıkan sonuç bireylerin doğru kiloda olduklarına dair ve sağlıklarının ne oranda risk altında olduğu hakkında bilgi vermektedir. Vücut kitle endeksi değerlendirmeleri:

- 0-18.4 Aralığı: Kişinin sağlıksız zayıflıkta olduğun gösterir. Kişinin boyuna göre kilosunun az olduğunu ve kontrollü şekilde kilo alması gerektiği tavsiye edilir.

- 18.5-24.9 Aralığı: Kişinin kilo ve boy oranının normal seviyede olduğu bu seviyeyi korumaya devam ederek sağlıklı beslenmeye devam etmesi tavsiye edilir. 

- 25-29.9 Aralığı: Boya göre kilonun fazla oluğu seviyedir. Bu seviyeye sahip bireylerin kilolarını kontrol etmek için daha sağlıklı beslenerek egzersiz yapmaları önerilir.

- 30-34.9 Aralığı: Kişinin şişman seviyesinde olduğu acilen kilosunu kontrol etmek üzere beslenme uzmanına danışması gerektiği tavsiye edilir. Bu şekilde devam eden kişilerin gelecekte yüksek kolesterol, şeker ve kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır. 

- 35-44.9 Aralığı: Obez olarak değerlendirilen bu kategoriye sahip kişilerin sağlıklarının ciddi şekilde tehlikede olduğu, biran önce sağlıklı beslenme ve eğersize başlamaları gerektiği savunulmaktadır.

- 45+ Aralığı: Aşırı şişman olarak değerlendirilen kişilerin sağlıklarının risk altında olduğu ve biran evvel doktor kontrolünde kilo vermeye başlamaları gerekir.

Yaşa Göre Vücut Kitle Endeksi

19-24 Yaş: 19-24 

25-34 Yaş: 20-25

35-44 Yaş: 21-26 

45-54 Yaş: 22-27 

55-64 Yaş: 23-28

65 Yaş ve üzeri: 24-2

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan son dakika açıklamaları!
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?