Aspirinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara karşı aspirin kullanılır?

Hafif ve orta şiddetli ağrıların tedavisinde sıkça kullanılan aspirin, yapılan son araştırmalarda korona virüs kaynaklı ölüm riskini büyük oranda düşürdüğü tespit edilmiştir. Aspirinin korona virüs tedavisinde ne derece etkili olduğu araştırılırken ilk yapılan gözlemelerde ölüm oranını düşürdüğü görülmüştür. Peki aspirin ne işe yarar? Aspirin korona virüs tedavisinde kullanılır mı? İşte aspirinin faydaları...

Aspirinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara karşı aspirin kullanılır?
Aspirinin faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara karşı aspirin kullanılır?
GİRİŞ 01.03.2021 09:19 GÜNCELLEME 01.03.2021 09:19

Orta şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılan aspirin, dünyada en çok tercih edilen ilaç olma özelliğine sahiptir. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra iltihap söktürücü olmasıyla da iltihap tedavisinde de sık sık kullanılmaktadır. Kan sulandırıcı ve kanın pıhtılaşmasına engel olması nedeniyle de kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır. Tüm bu faydalarının yanında kullanması riskli olan hastalar da bulunmaktadır. Özellikle mide rahatsızlığı olan ve kanaması olan kişilerin aspirin kullanımından uzak durması tavsiye edilir. Kanı sulandırdığından kanaması olan hastaların daha çok kan kaybetmesine sebep olmaktadır. Son yapılan araştırmalara göre aspirin korona virüsten dolayı gerçekleşen ölüm riskini %47’ye kadar düşürdüğü tespit edildi.

Korona virüsten nasıl korunurum? Coronavirüs (Koronavirüs) için alınması gereken önlemler

ASPRİNİN KORONA VİRÜSE İYİ GELİR Mİ? 

Halk arasında birçok ağrının tedavi edilmesinde ilk başvurulan, hatta bazen doktora danışmaya gerek duymadan dahi kullanılan aspirin, vücuttaki iltihabı sökmesi, hafif ve orta şiddetli ağrıları dindirmesinin yanında korona virüs ölümlerini azalttığı tespit edilmiştir. Amerika’da kalp ve damar hastalığı olan ve korona virüse yakalanan hastaların tedavisinde aspirin kullanılması sonucu ölüm oranlarının büyük ölçüde azaldığına rastlanmıştır. Korona virüse yakalanan ve aspirin verilmeye başlayan hastaların yoğun bakıma kaldırılma oranları %43, solunum cihazına bağlanma oranları %44 oranında azaldığı görülmektedir. Yapılan araştırmaların neticesinde elde edilen bulgular aspirinin korona virüse karşı atılan önemli bir adım olduğu aktarılmaktadır. Anestezi uzmanı Dr. Jonathan Chow 'Eğer araştırmamız onay alarak kanıtlanırsa aspirin dünya çapında korona virüste ölüm oranını düşürmek için kullanılacak ilk tezgah üstü ilaç olabilir.' Şeklinde açıklamada bulundu.

ASPİRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Bilim insanlarının tezgah üstü ilacı olarak adlandırdığı aspirin, kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa karşı etkili olduğu bilinen aspirin, dünya çapında en popüler ilaç olma özelliğine sahiptir. Hafif ve orta şiddetli ağrıların tedavisinde ilk başvurulan ilaçtır. Aspirinin sağlığa olan faydaları şöyledir:

- Kanı sulandırarak kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Bundan dolayı, kalp krizi, felç ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. 

- Grip, nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarını iyi gelir.

- Yüksek ateşin düşürülmesine yardımcı olur.

- Hafif ve orta şiddetli ağrıların tedavisinde etkilidir. 

- Kadınlarda sıklıkla görülen regl ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.

- Eklem iltihaplarına iyi gelerek eklem ağrılarını dindirmeyi sağlar.

- Romatizma ağrılarını dindirir.

ASİRİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Ağrı kesici ve kan sulandırıcı özelliğiyle birçok hastalığa iyi gelen aspirin ölçüsüz kullanılması durumunda kanamalı hastalıklarının dinmesini engeller ve çok fazla kan kaybına neden olur. Bununla birlikte ülser hastası ve diğer mide rahatsızlığı olanların kullanılmaması gerekmektedir. Kronik hastalığı olan ve yüksek dozda ilaç alan kişilerinde doktorlarına danışmadan aspirin içmemesi gerekmektedir. Hamileliğin ilk aylarında düşük riski olan kadınlar da aspirin kullanımından kaçınmaları tavsiye edilmektedir.

Koronavirüs hangi yüzeyde kaç saat yaşıyor? Corona virüsün yaşam süresi...

ASPİRİN HANGİ İLAÇLARLA KULLANILMAMALIDIR?

Farklı türde ve dozdaki ilaçların aynı anda kullanılması şifadan çok sağlığı riske atmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, diyabet ilaçları, farklı ağrı kesiciler, digoksin, metotrksat, MAO inhibitörleri, valproik asit gibi ilaç kullanan kişilerin aspirindan uzak durmaları gerekmektedir. Şifa bulmaya çalışırken aynı anda farklı türde ilaçların tüketilmesi sağlığa daha çok zarar vermektedir. Bundan dolayı aspirin başta olmak üzere herhangi bir ilaca başlarken muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir.

ASPİRİN NASIL KULLANILIR?

Doktor kontrolünde reçete ile satın alınması gereken aspirin çiğnenmeden ve kırılmadan direkt su ile içilmesi gerekir. Oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gereken aspirin bağırsaklarda çözülerek ağrılar üzerinde sirayet etmeye başlar. Bundan dolayı doğrudan su ile yutulması tavsiye edilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
'Türkler ilk savaşı kazandı' Bulgar dergisi KAAN, F-35 ve S-400'leri yazdı