Koronavirüsü atlatanlarda ortaya çıkıyor! Etkisi 76 gün sürüyor...

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına alarak her geçen gün daha fazla can kaybına neden olmaya devam ediyor. Bu hastalığı geçiren kişilerde sonradan bazı hasarlar kalacağı en baştan beri söyleniyordu şimdi bu iddialara yenisi eklenerek, saç dökülmesine neden olduğu söyleniyor.

Koronavirüsü atlatanlarda ortaya çıkıyor! Etkisi 76 gün sürüyor...
Koronavirüsü atlatanlarda ortaya çıkıyor! Etkisi 76 gün sürüyor...
GİRİŞ 11.12.2020 14:38 GÜNCELLEME 11.12.2020 14:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Koronavirüsün etkisi her geçen gün artarken aynı zamanda sürekli de yeni bir belirtisi ortaya çıkıyor. İlk günlerden beri var olan öksürük, ateş, tat ve koku hissi kaybının hastalık sonrası hemen vücuttan atılmadığı bilgisinin yanı sıra şimdilerde de saç dökülmesi belirtisinin hemen geçmeyeceği söylendi. Yapılan çalışmalar sonucu korona virüsü atlatan 4 hastanın en az 1'inde saç dökülmesi yaşandığı ortaya çıktı. Doç. Dr. Ayşe Serap Karadağ, konuyla ilgili önemli açıklamalar yaparak, alınması gereken tedbirleri anlattı;

''Saçlar, bir döngü halinde doğup büyümekte, istirahatte bekledikten sonra vücuttan dökülerek atılmaktadır. Saçlarda bu canlılık döngüsü yaşam boyunca devam etmektedir. Günde 70-100 saç telinin kaybedilmesi sonrası yeniden saçlar üretilmektedir. Eğer günlük saç teli kaybı 100’den fazla olursa ve bu sorun kontrol altına alınmayarak devamlı bir hale gelirse 6’ıncı aydan sonra kronikleşebilmekte, saçlarda seyrelmeyle birlikte hacim kaybı gözlenmektedir.'' dedi.

Saç dökülmesi koronavirüs belirtisi mi?

Kovid-19 enfeksiyonunu geçirenlerde hastalık sonrası saçlarda dökülme görülebilmektedir, ancak saçların dökülmesi korona virüs belirtileri arasında sayılmamaktadır. Bu nedenle saçı dökülen hastaların korona virüs hastası mıyım diye endişe duymasını gerektirecek bir kanıt bulunmamaktadır. Yani saçları yoğun şekilde dökülen, ancak ateş, öksürük, nefes darlığı gibi belirtileri olmayan kişilerin korona virüs testi yaptırmasına gerek yoktur.

Psikolojik etmenler de saç dökülmesine neden oluyor

''Vücudun maruz kaldığı her türlü stres, enfeksiyon, travma, ateşli hastalıklar, yoğun kilo kaybıyla giden diyetler, bazı ilaçlar, doğum sonrası hormonal değişiklikler, tiroit hastalıkları ve demir, çinko, biyotin eksikliği gibi beslenme yetersizliklerinden kaynaklanan faktörler saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bu faktörlerin etkisiyle dinlenme döneminde olan saçlar 2-4 ay sonrasında dökülerek vücuttan atılabilmektedir. Covid-19 enfeksiyonu sürecinde yaşanan yoğun stres, yüksek ateş ve ilaçların muhtemel yan etkileri nedeniyle enfeksiyondan 2-4 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir.'' dedi.

Korona virüse bağlı görülen tek saç sorunu ise yaygın dökülme değildir. Alopesi areata (saç kıran), Saçlarda gri renk değişikliği, Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi)’nde de artışlar bildirilmektedir.

Koronavirüsün saçlar üzerindeki etkisiyle ilgili olarak yakın zamanda Japonya’da yapılan bir bilimsel çalışma, hastalık sonrası geç dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku almama gibi belirtilerin yanı sıra hastaların %24,1’ inde yaklaşık 56’ıncı günde saç dökülmesinin başladığı saç dökülmesi süresinin ortalama 76 gün olduğunu ortaya koymaktadır.

Saçlar 4 ayda normale dönebilir

Korona tedavisi sonrası görülen saç dökülmesi durumu genellikle geçicidir. ''Koronavirüs ve enfeksiyonlardan sonra gelişen akut dökülmelerin genellikle geçici olması ve normale dönmesi beklenmektedir. Dinlenme dönemine geçen saçların yerini kişinin genel durumu iyiyse, beslenmesi yeterliyse, stresle baş edebiliyorsa genellikle yeni, normal büyüyen saçlar almaktadır. Akut dökülmeler ile kellik beklenmemektedir. Bu dönemde saç büyümesi ortalama 4 ayda olduğu için büyüme yavaş yavaş olacak ve hasta bir süre saçlarını ince, dolgunluğunu ve hacmini kaybetmiş olarak hissedecektir. Genellikle süreç ortalama 4 ay sonra normale dönmektedir.'' dedi.

Koronayi atlattıktan sonra saçlarınız yenilensin istiyorsanız bunları tüketin!

Covid-19 enfeksiyonu herkes için önemli bir stres kaynağıdır. ''Hastalığı özellikle ağır geçirenlerde ne yazık ki psikolojik stres, anksiyete, depresyon gibi ruhsal problemler bir süre daha devam edebilmektedir. Bu stresin devam etmesi, özellikle saç dökülmesi de olan kişilerde iyileşmenin yavaş olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle psikolojik stresi çok yoğun olan ve stresle baş etmekte zorlanan kişilerin psikolojik destek almaları önerilmektedir. Beslenme saç gelişiminde oldukça önemlidir. Kıl folikülleri protein ve demirden zengin ortamda daha hızlı büyüme imkanı bulabilir. Ayrıca biyotin, çinko, D vitamini de saçı besleyen diğer vitaminlerdendir.'' Bu amaçla özellikle proteinden zengin;

-Yumurta,
-Somon
-Deniz mahsulleri,
-Avokado,
-Ispanak,
-Kırmızı
-Beyaz et,
-Badem,
-Yoğurt, 
-Meyve
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler tüketilmelidir.

YORUMLAR 4
  • zehra 3 yıl önce Şikayet Et
    ben covid olmadım ama sanırım pandemi stresinden aşırı saç dökülmem oldu zigavus sarımsaklı şmpuan kullanmaya başladım tavsiye üzerine bayağı hafifledi memnun kaldım siz de deneyebilrisiniz
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Koronayi atlattım o sıra saçlarım iyice kellige doğru gidiyordu. 2 aydır çayagaci sabunu kullandım saclarimin dökülmesi kesildi.
    Cevapla
  • master 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen 3 ay oldu korona geçireli her hafta başka bir yerimde agrı sızı oluyor bir baldırlarım sızlıyor bir belim agrıyor terlemişte sogukta kalmış gibi,bir baş agrısı başlıyor baş dönmesi bulantı , halsizlik , bitmedi gitti. bir yetkilide çıkıp anlatsa nezaman biter bu belirtiler. bize aşıda yapılmayacakmış, yapın kardeşim niye yapmıyonuz 3-4 ay geçmiş zaten illa 6 ayı doldurmakmı gerek.
    Cevapla
  • mesut 3 yıl önce Şikayet Et
    4 ay geçti hala sırtım ve göğsüm ara arada başım ağrıyor..Halsizlikte devam ediyor..Bakalım ne kadar sürecek bana kalırsa 1 sene devam edecek gibime geliyor..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'den ateşkes açıklaması: Anlaşmaya varamadık!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmene şiddet açıklaması