Taze sıkılmış meyve suyunu faydalı sanıyoruz ama... 6 kritik hata faydasını azaltıyor!

Günlük hayatın olağan akışında düzenli meyve yemek herkese çok da cazip gelmeyebiliyor. Hem pratik oluşu hem daha lezzetli oluşu sebebiyle meyve sularına olan talep bu sebeple her geçen gün daha çok artıyor. Özellikle koronavirüs salgınına karşı bağışıklığı güçlendirmek için bol bol meyve tüketmemiz gereken şu günlerde yüksek vitamin alalım diye meyveleri taze taze sıkıyor ve içiyoruz.

Taze sıkılmış meyve suyunu faydalı sanıyoruz ama... 6 kritik hata faydasını azaltıyor!
Taze sıkılmış meyve suyunu faydalı sanıyoruz ama... 6 kritik hata faydasını azaltıyor!
GİRİŞ 11.01.2021 12:40 GÜNCELLEME 11.01.2021 15:01

Tüm dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği şu günlerde herkes için bağışıklığı güçlendirici besinlerle beslenmek ve hastalıklardan korunmak önemli hale geldi. Bu noktada ilk akla gelen vitamin deposu meyveler ve vücuda vitamin almanın daha pratik hali olan taze sıkılmış meyve suları geliyor. Günlük hayatın koşturmasında hem daha pratik içilmesi hemde daha fazla vitamin alındığına inanılmasıyla sebebiyle çok fazla tercih edilen taze sıkılmış meyve sularıyla ilgili yaptığımız kritik hatalar bulunuyor.



Taze sıkılmış meyve suyu ile ilgili yapılan 6 kritik hata

 

 

1.Yemek sonrası tok karnına içmek: Taze sıkılmış meyve suyundan en iyi faydayı alabilmek için yemekten en az yarım saat önce aç karnına tüketilmelidir. Bu sayede vücudunuz, meyve suyundaki tüm vitamin ve mineralleri daha hızlı emebilecek, hiçbir şey israf etmeyecek ve bu işlem sırasında sindirmek için çok az çaba sarf edecektir. Ancak burada unutulmaması gereken meyve suyu asla bir öğün yerine geçmez, sadece sağlığınızı daha iyi hale getirebilmeniz için atılan küçük bir adımdır. Meyve suyu içmek için en doğru zaman sabah ise vaktidir. Meyve suyu sabah kahvaltıdan yarım saat önce içilmelidir.

2.Çok farklı ve fazla meyveler eklemek: Taze sıkılmış meyve suları vücuda doğrudan vitamin ve mineral akışı sağladığı için faydaları saymakla bitmez. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi meyvelerin sıkılarak meyve suyu elde edildiğidir. Çok fazla meyveyi karıştırarak elde edilen meyve suları faydanın aksine zarar sağlar. Meyveler vitamin ve minerallerle dolu olsalar da vücudunuzu bol miktarda fruktoza yani şekere maruz bırakırlar. Özellikle şeker ve mantar hastalığı ile mücadele edenler bundan daha fazla etkilenebilir. 

3.İçmek için çok uzun süre bekletmek: Eğer günlerce içilebilsin diye meyve sularını fazla şekilde sıkıyorsanız bu meyve suyundan yeterince vitamin alamayabilirsiniz. Büyük bir sürahi meyve suyu sıkmak ve onu birkaç gün saklamak kulağa ne kadar hoş gelse de aynı zamanda bu, vücudunuzu alabileceği vitaminlerden mahrum bırakmanız demektir. O yüzden adı üstünde taze sıkılmış meyve suyu olduğundan sıktığınız meyve suyunu hemen içmeye çalışın. Çünkü ortalama 15 dakika sonra ışık ve hava meyve suyunda yer alan birçok vitamini yok edecek hatta meyve suyu bir süre sonra tüm antioksidan gücünü kaybetmeye başlayacak. 

4.Yeşil sebzeleri eksik etmek: Meyve suyu sıkmak kadar sebzelerin de suyunu sıkıp içmek son derece faydalıdır. Sağlıklı sebze suları yapmanın püf noktası ise mutlaka yeşil sebzeleri dahil etmektir. Çünkü yeşil sebzeler doğası gereği klorofil üretirler ve bu da tükettiğinizde vücudunuzun oksijenlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak vücudunuzun temizlenmesini sağlar, kan dolaşımınızı iyileştirir ve size enerji verirler. Yeşil sebzelerle ilgili bilmeniz gereken bir başka şey de meyveler ve havuç, pancar gibi tatlı sebzelerin kan şekerinizi yükseltmeyecek olmalarıdır.

5.Mümkün olduğunca organik meyve-sebze sıkmak: Meyvenin suyunu sıkmak herkes için son derece faydalıdır. Suyunu sıkmak meyve ve sebzelerdeki lifi ayrıştırdığı için vücudun besinleri daha hızlı emmesine sebep olur. Yani eğer taze meyve suyu hazırlarken organik ürünler kullanamıyorsanız vücudunuz böcek ilaçları ve kimyasalları da sindirir. Organik ürünleri alamayan yada bulamayanlara ise tavsiye edilen nokta hangi meyve sebzenin daha yüksek pestisit oranına sahip olduğunun bilinerek ona göre suyunun sıkılmasıdır. 

 

 

6.Çok hızlı şekilde içmek: Meyveyi yemek pek çok kişiye zor geldiği için suyunu sıkarak tüketmeyi tercih ediyorlar. Pratik olduğu için meyve suyunu büyük bir hızla bitirmeye çalışmak da en büyük hatalardan biridir. Meyve suyunu yavaşça yudumlayarak içmek hatta yutmadan evvel ağızda bir vakit döndürmek de faydasının daha çok hissedilmesini sağlar. Mide ve sindirim sistemi çok hassastır. Acele içilen meyve suyu sindirim sürecini zora sokabilir.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı