Yemeğin yanında turşu yiyorsanız dikkat! Faydasını öğrenince çok şaşıracaksınız...

Turşu özellikle kuru fasülye, nohut gibi bakliyat yemekleri olmak üzere yemeklerin yanına çok yakışan bir yiyecektir. Yaz kış insanlar yemeklerin yanında turşuyu muhakkak tüketiyor. Probiyotik zengini turşunun faydaları saymakla bitmiyor.

Yemeğin yanında turşu yiyorsanız dikkat! Faydasını öğrenince çok şaşıracaksınız...
Yemeğin yanında turşu yiyorsanız dikkat! Faydasını öğrenince çok şaşıracaksınız...
GİRİŞ 18.12.2021 17:36 GÜNCELLEME 18.12.2021 17:36
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Salatalık, pancar, lahana, acur, fasulye, karnabahar ve sarımsak gibi onlarca türü ve kendine has lezzetiyle sağlığa faydalarının saymakla bitmeyeceği turşu, özellikle soğuk havaların en gözde yiyeceklerinden biridir. Turşuyu sevenler yazın çeşit çeşit sebzelerden evde kurar ve kışın soğuk havalarda sağlıklı şekilde tüketir. Zira evde cam kavanozda sağlık koşullarına uygun şekilde kurulan turşu dozunda tüketildiği takdirde vücuda pek çok fayda sağlar. Yemeklerin yanında turşu tüketmenin de sağlığa pek çok faydası vardır. Yenilen yemeğin sindirimini kolaylaştırarak mideyi rahatlatmasının yanı sıra içeriğindeki sirke ve limon sayesinde vücudun ihtiyacı olan vitamini de sağlar.

Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...Evde turşu bozulmadan nasıl saklanır? Üzerinde beyaz tortu oluştuysa...

TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Genellikle sebzelerden kurulsa da bazen meyvelerden de kurulabilen turşu içeriğinde bulunan yoğun mineral, vitamin ve antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça etkin rol oynar. Uzmanlar farklı sebzelerin turşularını tüketmenin vücuda giren antioksidanları çeşitlendirdiğinden daha fazla fayda sağlayacağını söylüyor. Özellikle kışın soğuk havaların getireceği hastalıklardan korunmak ve şimdilerde dünyanın ve ülkemizin gündemini son derece meşgul eden koronavirüs salgınından korunmak için bağışıklığımızı mümkün olduğunca güçlü tutmak için turşu tüketmek son derece önemli hale gelmiştir.

  • Doğal antibiyotik: Turşuyu çoğunlukla herkes tadını sevdiği için tüketse de kimi insanlar sadece içeriğindeki yoğun antiksidanlar sayesinde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara kalkan olması için tüketir. Turşu oluşumu esnasında eklenen limon ve sirke zaten başlı başına vitamin kaynağı ve doğal antibiyotik etkisis gösterir.

  • Kilo vermeye yardımcı: Turşu kilo vermeye karar vermiş ve diyet yapan kişilerin de menüsünde mutlaka bulunan içerdiği yoğun lif miktarı sayesinde uzun süren tokluk hissi veren bir besindir. İçindeki sirke ve limon sayesinde vücutta asidik bir etki bırakır ve vücudun yağ depolamasını engeller. Ayrıca kabızlığa karşı da korur.


  • Mide bulantılarına iyi gelir: Hayatın her anında mide bulantılarına birebir olan turşu mide bulantısı problemi sıkıntısı çeken herkesin ilk aklına gelen besindir. Tuzlu ve asitli tadıyla mide enzimlerini bastırır ve bulantı hissini ortadan kaldırır. Özellikle anne adayları hamileliklerinin ilk dönemlerinde yoğun şekilde mide bulantısı yaşadıklarında turşuyu sıklıkla tüketirler.

  • Kalp damar hastalıklarına karşı koruyor: Turşu içerisinde bulunan yoğun antioksidanlar, mineral ve vitaminler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı kişileri korur. İçerdiği yüksek tuz ve sirke, limondan kaynaklı asidik kıvamı bu tür konulardan rahatsızlık yaşayanlara iyi gelir. Ancak fazlasının zararı da tabii ki vardır. Zira yüksek tuz tansiyon hastalarının tansiyonlarını daha da arttırarak olumsuzluklara yol açabilir. Tansiyon hastalığından muzdarip kişiler tüketimi dozunda bırakmalıdır.

  • Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışması: Turşu evde kurulduğunda çok daha sağlıklı bir besin haline gelir. Çünkü dışarıdan satın alınan turşularda daha uzun süre dayansın diye kullanılan fermenteler ev turşularında yoktur. Her şeyinde evde yapılanı sağlıklı olduğu gibi turşuda da böyledir. Çünkü evde yapılan turşuya sadece sirke ve tuz eklenir. Bu nedenle ev turşusu tam bir bağırsak dostudur. Bağırsak sağlığını koruyarak sağlıklı ve düzenli çalışan bir bağırsak sistemi sağlar. Özellikle yüksek lif içeren meyve ve sebzelerden kurulan turşular kabızlığı önleyerek sindirim sistemine daha sağlıklı bir çalışma sistemi kazandırır.


  • Kas ve kemiklerde oluşan kramplara iyi geliyor: Turşunun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Turşu yemenin insan sağlığına sağladığı bir diğer fayda ise vücutta kaybedilen sıvıların mineral ve vitaminlerinin hızlıca vücuda geri alınmasını sağlamaktır. Hepsinin tek besinde birleşmesi ve pratik şekilde vücuda alınıyor olması da bu durumun avantajıdır. Ayrıca içeriğindeki sirke sayesinde kemik ağrıları ve kaslarda oluşabilecek krampları da engellemiş olur. Yapılan araştırmalara göre turşu suyu içen sporcuların turşu suyu hiç içmeyen sporculara göre kas krampları daha kısa sürüyor.

  • A vitamini deposu: Sağlıklı görmeyi sağlayan ve vücutta eksildiğinde görme duyusunda da eksikliğin hissedildiği A vitamini açısından  zengin bir besindir turşu. Ayrıca buna ek olarak A vitamini vücuttaki kalsiyumun tutulumunu da arttırarak osteoporuzun oluşumunu da engeller. 

  • Kansere karşı koruyor: Turşu içeriğinde bulunan yoğun antioksidan sayesinde vücuda girmeye çalışan serbest radikal zararlı bakterilerle adeta savaşır. Kanserli hücrelerin oluşumunu büyük ölçüde engeller. Özellikle sarımsak, karnabahar ve pancar turşusunda ekstra olarak bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi çok yüksektir. Dolayısıyla uzmanların da önerdiği tek bir turşu yerine birden fazla çeşitli turşu tüketerek bağışıklığı daha fazla güçlendirmektir. güçlenmiş bir bağışıklık sistemine sahip olan kişilere de kanser hücreleri zarar veremeyecek oluşumu büyük ölçüde engellenecektir.

YEMEĞİN YANINDA TURŞU YEMEK FAYDALI MIDIR?

Turşuyu insanlar genelde yemeklerin yanında tüketmeyi tercih ediyor. Özellikle kuru fasülye, nohut vb. bakliyatların yanında sıklıkla yenen turşuyu yemeklerin yanında yerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Turşu kurulurkan kullanılan yoğun tuzdan kaynaklı olarak yanında yenilen yemeklerin tuzlarına dikkat edilmelidir. Her ikisi de tuzlu olursa başta tansiyon olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarabilir. Diğer yandan yemeklerin yanında yenen turşu sindirim sistemini olumlu etkileyerek hazmı kolaylaştırır. Ayrıca midede asit birikimini engeller. Ancak tüm bu şartlar dozunda turşu tüketimiyle mümkündür. Haddinden fazla yendiğinden her besinde olduğu gibi turşu da bazı olumsuzluklara yol açabilir. 

KORONAVİRÜS DÖNEMİNDE TURŞUNUN ÖNEMİ

Tüm dünyanın ve ülkemizin neredeyse 1 yıldır son derece büyük emekler vererek mücadele ettiği koronavirüs hastalığına karşı da turşu tüketmek son derece önemlidir. Bunun sebebi şüphesiz turşunun bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkisinin bulunmasıdır. Turşu içeriğinde yoğun miktarda bulunan sirke ve limon sayesinde vücuda gereken vitaminleri bir miktar sağlarken bağışıklığı güçlendirmede de etkin rol oynar. O yüzden nasıl ki kışın soğuk algınlığı grip gibi hastalıklardan korunmak için tercih ediyorsak şimdi de koronavirüse karşı bir nebze de olsa vücudumuzu korumak için tüketebiliriz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Nezih 2 yıl önce Şikayet Et
    Tuz tansiyonu yüksek olan kisilere cok zararlidir.
    Cevapla
  • serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    ne yerseniz yeyin ölçüyü kaçırmayın. temiz ve helal olanından ölçülü olarak yiyin ve sofradan tam doymadan kalkın.
    Cevapla
  • Milli Adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Turşuda yemeyeceksin, biber de yemeyeceksin, salata da yemeyeceksin, cacık da yemeyeksin, hıyar da yemeyeceksin.....
    Cevapla
  • dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    tamam abi
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    her yemeğin yanındada gitmez yalnız,mesala zentinyağlı sebze yemeklerinin.ve her yemeğin kendine has turşusu vardır....çorbayla biber ve kornişon,pilav türü yemeklerle karışık turşu,balıkla şalgam turşusu güzel gider.
    Cevapla
  • Ordünaryüsss 3 yıl önce Şikayet Et
    Akıl vereceğinize kendinize saklayın aklınızı dahiler ve dehalar.Hatta herşeyi bilenler topluluğu
    Cevapla
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz hangi dalda ordünaryüsss oldunuz??? Branşınız ne üstad...
    Cevapla
  • bilen 3 yıl önce Şikayet Et
    Olum yürü git..
    Cevapla
  • Gurbetçi vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Oğlum bak git !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!