Antikor seviyesi düşse de koruyuculuk devam ediyor! En büyük çalışmanın sonuçları açıklandı

Covid-19 bağışıklığına dair şimdiye kadar yapılmış en büyük ölçekli araştırma Danimarka'da gerçekleştirildi. 4 milyon kişinin verilerini inceleyen çalışmada, Covid-19'u hastalarının, 7 ay sonrasında bile yüzde 80,5 koruyuculuğa sahip olduğu ortaya konuldu.

Antikor seviyesi düşse de koruyuculuk devam ediyor! En büyük çalışmanın sonuçları açıklandı
Antikor seviyesi düşse de koruyuculuk devam ediyor! En büyük çalışmanın sonuçları açıklandı
GİRİŞ 18.03.2021 15:36 GÜNCELLEME 18.03.2021 20:53
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Geçen yıl Danimarka’nın ücretsiz PCR testi stratejisinin bir parçası olarak, yaklaşık dört milyon kişiye, 10 milyon test yapıldı. 2020 yılındaki bu test verilerine dayanarak yapılan bir çalışma Covid-19’un enfeksiyonların tekrarlamasına karşın ne kadar koruyucu olup olmadığını araştırdı.

Danimarka’da, Haziran 2020’deki birinci dalgada 533 bin 381 kişiye virüs testi yapıldı. Bunlardan 11 bin 727 kişinin PCR testi pozitif çıktı.

Bu kişilerden 525 bin 339’u ikinci dalgada takip edilmek üzere uygun bulundu. Seçilen kişilerden 11 bin 68 kişi ilk dalgada corona virüs pozitif olan insanlardı. Salgının ilk dalgalanmasından itibaren uygun PCR pozitif bireyler arasında 72 kişi, salgının ikinci dalgası sırasında yapılan testlerde de tekrar pozitif sonuç verdi. 

65 YAŞ ÜSTÜNÜN TEKRAR YAKALANMA RİSKİ DAHA FAZLA

Birinci dalga ile ikinci dalga arasında yapılan test sonuçlarına göre tekrarlanan enfeksiyona karşı korumanın yüzde 80,5  olduğu tespit edildi. Ayrıca araştırma grubunda yer alan 65 yaş ve üzeri kişilerde, tekrarlayan enfeksiyona karşı gözlenen koruma yüzde 47 olarak belirlendi. 

Araştırma sonuçlarına göre uzmanlar tahmin edilen koruma oranının cinsiyetler arasında çok büyük bir fark olmadığını gözlemledi. Danimarka'da SARS-CoV-2 için PCR testi yapma kapasitesi, Şubat ayındaki ilk testlerden, nüfusun yaklaşık yüzde 10'unun her hafta ortalama olarak test edildiği yılın sonuna kadar 2020'de hızla arttı.

Bu çalışma ışığında, corona virüse tekrar yakalanma riskinin, hastalıktan sonraki 7 ay boyunca düşük olduğu da belirlenmiş oldu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, araştırmanın önemine dair açıklamalarda bulundu.

7 AYDAN SONRA DA KORUYUCULUK KALIYOR

Bu çalışmanın enfeksiyon koruyuculuğuna dair şimdiye kadar yapılmış en büyük ölçekli araştırma olduğunun altını çizen Erbaydar, “Biz bugüne kadar yapılan çalışmalarda aşı bağışıklığına dair çeşitli bilgilere sahibiz. bu çalışma ise ilk kez yeniden enfeksiyona yakalanma düzeyini belirliyor. 3-6 ay önce hastalık geçirmiş olanlarla, hastalıktan sonraki 7 ay üzeri zaman diliminde de koruyuculuğun azalmadığını görmüş oluyoruz” dedi.

Erbaydar ayrıca koruyuculuğun antikordan ibaret olmadığını, yapılan antikor testlerinde, antikor seviyesi zamanla düşse bile 7 ay sonrasında koruyuculuğun hala devam ettiğini belirtti. Erbaydar, ”Bu çalışma aynı zamanda bizim aşıyla ilgili koruyuculuğun uzun bir süre devam edebileceğine dair beklentimizi de yükseltiyor” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 11
  • Emrw 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu çalışma hastalığı atlatanların kendi antikorları ölçülerek yapılmış. Dolayısıyla en iyi aşı insanın kendi antikoru
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben Ağustos sonunda oldum suan şükür daha yakalanmadim görmediğim gitmedim grzmedigim yerde kalmadı gerçi mecburuz
    Cevapla
  • Borha 3 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki İngiltere takdigi doğru herkes hasta olursa sorun çözülür
    Cevapla
  • İbo 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben de öyle demiştim zaten.
    Cevapla
  • Mete 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı çıkalı 7 ay olmuş mu aşılananlarin üstünden 7 ay geçmiş mi de bu analizi yapmışlar?
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Virüsü kapıp hastalanınca vücut virüsü atabilmek için antikor geliştiriyor. Aşı da gerçek virüs yerine vücuda ölü virüs vererek tehlikesiz şekilde antikor geliştirmesini sağlamak için yapılıyor. Haberde aşı nedeniyle değil gerçek virüs nedeniyle gelişen antikorlardan bahsediliyor.
    Cevapla
  • UMAY 3 yıl önce Şikayet Et
    hastalığı geçirenlerdeki (enfekte olmuş kişiler) koruyuculuğu incelemişler. Aşının koruyuculuğu ile bağlantı kurmaya çalışıyorlar...
    Cevapla
  • Nur 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşıyı anlatmıyor zaten.hastalığı geçirwnlerin bağışıklığında bahsediyor
    Cevapla
  • Sivaslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Okuyoruz ama anlamıyoruz.Bu araştırmanın aşıyla alakası yokki testi pozitif çıkanların 7 ay sonraki araştırmaları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!