İftardan sonra mide şişkinliği nasıl geçer?

Ramazan ayında oruç tutarken uzun saatler aç kalındığından iftarda birden hızlı ve fazla yemek yendiğinde midede şişkinlik olur ve bu durum rahatsızlık verir

İftardan sonra mide şişkinliği nasıl geçer?
İftardan sonra mide şişkinliği nasıl geçer?
GİRİŞ 14.04.2021 20:24 GÜNCELLEME 14.04.2021 20:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ramazan ayında uzun saatler aç kalındıktan sonra lezzetli iftar sofralarında kendimizi frenlemek ve az yemek son derece zordur. Hemen herkes hızlı ve fazla yemek yemeye yönelir. Bu durum özellikle mide için çok tehlikeli bir durum. Saatlerdir aç ve boş olan mideye bir anda fazlaca yemek yüklemesi yapıldığında mide birden şişer ve rahatsızlık verir. İftardan sonra şişkinliğin nasıl geçeceği ise herkesçe merak edilen bir sorudur.
 

Oruç tutarken baş ağrısı neden olur?


İftardan sonra mide neden ağrır? 

İftardan sonra mide ağrısı ve şişkinlik pek çok insanda sıkça görülen bir durumdur. Bunun sebebi uzun saatler oruç tutulduğundan ve midenin aç, susuz kalmasından dolayı bir anda yoğun miktarda yiyecek alındığında mideye ağır gelmesidir. İnsanlar iftarda birkaç önemli noktaya dikkat ederek bu sorunu engelleyebilirler.

  • İftarda yenilen yemeklerin çok soğuk ve çok sıcak olmaması bu noktada oldukça önemlidir.

  • İftarda mümkünse önce 1 bardak su ve 1 kase çorba içerek sonrasında mideye kısa bir dinlenme zamanı verilebilir. Bu sürede akşam namazınızı kılabilirsiniz.

  • İftarda aşırı yağlı yemeklerden kaçının

  • İftarda gazlı içeceklerden kaçının. Bu içecekler mideyi hemen şişirip yanında yenilen yemeklerinde zarar vermesine yol açar.

Sahura kalkmadan oruç tutmak çok zararlı!


İftardan sonra şişkinlik nasıl geçer?

  • İftar sonrası eğer mümkünse kısa bir yürüyüş yapmak midede fazla yemek sonrası oluşan şişkinliğe iyi gelirdi ancak malum içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bu durum pek mümkün olmayabiliyor. Kısıtlamalar olduğundan dışarı çıkılamadığından evde egzersiz yaparak da bu şişkinliği engelleyebilirsiniz.

  • İftardan sonra bitki çayı içmek de mide şişkinliğine iyi gelir. Özellikle yeşil çay ve papatya çayı içerseniz midenizin rahatladığını hissedebilirsiniz.

  • İftardan sonra herkesin bildiği ve sıkça tükettiği bir diğer mide şişkinliğine iyi gelen çözüm ise şüphesiz maden suyudur. Maden suyu içildiğinde de midedeki gaz oranı azalarak şişkinliği azaltır.

  • İftar sonrası naneli sakız çiğneyerek de midenin şişkinliğini engelleyebilirsiniz. Özellikle naneli olmasının sebebi nanenin mide asidinin yükselmesini önlemesidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken reflü hastalığınız varsa nane şekerinden kaçınmanız gerekir. 

  • İftardan sonra kakule çiğneyerek de mide şişkinliğinin geçmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca sindirim problemlerine yol açmamak için yemeklerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına da ekstra özen göstermelisiniz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • FANİ YOLCU 2 yıl önce Şikayet Et
    En büyük ilaç namaz namaz namaz... Kıl bakıyım 20 rekat teravih +13 rekat yatsı namazı, bak bakıyım şişlik mişlik kalıyor mu??? Yaradan şifasını VERMİŞ, başka yerde aramayın....
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Akşam ve Teravih namazını kılarsanız hiçbir şey kalmaz
    Cevapla
  • blob 2 yıl önce Şikayet Et
    o mideyle zor olur, en iyisi teravih ten sonra biraz atıştırmak, iftara da makul olmak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil