Kanser tedavisi gören kişiler mutlaka koronavirüs aşısı olmalı!

Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfiye Demir kanser tedavisi gören kişilerde bağışıklık sisteminin baskılandığını ve koronavirüs aşısı olmaları gerektiğini söyledi

Kanser tedavisi gören kişiler mutlaka koronavirüs aşısı olmalı!
Kanser tedavisi gören kişiler mutlaka koronavirüs aşısı olmalı!
GİRİŞ 30.04.2021 13:19 GÜNCELLEME 30.04.2021 16:36

Kanser hastalarının önemli bir risk grubunu oluşturduğu pandemi döneminde, aşılanma sürecine girildiğini hatırlatan Medicana International İzmir Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfiye Demir, kanser hastalarının, kafalarında hiçbir soru işaretine yer vermeden, mutlaka Covid aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi. Biontech ve Sinovac aşılarının çok karşılaştırıldığını, sağlıklı bireylerin de net bir karar veremediğini belirten Doç. Dr. Demir, “Kanser hastaları için de bir şekilde Covid için bağışıklık aktivasyonu gerekli ve bu dönemde bu enfeksiyona ciddi maruz kalabileceklerinden Covid aşısını mutlaka olmaları gerekiyor” dedi. 

Koronavirüs zona hastalığını tetikliyor!

 
Hangi dönemlerde olmalılar? 

Kanser hastalarının çeşitli tedaviler gördüğünü, bu nedenle olacakları aşının zamanının bu tedaviye göre ayarlanması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Lütfiye Demir, "Kemoterapi tedavisi bağışıklığı bastırdığı için kemoterapiden sonra bir hafta 10 gün içerisinde kanser hastalarının aşı olmalarını çok önermiyoruz. Kemoterapi üzerinden ortalama 2 hafta geçsin istiyoruz. Yeni alacakları kemoterapiye de 1 hafta -10 gün kalsın istiyoruz. Bu şekilde yaptırabilirler” diye konuştu. 

İlaçlara ara vermeden aşı olunmalı

Akıllı hap da denilen hedefe yönelik ilaçlar kullanan hastaların da tedavilerine ara vermeden Covid aşısını olmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Demir, "Çünkü ilaçlara ara verilince hastalık birden alevlenebiliyor. Kestiğimiz anda duyarlı olan hücreler direnç kazanabiliyor. O nedenle hedefe yönelik tedavi alan kişiler mutlaka ilaçlarını hiç kesmeden aşıyı olmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.  

Radyoterapiden 2 hafta sonra aşı yapılabilir

Vücudun hücresel bağışıklık sistemini aktive edip tümöre karşı savaşmayı, bağışıklığın baskılanması değil, bağışıklığın canlanmasını hedefleyen bir tedavi şekli olan immünoterapi alanların da tıpkı diğer tedavi yöntemlerinde olduğun gibi aşı olması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Demir, immünoterapinin aşıyla etkileşiminin şu an için saptanmadığını, yine de daha güvenli olması açısından aşıyı 1-2 hafta arayla yaptırmalarını önerdiklerini söyledi. Radyoterapinin de bağışıklık sistemini baskıladığını; ancak kemoterapiden daha farklı olduğunu anlatan Doç. Dr. Demir, "Radyoterapi genellikle en az 10 gün – 1 ay süreyle verilen tedavilerdir. Tıpkı kemoterapide olduğu gibi radpoterapi alımından 2 hafta kadar sonra aşıyı yaptırmak daha iyi olacaktır" dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…