Pandemi beslenme alışkanlıklarını değiştirdi!

Diyetisyen Gonca Güzel Ünal pandemide değişen hayat tarzlarının beslenme alışkanlıklarını da değiştirdiğini öne sürerek açıklamalarda bulundu.

Pandemi beslenme alışkanlıklarını değiştirdi!
Pandemi beslenme alışkanlıklarını değiştirdi!
GİRİŞ 19.05.2021 09:14 GÜNCELLEME 19.05.2021 09:41

Kovid-19 ile birlikte hayat tarzlarının değişimi, yeme alışkanlıkları da etkiledi. Pandemi koşullarında sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Diyetisyen Gonca Güzel Ünal doğru beslenme konusunda açıklamalarda bulundu. Pandemi gibi stres ve belirsizlik dolu bir dönemde kadınların duygusal beslenmeye daha yatkın olduğunu söyleyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal, bu dönemde sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için yapılması gerekenleri paylaştı

Güneşe çıkarken dikkat! Yararı olduğu kadar zararı da var


Pandemi kilo alımını arttırdı

Son dönemde yapılan çalışmalar ve araştırmalar, pandeminin yaşam tarzlarındaki değişimini  gözler önüne sermektedir.  Ipsos’un şubat sonunda yaptığı araştırmada, bireylere salgın öncesi ve şu anki kiloları sorulmuş ve buna göre bireylerin yüzde 60’ının salgın başladığından bu yana kilo aldığı tespit edilmiştir. Evde daha hareketsiz kalan bireylerin beslenmelerine de yeterince özen göstermemesi durumunda kolaylıkla kilo alabileceğini belirten Ünal, kilo alanların yüzde 65’inin kadınlardan oluştuğunu ifade etti. Bu oranla kadınların, erkeklere kıyasla yüzde 54 oranında daha fazla kilo aldığı kaydedildi.

Egzersizle kilo vermek mümkün

Metabolizma hızlandırıcı egzersizler yapmanın kilo vermede etkili olacağını söyleyen Ünal, “Evden çalışmak daha az hareket etmek demektir. Her ne kadar evdeki sorumluluklarımız artsa da bu hareketler dışarıda bir gün içindeki koşturmacadan daha az kalori yakmak demektir. Yani metabolizmamız eskisine göre daha az harcayacaktır. Bu durumu engellemek için metabolizma hızlandırıcı egzersizler, aralıklı antrenman, ağırlık kaldırma ve direnç egzersizlerini düzenli olarak günde 10 dakika bile olsa eklemek çok etkili sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Beslenmenizden bir ara öğünü çıkarın

Günlük kalori ihtiyacından ortalama 200 kalori azaltmanın besin alımını dengeleyeceğini belirten Diyetisyen Gonca Ünal şu açıklamalarda bulundu: “Beslenmenizden bir ara öğünü çıkarmak veya yağ, şeker ve karbonhidrat alımını azaltmak yararlı olmaktadır. Şişmanlık ve kronik hastalıklar bağırsak mikrobiyatasından etkilenir bu yüzden çeşitli beslenmek bol lif almak ve fermente gıdaları beslenmeye eklemek gerekmektedir. Kefir, yoğurt, turşu fermente gıdalara verilebilecek en güzel besin örnekleridir. Doğal beslenin her öğünde sebze yemeye ve günde en az yarım kilo sebze yemeye çalışın. Sebzeler hem az kalorilidir hem bol lif içerir ve bağırsak mikrobiyatasını oluşturur.”

Aralıklı oruç etkili bir yöntem

Intermittent Fasting olarak adlandırılan aralıklı orucun etkili bir yöntem olabileceğini ifade eden Ünal, “Hareketsizlikle azalan metabolizma hızını bu şekilde hızlandırabilirsiniz. İlk aşamada 16 saat aç kalıp 8 saat bir beslenme aralığı planlamak da güzel bir başlangıç olabilir. Ayrıca bir gün yüksek kalorili bir gün düşük bir gün orta kalori düzeyinde beslenmek metabolizmanızı şaşırtır ve kilo vermenizi hızlandırır. Ne kadar yediğinizi ne kadar hareket ettiğinizi yaptığınız kaçamakları mutlaka kaydedin. Bu şekilde beslenmenizi çok daha iyi takip edebilecek ve dengeleyebileceksiniz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil