Velilere uzman tavsiyeleri: Ailelerin endişesi çocuğun stresini arttırabilir

Çocuğu sınava hazırlanan velilere kritik uyarılarda bulunan Umuç, “Bu süreçte ebeveynlerin sınavı nasıl algıladıkları, çocukların da nasıl algıladığıyla paraleldir. Ailelerin endişeli olması çocukların da stresini arttırır’’ dedi.

Velilere uzman tavsiyeleri: Ailelerin endişesi çocuğun stresini arttırabilir
Velilere uzman tavsiyeleri: Ailelerin endişesi çocuğun stresini arttırabilir
GİRİŞ 11.06.2021 17:22 GÜNCELLEME 11.06.2021 17:28

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrenciler kadar ebeveynleri de büyük oranda etkilemiş durumda. Sınav yaklaştıkça ebeveynlerin de stresi arttı. Veliler için tavsiyelerde bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanı Sevgi Umuç, “Sınava asıl emeği 1 yıl boyunca hazırlanarak çocuğunuzun verdiğini unutmayın. Şu zamanlarda sizlerin destekleri onlar için oldukça önemli. Ebeveyn olarak bu süreçte onlara karşı tutumumuzda ve konuşmalarımızda dikkatli olmak onların büyük ihtiyacıdır. Süreci çocuğunuzla birlikte odaklanarak yönetin’’ dedi.

Çocuk ve ergenler sınav kaygısıyla nasıl baş edebilir?Çocuk ve ergenler sınav kaygısıyla nasıl baş edebilir?

AÇIKÇA KONUŞMAKTAN UZAK KALIN

Çocuklarınızla sınava yönelik beklentilerinizi açıkça konuşmaktan uzak kalınız. Bu durum, çocuklarınızın sınava girmeden kaygı düzeyini artırabilir. Çocuğunuzun sınava yönelik neler hissettiğini, endişelerinin neler olduğunu anlamaya çalışın. Sizin tarafından anlaşılmak, desteklerinizi hissetmek onların rahatlaması için önemlidir.

Tırnak yeme alışkanlığı neden kaynaklanır? Baskıcı aile tırnak yemeye neden olabilir mi?Baskıcı aile tırnak yemeye neden olabilir mi?

ÇABALARINI TAKDİR EDİN

Tek odağınız sınavdan alacakları başarı olmasın, başarısızlık durumunda da onları seveceğinizi, her koşulda yanlarında olacağınızı belirtebilirsiniz. Sınav sonuçlarından bağımsız, çocuğunuzun çabasını her zaman takdir etmeye çalışın.

STRES ÖFKEYE DÖNÜŞEBİLİR

Kalan zamanlarında ders çalışmak istemediklerinde onlara karşı anlayışlı olabilirsiniz ve kararlarına saygı duyabilirsiniz. Yaşadıkları stres bazen öfkeye dönüşebilir, bazen iştahlarını kesebilir bazen uykusuz bırakabilir veya alışkın olmadığınız davranışlar sergileyebilirler. Bu durumlar sizi korkutmasın, belli bir düzeyde makul olabilen, strese verilen tepki olarak görebilirsiniz.

Kızına moral olsun diye sınava girdi, üniversiteyi kazandıMoral olsun diye sınava girdi, üniversiteyi kazandı

ÇOCUĞUNUZU BAŞKALARIYLA KIYASLAMAKTAN KAÇININ

Öğrencilere geçmiş dönemlerde kaygılı hissettiği durumlardaki başarılarını hatırlatmanın önemini vurgulayan Psikolojik Danışman Sevgi Umuç, “Yapılan en büyük hatalardan biri çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamaktır. Bu çocuğunuzun kendine verdiği değerin zedelenmesine sebep olabilir. Her insanın öğrenme tekniği, algısı, stresle baş etme kabiliyetleri birbirinden farklıdır. Bunu çocuğunuza sürekli hatırlatın” dedi.

ELEŞTRİYE EKSTRA DUYARLI OLABİLİRLER

Umuç, “Aşırı kontrolcü, baskıcı bir ebeveyn tutumunuz varsa şu süreçte özellikle kontrol altına almaya çalışın. Mümkünse son dönemlerde tartışmadan uzak kalın. Eleştiriye ekstra duyarlı halde olabilirler. Onların moralini yüksek tutacak, kendilerini iyi hissedecek aktivitelere katılmasını destekleyebilirsiniz. İstemedikleri, hoşlanmadıkları ortam veya kişilerle olma konusunda ısrarcı olmamak da oldukça önemlidir. Tüm bu tutum ve davranışlarınıza rağmen çocuğunuzun kaygıları kontrol edilebilir seviyede değilse bir ruh sağlığı uzmanından destek alabilirsiniz’’ dedi.

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Olay firar görüntüsüne valilikten açıklama!
Beylikdüzü'nde 1 kişinin hayatını kaybettiği patlama anları ortaya çıktı