Tehlikenin yeni adı: Aşısızlar pandemisi!

Vaka sayıları 2 haftada 2'ye katlandı. Sağlık Bakanı Koca, çözümün “sıkı tedbir ve ilk fırsatta aşı” olduğunu söyledi. Prof. Dr. Necmi İlhan, "Dünya genelinde 4. dalganın ‘aşısızlar pandemisi’ olabileceğine dair bir kanı var" dedi.

Tehlikenin yeni adı: Aşısızlar pandemisi!
Tehlikenin yeni adı: Aşısızlar pandemisi!
GİRİŞ 24.07.2021 08:30 GÜNCELLEME 24.07.2021 08:30
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığınca Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.

Son 24 saatte 11 bin 94 yeni vaka tespit edildi. 60 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 215 kişi sağlığına kavuştu.

Delta etkisiyle artan vakalar 4. dalga riskini artırıyor. Uzmanlar, 4. dalganın “aşısızların pandemisi” olacağı görüşünde.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'deki aşılama çalışmalarını, 2. ve 3. dozun önemini TRT Haber canlı yayınında değerlendirdi. 

Delta varyantının özellikle aşı olmayanlarda etkisinin daha fazla olacağı yönünde araştırmalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’deki aşılama çalışmaları hakkında bilgi verdi:

“2 doz aşısını yaptıran vatandaşlarımızın sayısı 21,5 milyonu geçmiş durumda. Ama bunun hedefin 3'te 1’i olduğunu vurgulamak gerekiyor. Şu an 2 doz aşılamada yüzde 34'lerdeyiz. ‘Ben 1. dozu oldum, 2. dozu olmayabilir miyim?” ya da 'Ben gencim koronavirüs beni etkilemez mi?’ diyenlerin olduğunu görüyoruz. Son dönemde hastanede yatanlara baktığımızda aşısız olanların çoğunlukta olduğunu vurgulamak lazım. Bu bize aşının koruyuculuğunu gösteriyor. Dünya genelinde 4. dalganın ‘aşısızlar pandemisi’ olabileceğine dair bir kanı var. Bu sebeple 4. dalgayı ülkemizde en az hasarla atlatmamız için yapmamız gereken şey aşıya ağırlık vermek ve maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmek.”

Bayram nedeniyle yaşanan yoğunluğa dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, korunma önlemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak ancak aşılamayla bu salgının üstesinden geleceğimizi söyledi.

İKİ DOZ AŞI OLANLARDA VİRÜS YAYILIMI DAHA AZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayılarının 2 haftada 2 katına çıktığını açıkladı. Bu konuda da değerlendirme de bulunan İlhan, vakaların 9 bin 500 civarına tırmansa da bundan daha yüksek seviyede olmayışının sebebini çift doz aşılamaya bağladı ve aşılamanın toplumsal bağışıklık üzerine etkisine değinerek şöyle konuştu:

“Şu an için hangi aşı olursa olsun çalışmalar bize gösteriyor ki, 2 doz aşısını olanlar koronavirüsten korunuyor ve hastalığı daha hafif geçiriyor. Hastalığı daha hafif geçirdiğinden çevrelerine virüs saçımı daha az oluyor ve böylece bulaştırma oranını azaltmış oluyorlar.”

3. doz aşıyı ise sırası gelenlerin bir an evvel olması gerektiğini söyleyen İlhan, “Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan gruplar içerisindeysek 3. doz aşıyı yaptırmaktan imtina etmemek gerekiyor. Bu aşıyı olmamak doğru bir yaklaşım değil. Aşılamanın aşamaları tüm dünyaya göre güncellenerek ilerliyor. Bu yüzden bakanlığın uygulamalarını takip etmek ve aşılanarak sevdiklerimizi korumamız gerekiyor” dedi. 

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 71
  • sağolun 2 yıl önce Şikayet Et
    anadolu ligi kardeşim c türk gitti, giderken senimi yerine bıraktı küreselcilerden bide el altından maaş bağlattımı
    Cevapla
  • saffet 2 yıl önce Şikayet Et
    CTürk, sadece kendi aşıyı savunduğu için farklı birileri de savunuyormuş gibi gözüksün diye Ahmet52 adıyla yazmaya başlamış, bir yere gittiği yok yani :)
    Cevapla
  • Sonuç 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada bu yönde kanı var diyor ve bilim adamı olarak bilim kurulunu oluşturuyorsunuz. Dedikodu gazetelerinin kanıları ile bilim size çok yakışıyor... kişinin düşünerek vardığı veya inandığı sonuç, kanı ile bilim yapıyorsunuz. Araştırma yapacak zaman yok ki sonucunu açıklasın. Kulağına fısıldıyorlar, kanı sahibi oluyor. Bilim adamı olmak böyle bir şey demek. Prof unvanı sahibi olmak kanı ile mi... Prof unvanını ticari kaygıyla kullandıkları kanısı toplumun genelinde oluşmuştur. Alın size, sizin dilinizden bilim...
    Cevapla
  • AHMET52 2 yıl önce Şikayet Et
    imzamı atayım dostum.
    Cevapla
  • Hasanlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Antikor testi yaptırın aşı olmadan önce, eğer yeterli bağışıkliginiz var ise aşı olayın derim
    Cevapla
  • Cahal 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizleri cahil görenlere siz kimsiniz diyenlere soruyorum bu virüsü biz cahillermi ürettik yoksa sizin tabirinizle okumuş proflarmi peki bu kadar kısa sürede aşıyı icat edenler teknoloji diyerek millete aşıyı sundular faz3 çalışması için imza karşılığı milyonlarca gönüllü buldular peki yan etkileri ne zaman netlesecek 3 yada 5 yıl içinde ne belli şu anda hiçbir şey para kazananlar kim bakın bu teknolojiyle kansere çare bulamayanlar kanser aşısı sistemi kullanarak covit e çare olmaya çalışıyorlar hiç bir şey sağlık için değil herşey para ve güç için son olarak de o başkanı na bakın tıp bile okumamış
    Cevapla
  • Hasanlar 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanyada yaşıyorum Winfried Stöcker isminde bir bilim adamı kornaya karşı bir aşı geliştirmiş bundan yaklaşık bir sene önce, bu aşının kornaya karşı %95 korunduğunu iddia ediyor. Kendisine ve aylesine hata çalışanlarına bu aşıyı uyguladığını ve %95 kornaya karşı bağışıklık sağladığını söylüyor. Bu adamı devlet ödüllendirmek yerine mahkemeye verip cezalandırmak istiyor devlet, neden izinsiz aşı gelistirdin ve uyguladin diye. Bu adam aşısını almanyada uretemiyor başka ülkede üretmek istiyorum diyor acaba devlet yetkilileri bu işe bir el atsa bu işin aslını öğrense diye düşünüyorum. Bu asi mrna, destekli uretilmiyor. Bu yüzden önemli bir bilgi olduğunu düşünüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...
CHP'de bir yanda para kulesi bir yanda para saçması! 'Bu değirmenin suyu nereden geliyor?'