Endişelendiren COVID-19 araştırması, artık havadan daha kolay bulaşıyor

Son yapılan COVID-19 araştırmalarına göre, SARS-CoV-2 virüsünün havayla daha etkin bir şekilde yayılmak üzere değişim geçirdiği anlaşıldı.

Endişelendiren COVID-19 araştırması, artık havadan daha kolay bulaşıyor
Endişelendiren COVID-19 araştırması, artık havadan daha kolay bulaşıyor
GİRİŞ 23.09.2021 13:02 GÜNCELLEME 23.09.2021 13:02

Bilim insanları havadan bulaşmanın COVID-19 konusunda giderek daha önemli bir hale geldiğini ifade ediyor. Halihazırda dolaşımda olan Delta varyantının Alfa varyantından çok daha bulaşıcı olduğu biliniyor. Bu varyantın özelliği taşıyıcıların çok daha fazla virüs partikülü taşıması ve bunların vücut sıvılarının zerreleri ile havaya daha kolay yayılması.

Hamilelik Sürecinde Aşı Olunmalı Mı?Hamilelik Sürecinde Aşı Olunmalı Mı?

Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan son araştırmaya göre SARS-CoV-2 virüsünün yeni varyantları havada yayılma konusunda giderek daha etkili bir hale geliyor. Bu nedenle mekanların daha iyi havalandırılmasının ve kenarlarından daha az hava sızdıran maske kullanımının yaygınlaştırılmasının önemi artıyor.

VİRÜS PARTİKÜLLERİNİN SAYISINDA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Araştırmacılar Delta varyantının çıkmasından çok daha önce Alfa varyantında değişiklikler gözlemlemeye başladıklarını ifade ettiler. Buna göre tükürük ve burun sürüntü testlerinde virüs miktarı yükselmeye, aynı süreçte havaya yayılan virüs partiküllerinin sayısında da artış görülmeye başlandı. Ancak bilim insanlarına göre hava yoluyla bulaşma sonucu oluşan Alfa varyantı enfeksiyonlarındaki artış, tükürük ve genizdeki mikroplarda görülen artışla açıklanabilecek miktarın 18 kat üzerinde oldu.

Bilim Kurulu üyesi açıkladı: Milyonlarca aşı yapıldı ciddi yan etki görülmediBilim Kurulu üyesi açıkladı: Milyonlarca aşı yapıldı ciddi yan etki görülmedi

COVID-19 HASTALIĞININ HAVADAN BULAŞMA RİSKİ ARTIYOR

Tükürükte artan virüs sayısı daha ziyade büyük damlacıklarla oluşan bulaşmanın artmasında rol oynuyor. Diğer yandan virüsün nefes verirken havaya karışan çok küçük aerosol damlacıklar yoluyla bulaşma yeteneği de gün geçtikçe artıyor.

Araştırmada ağız ve burnu kapamanın hastalığın bulaşmasını önlemedeki etkinliği de incelendi. Deneylerde maske takan hasta bireylerin bulaşıcılığının %50 oranında düştüğü gözlemlense de, yüze tam oturmayan ameliyat maskeleri ve kumaş maskelerin hastalığın başkalarına yayılmasını önlemekten uzak olduğu görüldü.

DSÖ'den kritik koronavirüs ve Türkiye açıklaması!DSÖ'den kritik koronavirüs ve Türkiye açıklaması!

HAVADAN BULAŞMADA GÜN GEÇTİKÇE DAHA BAŞARILI OLUYOR

Araştırmayı yürüten bilim insanları sonuçları yorumlarken SARS-CoV-2'nin sadece tükürükle değil nefes yoluyla havaya da yayıldığını ve bu konuda gün geçtikçe daha başarılı olduğunu ifade ederek AVM'ler gibi toplumla iç içe veya kapalı mekanlarda çalışan kişilerin korunması için çoklu önlemler almanın önemini vurguluyor. Bu önlemler havalandırma sistemlerinin iyileştirilmesi, filtre sistemlerinin artırılması, havanın UV ışınları ile temizlenmesi, yüze daha iyi oturan maskelerin kullanılması ve tabii ki aşılanma olarak sayılıyor.

KAYNAK: GİDAHATTİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
MEB'den son dakika yeni müfredat açıklaması