Uzmanlar uyarıyor: Koronavirüs ve grip ikiz pandemiye yol açabilir

Uzmanlar kış mevsiminde koronavirüs ve gribin aynı anda etkili olabileceği endişesini taşıyor. Geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeniyle uygulanan katı önlemlerin gribin görülme sayısının da azalttığı bilinirken bu yıl ne olacağı merak konusu.

Uzmanlar uyarıyor: Koronavirüs ve grip ikiz pandemiye yol açabilir
Uzmanlar uyarıyor: Koronavirüs ve grip ikiz pandemiye yol açabilir
GİRİŞ 04.10.2021 10:15 GÜNCELLEME 04.10.2021 10:15

Geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeniyle uygulanan katı kurallar grip görülme sayısını da azalttığı bilinenler arasındaydı. 2021’in başından itibaren, birçok ülkede yaygın aşılamanın da etkisiyle pandemi önlemlerinin hafifletildiği bir dönemi yaşıyoruz. Kış aylarına geçtiğimiz yıla kıyasla çok az önlemle girerken, grip enfeksiyonlarının da geçtiğimiz yıla kıyasla ciddi bir artış gösterebileceği düşünülüyor. Uzmanlar ise halihazırda tüm dünyada etkili olan ve halen devam eden COVID-19 pandemisine grip pandemisinin de ekleneceği ve adeta bir ‘ikiz pandemi’ yaşanabileceği endişesini taşıyor. Eğer bu senaryo gerçekleşir ve bir ‘ikiz pandemi’ yaşarsak, her 2 hastalığın da ölüm oranları korkutucu derecede yükselebilir.

Grip salgını geliyor dikkat! Kovid-19 ile karıştırmayınGrip salgını geliyor dikkat! Kovid-19 ile karıştırmayın


GRİP VE KORONAVİRÜS TEDAVİLERİ BİRBİRİ İLE ÇELİŞİYOR

COVID-19 aşıları, koronavirüse yakalananların ölüm oranını önemli ölçüde düşürüyor. Öte yandan sağlık uzmanları, koronavirüs hastalarının aynı anda gribe yakalanmasının, ölüm oranları yükseltebileceğini düşünüyor. COVID-19 ve gribin kişiyi ayna anda enfekste etmesiyle ilgili çalışmaların sayısı oldukça az. Yapılan az sayıdaki araştırmadan elde edilen bazı verileri, kişinin aynı anda grip ve COVID-19 virüsleri ile enfekte olmasının, tedavileri karmaşık hale getireceğini, hastaların daha ağır belirtiler yaşayacağını gösteriyor.

HER 2 HASTALIĞI AYNI ANDA TAŞIYAN KİŞİLER OLABİLİR

COVID-19 tedavisinde, oksijen takviyesine ihtiyaç duyulan hastalarda steroid ilaçlar yaygın şekilde kullanılıyor. Ancak mevcut araştırmalar, grip enfeksiyonu sırasında bu ilaçların kullanılmasının gripte ölüm oranını arttırabileceğini gösteriyor. Bu kış doktorlar, her 2 hastalığı da aynı anda taşıyan kişileri tedavi etmekte, önceden yaşamadıkları bir güçlüğü yaşayacak gibi görünüyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam