Giresun Sağlık İlk Müdürü açıkladı: Zehirli olan ıspanak değil, güzelavrat otu!

Giresun Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Bulut Giresun'da yaşanan zehirlenme vakalarının ardından önemli bir açıklama yaptı. Bulut zehirlenme vakalarının ıspanağa karışan güzelavrat otu yüzünden gerçekleştiğini söyledi.

GİRİŞ 20.10.2021 10:44 GÜNCELLEME 20.10.2021 11:07

Giresun Sağlık İl Müdür Dr. Muhammet Bulut, ıspanağın herkesin ve özellikle anne adaylarının tüketmesi gereken faydalı bir sebze olduğunu ifade ederek son dönemde yaşanan zehirlenme vakalarının  ıspanağa karışan güzelavrat otunun neden olduğunu söyledi. Bulut, ıspanak ile Atropa belladonanın (güzelavrat otu) ayırt edici özellikleri, alınması gereken tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ton balığının bilinmeyen faydaları! Tam bir omega 3 deposuTon balığının bilinmeyen faydaları! Tam bir omega 3 deposu


ISPANAK DEĞİL GÜZELAVRAT OTU

Giresun Sağlık İl Müdür Dr. Muhammet Bulut, yaşanan besin zehirlenmesinin ıspanaktan değil, ıspanağa karışmış olan Atropa belladona otundan kaynaklandığını belirterek, “İlimizde 8 kişi besin zehirlenmesi şikayetiyle hastanelerimize başvurdu. Öncelikle bu besin zehirlenmesinin Atropa belladona (güzel avrat otu)  kaynaklı olduğunu tespit ettik. Bu Atropa belladona, ıspanakla birlikte bulunan ve beraber destelenen bir tür ot. Atropa belladona hem yan etkileri açısından hem de  ciddi toksit bir bitki. Ispanaktan ayır edilemediği için tüketildiğinde ciddi besin zehirlenmesi vakaları yaşanıyor” dedi. 


 
KÖKLERİ KESİLMEDEN AYIKLANMALI 

Alınacak tek önlemin köklerini kesmeden ve pişirilmeden önce ayıklanması gerektiğini de belirten Bulut, “Bunları önlemek adına mutlaka ıspanaktan ayıklamak gerekiyor. Ayırt edebilmek için köklerini ayıklamadan kesmemek gerekiyor, çünkü sadece ıspanak ve Atropa belladona sadece köklerinden ayırt edilebilir. Atropa belladonnanın kökleri, ıspanağın köklerine göre daha küçük ve farklıdır. Aksi halde köklerini kestikten sonra  bir birinden ayırt etmek oldukça güç iki bitkidir. Atropa belladona ayıklandıktan sonra, ıspanak rahatlıkla tüketilebilir. Ispanak kaynatıldıktan sonra tüketilen besin olmasına rağmen içerisine Atropa belladona otu karışmışsa zehirlenme vakaları kaçınılmaz oluyor. Bunun tek çözümü pişirmeden önce köklerini kesmeden ayırmaktır” uyarısında bulundu. 
  
ISPANAK ANNE ADAYLARI İÇİN ÖNEMLİ BİR BESİN

Ispanağın özellikle anne adaylarının tüketmesi gereken bir besin olduğunu da ifade eden Bulut, “Ispanak, oldukça zengin bir sebzedir. Son derece faydalı bir besin olan ve ülkemizde de yaygın olarak tüketilen ıspanağın içerisinde oksalik asit, çinko, magnezyum, kalsiyum, nitrat  ve demir gibi bileşenlerin yanı sıra, A,B, C, E ve K  vitaminleri bulunur. İçerdiği birçok vitamin ve mineral, hastalıkların önlenmesine yardımcı olurken birçok başka besinsel yararlar da sağlar. Özellikle hamilelerin kullanması gereken bir besin. Çünkü ıspanak aynı zamanda folik asidin içeren bir  sebzedir.  Folik asit anne adaylarının alması gereken, bebeğin gelişiminin eksiksiz ve sağlıklı olarak tamamlanabilmesi için alınması oldukça önem arz eden vitamindir“ bilgisini verdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü