Bilim Kurulu Üyesi'nden uyarı: Büyük risk altındalar!

Prof. Dr. Tevfik Özlü, aşı yaptırmayan ve tamamlamayanların büyük risk altında olduğunu belirterek, “Bu süreç biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. İnşallah en kısa zamanda bu tünelden çıkar ve normal hayata döneriz” dedi.

GİRİŞ 27.11.2021 10:50 GÜNCELLEME 27.11.2021 11:18
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs salgınına karşı aşı yaptıranların, aşı olmayanlara göre hastalık sürecini daha kolay atlattığını söyledi.

Özlü, "Koronavirüs aşısı yaptırmayan ve aşılarını tamamlamayan kişiler virüse karşı riskli ve savunmasız durumda. Yapılan çalışmalar 6 ay geçtikten sonra bağışıklıkta azalma olduğunu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Herkesin aşılarını tam doz haline getirmesinde yarar var. Aşı yaptırmamış olanların riskleri çok büyük” dedi.

'AŞI OLANLARDA ÖLÜMLER ÇOK DÜŞÜK'

Kendi hastasından verdiği örnekle koronavirüs aşısı olan ve aşı olmayan kişilerin sağlık durumunu kıyaslayan Prof. Dr. Özlü, “Geçen gün bir hastamın kendisi eşi ve çocuğu aşılı. Kendileri çok hafif atlattılar, bir sorun olmadı. Fakat ağabeyi ile ağabeyinin eşi hastalanmış ve oldukça ağır hastalanmışlar. Ağabeyinin eşi, yoğun bakımda mekanik ventilatöre bağlı. Çünkü ikisi de aşısız. Onları bir türlü aşı olmayı kabul etmemişler. 'Biz aşı olduk ama onlara aşı yaptıramadık' dedi. Bu bir dram. Maalesef bu tür durumlarla karşılaşıyoruz. Aşı olanlar da tabi hastalanabiliyor ama hastalansa bile ağır hastalık, yoğun bakıma yatış ile ölümler, aşı olanlarda çok düşük oluyor ya da olmuyor” ifadelerini kullandı.

‘SÜREÇ BÖYLE DEVAM EDECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR’

Prof. Dr. Özlü, salgın karşısında koronavirüs aşılarının güvenilir olduğunu söyleyerek, “Ben 3 doz aşımı oldum. Annem 4 doz aşısını oldu. Eşim 3 doz aşısını yaptırdı. Çevremde sevdiğim, nazımın geçtiği herkese aşı olmalarını tavsiye ediyorum. Aşılar güvenli ve etkili olmasa kendime, eşime dostuma yaptırmam. Aşılarla ilgili yeterli bilimsel kanıt var. Elbette hiç kimse durup dururken aşı olmak istemez ama bir salgın ve tehlike var. Hastalığa yakalanıp zarar görme olasılığı, aşının olası zararlarına göre çok çok yüksek. Onun için aşıyı severek olmak lazım. Aşı dışında da kalabalıklara çok gitmemek, kapalı alanlarda çok bulunmamak, kapalı alandaysak maskemizi mutlaka kullanmak da önem arz ediyor. Dikkatli olacağız. Bu süreç biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. İnşallah en kısa zamanda bu tünelden çıkar ve normal hayata döneriz” dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 10
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    her 6 ayda bir asi olanlarda cok dusuk, hatta asi olduktan sonra olurse asi olmus sayilmaz. o da bir covis vaksi sonucta. kafasina da tas dusmus olabilir o da bir covid vakasi.. kalp krizi de gecirebilir. malum her ilacta var! ( asinin ilac oldugunu dusunen super zekalar) Asi saglikli insana yapilir. Tarih boyunca hatirlatma doz diye bir sacmalik duyulmadi gorulmedi. Boylesi bir rant veya neydigugu belrsizi bir global deneye de insanlar zorlanmadi... Nufusu kontrol etmek icin asi gelistirdigini soyleyen bir milyarderin oyuncagi yapilmadi...
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 2 yıl önce Şikayet Et
    Tıp bilimi sağlık sömürü aracı olunca kimsenin doktorlara güveni kalmıyor. Şu yorumlara bakar mısınız.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    D vitamini ampul alın icjn...c vitamini alın için...birazda koca karı ilacı tarzı soğan sarımsak bal zencefil beslenin günde bir elma ..şeker ve paketlenmiş gıda asla yemeyin...ölme riskiniz asili kişilere oranla 7 kat daha iyi..anlayana 2 yıldır söylüyorum test ettim onayladım...
    Cevapla
  • teoman 2 yıl önce Şikayet Et
    hikaye çok dinledik doktor istifa et doymadınmı yalan söylemeye öbür dünyada işin zor
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Tam doz dediğin kaç doz onu da soyle. 3 mu 5 mi 10 mu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tel Aviv müzakerelerde ilerleme olmazsa Refah'a saldıracağını Mısır'a iletti
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak