Son Dakika: Sağlık Bakanlığı'ndan 'tarihi geçmiş aşı' iddialarına yanıt!

Son dakika haberi... Sağlık Bakanlığı, "Aşıların son kullanma tarihinin geçmesi gibi bir durum mümkün değildir!" açıklamasında bulundu.

Son Dakika: Sağlık Bakanlığı'ndan 'tarihi geçmiş aşı' iddialarına yanıt!
Son Dakika: Sağlık Bakanlığı'ndan 'tarihi geçmiş aşı' iddialarına yanıt!
GİRİŞ 17.12.2021 20:49 GÜNCELLEME 17.12.2021 20:49
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı, son kullanma tarihi geçmiş BioNTech aşılarının uygulandığına dair iddialara yönelik bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yayınlanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sosyal medyada ve bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan, ülkemizde son kullanma tarihi geçmiş BioNtech aşılarının vatandaşlarımıza uygulandığı iddialarına yönelik kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hasıl olmuştur.

Ülkemizde pandemiyle mücadele kapsamında 2021 Mart ayında uygulanmaya başlanan BioNTech mRNA Covid-19 aşılarının raf ömrü ve stabilite çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır.

"RAF ÖMRÜ ÜRETİM TARİHİNDEN İTİBAREN 9 AY"

Bu kapsamda üretici BioNTech GmbH tarafından yapılan güncel raf ömrü çalışmaları 27 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Üreticinin yaptığı stabilite çalışma sonuçları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından onaylanmış ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dahil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 (dokuz) aya çıkarılmıştır.

Bakanlığımızca Paul Ehrlich Enstitüsü’nün aşıların raf ömrünü uzatan bu onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmıştır. -80 derecede muhafaza edilen aşıların etiketlerini değiştirmek, soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için mümkün olmamaktadır.

Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler"

Yunanistan'da 5-11 yaş için aşılama başlıyorYunanistan'da 5-11 yaş için aşılama başlıyor

Avustralya’da 5-11 yaş arası çocuklara Kovid-19 aşısı onaylandıAvustralya’da 5-11 yaş arası çocuklara Kovid-19 aşısı onaylandı

Bilim Kurulu üyesi aşılamadaki hedefi açıkladıBilim Kurulu üyesi aşılamadaki hedefi açıkladı

Kanada'da 50 yaş ve üstüne takviye doz uygulanacakKanada'da 50 yaş ve üstüne takviye doz uygulanacak

YORUMLAR 14
  • bulent 2 yıl önce Şikayet Et
    pandemi çıkalı 2 sene olmadı asıyı yeni buldular ne ara eskidide kullanma tarihi geçti
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi geçse ne, gecmese ne?
    Cevapla
  • Hayret 2 yıl önce Şikayet Et
    Biontec kullanan 100 den fazla ülke var .Allah aşkına hangi ülkede böyle birşey duyuldu bir birşey konuşuldu mübarek bir tek bizim ulkemizde mi oluyor boyle seyler.ne oluyorsa Türkiye de oluyor ne oluyorsa Türkiye'de bitiyor.valahi hayret billahi hayret.Devletine bukadar düşman olan bir halk beki yeryuzunde yok.
    Cevapla
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Oldu ki tarihi geçmiş aşı yapıldı. İddianın sahibi nunu ispat etmek zorundadır. Edemiyorsa suçludur....Millet ile devletin değerlerine saygısızlık yapanlar cezalandırılmalı dır
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    cok seyin tarihi gecmis olsa o dk bozulmaz insanlar tariha cok takiyor bazi seyler de tarih ønemli olsa cok sey de bir sey olmaz sanki eski zaman da køyler de tarih mi var idi ne bulursak onu yer idik
    Cevapla
  • Almanya 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş bu Aşı bir sıvı ilaç.. yiyecek değil.. bırak tarihini sıcak soğuk doğru muhafaza edilmezse et gibi çöpe at.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak