Ramazan'da kilo verilir mi? Oruç tutarak zayıflanır mı?

Ramazan ayında birçok kişi kilo almaya başlar. Ancak beslenme uzmanlarına göre sağlıklı beslenen kişilerin Ramazan ayında kilo almasının pek mümkün olmayacağı ve hatta Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenen bir kişilerin kilo vermesi beklenir. Peki Ramazan ayında nasıl kilo verilir? İşte sağlıklı ve faydalı Ramazan diyeti...

Ramazan'da kilo verilir mi? Oruç tutarak zayıflanır mı?
Ramazan'da kilo verilir mi? Oruç tutarak zayıflanır mı?
GİRİŞ 06.04.2022 12:42 GÜNCELLEME 06.04.2022 12:42

Ramazan ayında sahur sofralarında gün boyu tok kalmak için çok fazla yemek tüketilir. Aynı şekilde iftarda da çok fazla yağlı yiyecekler tüketilir. Aslında insan bedenin yağlı ve karbonhidrat içeren besinler yerine daha sağlıklı ve besin değerleri bakımından zengin besinlere ihtiyaç duyar. Oruç ve sahur sofralarında bu durumu kontrol etmek zor olsa da mide sağlığı için kalori bakımından değil de besin değerleri bakımından zengin besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Durum böyle olduğu takdirde Ramazan ayı boyunca kilo almak yerine kilo vermek de oldukça olası bir durum olur. 

Diyabet, kalp, hipertansiyon, şeker hastaları, böbrek hastaları oruç tutabilir mi? Diyanet...Diyabet, kalp, hipertansiyon, şeker hastaları, böbrek hastaları oruç tutabilir mi? Diyanet...

Ramazan Ayında Kilo Verilir Mi?

Birkaç önemli kurala uyulması halinde Ramazan ayı boyunca kilo kontrolünün sağlanması yanında kalıcı ve sağlıklı kilo verilebilir. Beslenme uzmanlarının tavsiyelerine uyulması halinde Ramazan ayı boyunca hem sağlıklı beslenilebilir hem de Ramazan ayı boyunca en çok sağlık sorunun yaşandığı mide ve bağırsakların sağlığı korunabilir. Beslenme uzmanlarının Ramazan ayı boyunca önerdikleri birkaç altın kural şöyledir:

Su

Hem daha hızlı zayıflamayı hem de mide ve bağırsak sağlığını koruyan su, Ramazan ayı boyunca oldukça ihmal edildiği görülür. Sahur ve iftar sofralarında yemekten önce muhakkak su içilmesi ve gün boyu susuz kalan bedene sahur ve iftar saatleri arasında dengeli şekilde su ihtiyacını karşılanması gerekir. 

Yeşillik

Sindirim sisteminin çalışmasını ve hazmı kolaylaştıran taze nane, maydanoz ve roka gibi yeşilliklerin özellikle sahurda tüketilmesi tavsiye edilir. Yeşillikler bedenin su ihtiyacını en doğal şekilde karşıladığı için gün içinde su isteğinin önüne geçer. Bunun yanında Ramazan ayında hemen hemen herkesin başına gelen şişkinliğin oluşmasına engel olur. 

Sütlü Tatlılar

İftarda şerbetli tatlılar gibi ağır ve yüksek kalorili tatlıları yemek yerine şerbetli tatlılara göre daha hafif olan sütlü tatlıların tüketilmesi, Ramazan ayı boyunca kilo kontrolünü sağlamak için oldukça mühim bir adımdır. 

Kuru Meyve

Vücudun tatlı ihtiyacını mümkün mertebe doğal şeker içeren kuru meyveyle karşılamak kilo almanın önüne geçen en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle iftardan sonra tatlı niyetine kuru meyve atıştırmak vücudun tatlı ihtiyacını en sağlıklı şekilde karşılarken kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. 

Yürüyüş

İftardan sonra orta tempoyla yapılan yürüyüş yapmak, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olduğu gibi yağların yakılmasını sağlayarak zayıflama sürecini hızlandırır. Kalp ve damar sağlığı için oldukça önemli yürüyüş, özellikle iftardan sonra yapılması halinde çok önemlidir. 

Yavaş Yemek

İftar sofralarında uzun saatler aç kalmandan kaynaklı olarak hızlıca yemek yenilmeye başlanır. Bu durum mide ve bağırsak sağlığını olumsuz etkilemenin yanında kilo almaya neden olabilir. Bu yüzden daha sakin ve yavaş yemeye çalışmak sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur ve böylece kilo verme sürecini destekler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Olympiakos! Muhtemel 11'ler
İkinci el otoda hareketlilik...Listenin zirvesindeki model belli oldu