DSÖ gerçek bedelini açıkladı! Korkunç rakam

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pandeminin bilançosunun açıklanan resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu duyurdu. DSÖ, doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili olan ölüm sayısının yaklaşık 15 milyon olduğunu açıkladı.

DSÖ gerçek bedelini açıkladı! Korkunç rakam
DSÖ gerçek bedelini açıkladı! Korkunç rakam
GİRİŞ 07.05.2022 14:11 GÜNCELLEME 07.05.2022 14:11

DSÖ geçtiğimiz iki yılda Covid'e bağlı olarak gerçekleşen ölümlerin 13,3-16,6 milyon aralığında olduğunu öne sürdü. Gerçek durum ve normal şartlarda gerçekleşmesi beklenen ölümler arasındaki farkı gösteren ve "Fazladan ölüm" olarak adlandırılan bu sayı, ülkelerin açıkladığı resmi rakamlardan çok daha yüksek.

DSÖ'ye göre birçok ülke pandemiye bağlı ölümleri düşük gösteriyor. Geçtiğimiz yılda resmi olarak bildirilen Covid'e bağlı ölümler 5,4 milyon düzeyinde.

TÜRKİYE İÇİN TAHMİNLERİN ÜZERİNDE

Rapora göre fazladan ölümlerin büyük bölümü 10 ülkede yoğunlaşırken, %81'i orta gelirli ülkelerde görüldü. Türkiye'de 1 Ocak 2020-31 Aralık 2021 arasında fazladan 264 bin ölüm gerçekleştiği ifade edildi. Resmi verilere göre ise bu dönemde ülkemizde Covid nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 82 bin düzeyinde (2). DSÖ tahminleri, ülkemizde açıklanan resmi verilerin 3,2 katı.

Başka bazı ülkelerde bu fark çok daha büyük. DSÖ tahminleri Mısır'da açıklanan kayıpların 11,6, Hindistan'da açıklanan sayının ise neredeyse 10 katı.

Geçtiğimiz iki yılı (2020-2021) kapsayan DSÖ raporu yaş ve cinsiyete göre kırılımları da içeriyor. Buna göre fazladan ölümlerin %57'si erkeklerde görüldü. İleri yaştaki yetişkinlerde de sayı daha yüksek.

PANDEMİNİN BEDELİ ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞİYOR

Fazladan ölümler nüfusun yüksekliğine orantılı olarak arttığı için, resmin daha iyi değerlendirilebilmesi için nüfusa oranlanarak değerlendirilmesi daha uygun. Bu şekilde elde edilen, her 100 bin kişilik nüfus başına düşen Covid ölümleri tablosunda Peru başı çekiyor. Veriler pandeminin farklı ülkeleri çok farklı şekilde etkilediğini gözler önüne seriyor.

Fazladan ölümler, doğrudan hastalığın etkisiyle gerçekleşenler yanında pandeminin sağlık sistemleri ve toplum üzerine etkileri nedeniyle, dolaylı olarak gerçekleşenleri de kapsıyor. Dolaylı ölümlerin büyük bölümü sağlık sistemlerinin aşırı yüklenmesi nedeniyle farklı sağlık sorunları olan kişilerin önlem ve tedaviye erişememesinden kaynaklanıyor.

 

KAYNAK: DSÖ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katil Netanyahu, UCM'ye meydan okudu
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber