DSÖ'den korkutan açıklama! Virüs olağandışı davranıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, endemik olmadığı en az 28 ülkede yaklaşık bin 300 kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsünün, önceki salgınlara göre "olağandışı" davrandığını açıkladı.

GİRİŞ 14.06.2022 20:33 GÜNCELLEME 14.06.2022 20:41
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, son zamanlarda küresel olarak artan maymun çiçeği vakalarına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün, önceki salgınlara kıyasla olağandışı davrandığını söyledi.

ACİL TOPLANTI KARARI

Ghebreyesus, salgının uluslararası endişe olan bir halk sağlığı acil durumu olup olmadığını değerlendirmek için gelecek hafta,  Acil Durum Komitesi’sinin  toplanacağını sözlerine ekledi.

Ancak, DSÖ Genel Direktörü şu an için maymun çiçeğine karşı toplu bir aşılamanın gerekli olmadığını belirterek, “Aşılar, vaka bazında tüm risk ve yararların değerlendirilmesine dayalı olmalıdır” açıklamasını yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi internet sitesinde 10 Temmuz'da yayınladığı güncellemeye göre, maymun çiçeği endemik olmadığı en az 28 ülkede görüldü, vaka sayısı 1285'e ulaştı.

MAYMUN ÇİÇEĞİNİN İSMİ DEĞİŞİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün ismini ırkçılık risklerini en aza indirmek için yeniden adlandıracağını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yayılmakta olan maymun çiçeği virüsünü ırkçılık ve ayrımcılığa sebep olmasına yönelik endişeler nedeniyle resmi olarak yeniden adlandıracağını açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, DSÖ’nün maymun çiçeği virüsünün adını değiştirmek için dünyanın dört bir yanından ortaklar ve uzmanlarla birlikte çalıştığını duyurarak, örgütün yeni isimlerle ilgili açıklamaları en kısa sürede yapacağını ifade etti.

“Ayrımcı ve damgalayıcı”

DSÖ, isim değişikliğiyle ilgili kararını, geçen hafta 30'dan fazla uluslararası bilim adamının, maymun çiçeği isminin "ayrımcı ve damgalayıcı" olduğunu ve bunun acilen yeniden adlandırılması gerektiğini söylemesinden sonra açıkladı. Bilim adamları arasından bir sözcü, hastalık adlarının coğrafi bölgelerden ve hayvan adlarından kaçınması gerektiğini belirtmiş, "Bu virüsün Afrikalı olduğuna sürekli atıfta bulunulması ve adlandırılması sadece yanlış değil, aynı zamanda ayrımcı ve damgalayıcıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 68
  • DrFatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Ulema bir mikrop salgınından bahsedemez hale getitiliyor... Rahat bırakın tıp uzmanlarını... Gaybden bilgimi alan var... Şüphe duyuyorsan zan yapmadan doğruyu bulmaya çalış... yada ehil insanlara güven... Kur'an da salgın olmaz diye bir ayetmi var... Rabbim doğru yola ilet bizleri...
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sponsor Bill gates değilse eyvallah
    Cevapla
  • Türkiye 1 yıl önce Şikayet Et
    Açgözlü ilaç firmaları kalorifer bceğinden tut, her türlü virüsün yayılmasından şüpheli durumundadır. Bu kimlerin cebini dolduruyor, kimler ellerini ovuşturuyor belli. Basit bir rahatsızlık için doktora gittik 6 ilaç yazdı, ilaç firmaları ile doktorların görüşmesi yasaklanmalı. Tansiyon düşürücü bir ilaç yazan doktor için eczacı bu ilaç yazılır mı?, öldürür dedi, o ilacı verdiğim annem ölümden döndü, tansiyonu aşırı düştü 1 hafta yataktan kalkamadı, şimdi ilaç vermiyorum 84 yaşında ve hiçbir ilaç vermiyorum gayet sağlıklı, beslenmesine özen gösteriyorum.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bill Gates in de geçen sene dediği gibi covid ten sonra çiçek salgını geliyor. Sahi bu bill müneccim mi?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ecel gelmeden ölmek yok.Eceli gelene sebep çok.Grip nereye gitti .
    Cevapla
  • Gs es Efe 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilerek yapıyorlar…insanlara karşı korku filmi gibi hareket ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...