ABD'de DEHB tedavisinde yalnızca reçeteyle erişilebilen video oyun kullanılıyor

Özellikle çocuklarda görülen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) için ABD'de reçeteyle verilmek üzere video oyun geliştirildi. EndeavorRx adındaki oyun dünyanın ilk reçeteli oyunu olarak tarihe geçti.

ABD'de DEHB tedavisinde yalnızca reçeteyle erişilebilen video oyun kullanılıyor
ABD'de DEHB tedavisinde yalnızca reçeteyle erişilebilen video oyun kullanılıyor
GİRİŞ 12.07.2022 17:01 GÜNCELLEME 12.07.2022 17:05

Bilgisayar oyunları uzun zamandır çocuklarda DEHB'i tetiklediği için birçok ebeveyn tarafından eleştirilir. Ancak ABD'de yeni geliştirilen bir oyun tüm ebeveyn tüm algısını yıkıyor.

EndeavorRx ismindeki bir oyun 2020'de, çocuklarda DEHB tedavisinde kullanılmak üzere ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ilk oyun oldu. Ebeveynler başta bir video oyun ile DEHB tedavisine sıcak bakmasa da ilerleyen zamanlarda oyunun gerçekten tedavide başarılı olduğunu belirtiyor.

Şu anda yalnızca ABD'deki doktorların reçetesiyle alınabilen EndeavorRx, diğer video oyunlarıyla kıyaslandığı pek bir fark görülmüyor. Oyunda bir şeyler toplamak zorunda olan ve  bir uzay gemisinde yarışan küçük bir uzaylıyı kontrol ediliyor. Ancak oyun, sinirbilimcilerle birlikte geliştirildi. Sinirbilimciler beynin dikkat işlevinde kilit rol oynayan alanlarını uyarmak ve iyileştirmek için tasarladı. Bu nedenle klasik video oyunlarından çok farklı amaca hizmet ediyor.

Oyun, DEHB'li bir çocuğun performansını ölçen ve oyunun zorluğunu gerçek zamanlı olarak özelleştiren bir bilgisayar algoritması ile hem daha iyi çoklu görev yapmak hem de dikkat dağıtıcıları görmezden gelmek için eğitiyor.

EndeavorRx oyununu çocuğunun kullanmasına izin vereve ilk ebeveynlerinden biri olan Kelcey Sihanourath, 13 yaşında DEHB teşhisi konulan çocuğu için ilaç tedavisi dahil birçok tedaviyi deneklerini ancak başarılı olmadıklarını söyleyerek oyunun başarısı hakkında "Oğlumun bu kadar başarılı olduğunu görmek inanılmazdı, ama daha da çok, kendine güvendiğini görmek. Artık neden anlamadığı konusunda üzgün ve kafası karışık değil" diyor. 

Doktorlar oyunu reçete ettiğinde, çocuğun ebeveynlerine oyun oynamadan önce gerekli olan bir aktivasyon bağlantısı gönderilir. Daha ebeveyn aktivasyon linki üzerinden oyunu çocuğunun oynaması için yetki veriyor.

Akili'nin CEO'su Eddie Martucci

EndeavorRx'in arkasındaki Boston merkezli teknoloji firması Akili'nin CEO'su Eddie Martucci, oyunun bilişsel ilerlemeyi artırmak için tasarlandığını söyledi. Şirket oyunu önümüzdeki birkaç yıl içinde Avrupa'da piyasaya sürmeyi planlıyor.

KAYNAK: BBC
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar HÜRKUŞ ile Akıncı'yı takip etti!
ABD'de gençler tekbir getirerek Filistin'e destek oluyor