Op. Dr. İstepan Suna hamile kadınlarda gribin etkilerini azaltmanın yollarını anlattı

Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İstepan Suna, hassas gebelik geçiren kadınların, gribin etkilerini azaltabilmeleri açısından izlemeleri gereken adımları anlattı.

Op. Dr. İstepan Suna hamile kadınlarda gribin etkilerini azaltmanın yollarını anlattı
Op. Dr. İstepan Suna hamile kadınlarda gribin etkilerini azaltmanın yollarını anlattı
GİRİŞ 24.09.2022 14:53 GÜNCELLEME 24.09.2022 14:54

Havalar soğudu grip mevsimi geldi. Üstelik kapı arkasında da Covid bağışıklığınızın düşmesini bekliyor. En iyi savunma saldırıdır diyerek hamileliğinizin ilk gününden itibaren kendinize bakmak doğmamış bebeğinize de bakmak, korumak demektir. Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İstepan Suna, hassas gebelik geçiren kadınların, gribin etkilerini azaltabilmeleri açısından izlemeleri gereken adımları anlatıyor.

ANNE GRİBE YAKALANIRSA BEBEĞİNİZE DE GEÇEBİLİR

Anne adayı gripten olabildiğince kendini korumalıdır. Sadece bağışıklık sistemini değil dolaşım ve solunum sisteminde de yan etkilere yol açabilir. Grip; influenza virüsünün yol açtığı, yüksek ateş, halsizlik ve öksürük gibi belirtilerle başlar. Bulaşıcı bir hastalık olan grip genellikle öksürük ve hapşırık gibi yollarla yayılır. Grip genellikle bir hafta gibi bir sürede kendiliğinden iyileşse de hassas kişilerde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Gelişecek komplikasyonlardan hem anne adayı hem de bebek zarar görebilir. Dolayısıyla hamilelik sürecinde gribi hafife almamak oldukça önemlidir.

ATEŞİM VAR, GRİP Mİ OLDUM?

Kimin ateşi yükselse çoğunlukla ilk olarak "grip mi oldum" der. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İstepan Suna, hamilelikte yaşanabilecek gribin belirtilerini sıraladı.

  • Yüksek ateş (38 derece ve üstü)
  • Eklem ve kas ağrısı
  • Terleme
  • Baş ağrısı
  • Kuru ve kalıcı öksürük
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunmakta zorlanma
  • Burun akıntısı ve tıkanıklığı
  • Hapşırma
  • Güçlükle nefes alma
  • Baş ağrısı
  • Öksürüğe bağlı kusma

ATEŞİNİZİ KONTROL ALTINDA TUTMANIZ ÖNEMLİ

Hamileliğin ilk 3 ayında grip nedeniyle yaşanan enfeksiyonlar ve yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ve hatta sakat kalmasına neden olabilir.

Hamileliğin son haftalarında görülen yüksek ateş ise doğum sancılarının başlamasına sebep olabilir. Fakat grip sebebiyle öksürmek veya hapşırmanın düşüğe sebep olacağı düşüncesi tamamen şehir efsanesidir.

HAMİLELER NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALI

Hamileler için hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğini açıklayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İstepan Suna, uzun süreli ateşe dikkat edilmesini vurgularken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

  • Ateş uzun süre 38.5 derecenin üzerine çıktığında
  • Soluk alıp vermede güçlük yaşanıyorsa
  • Göğüs ağrısı oluşursa
  • Şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa
  • Döküntü ve kızarıklık varsa
  • Ense sertliği ortaya çıkarsa ve kronik öksürük izlenirse mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

ANNE ADAYLARI NASIL KORUNMALI?

Gribe sebep olan virüsten uzak durmak hamilelikte gripten korunmanın ilk aşamasıdır. Dolayısıyla virüsün yaygın olarak bulanabileceği kapalı ve toplu alanlar ile kamu alanlarından uzak durmak oldukça önemlidir. Toplu taşıma araçlarında maske takmak ise virüsten korunmada etkili bir yöntemdir. Grip salgınlarının yaygın olduğu dönemde el temasından kaçınmak da gripten korunmak açısından iyi bir yöntemdir.

GEBELİKTE GRİP AŞISI YAPTIRILIR MI?

Grip aşısı olmak için en uygun zaman Ekim-Kasım aylarıdır. Grip aşısı kas içi enjeksiyon şeklinde koldan vurulur. Grip aşısı hamileliğin her döneminde güvenli olsa da ilk üç ay çok gerekli olmadıkça ilaç kullanımından kaçınmak adına bu dönemin sonunda yaptırılması daha iyidir. Grip aşısı canlı virüs içermediği için hamilelikte kullanılmasında bir sakınca bulunmaz. Emziren anneler de grip aşısını güvenle yaptırabilir.

 

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi