Acil hipotermide müdahale nasıl olmalıdır? Hipotermi geçiren kişiye ne yapılır?

Hipotermi, vücut ısısının normalin altına düşmesiyle meydana gelen ve önlem alınmaması durumunda tehlikeli neticelere neden olabilen bir durumdur. Hipoterminin oluştuğu kişilerin ivedilikle sıcak ve kuru yerlere taşınarak muhafaza edilmesi gerekir. Peki hipotermi olunca ne yapılması gerekir?

Acil hipotermide  müdahale nasıl olmalıdır? Hipotermi geçiren kişiye ne yapılır?
Acil hipotermide müdahale nasıl olmalıdır? Hipotermi geçiren kişiye ne yapılır?
GİRİŞ 07.02.2023 09:57 GÜNCELLEME 07.02.2023 09:57

Soğuk havalarda sıkça meydana gelen vücut ısısının aniden düşmesi, geçici hafıza kaybı, nefes alış verişinde zorlanma ve baş dönmesi gibi semptomlar görülmeye başlar. Bu durumun kısa sürede giderilmesi için hipotermi geçiren kişilerin acilen sıcak battaniyelere sarılmaları sağlanarak vücut ısıları normal olan 37 dereceye çıkarılmaya çalışılmalıdır. 

Yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı neden olur? Yaz günü boğaz ağrısına ne iyi gelir?Yutkunurken boğazın bir tarafında ağrı neden olur? Yaz günü boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Hipotermi Tedavisi Nasıl Yapılmalı

Hipotermi, yorgun, uykusuz ve uzun süre aç kalmış kişilerde daha çok görüldüğünden bu kişilerin bakımlarına ve vücut ısılarının normal seviyelere çıkarılması için öncelik verilmesi gerekir. Bunun yanında bebeklerin ve yaşlıların hipotermiye yakalanma oranı yüksek olduğundan acil olarak müdahale edilmesi gereken grupta yer alırlar. Hipotermi geçiren kişiye yapılması gereken müdahaleler:

  • Hastanın üzerinde ıslanmış kıyafetler var o kıyafetler hemen çıkarılıp kuru ve sıcak giysilerle ve battaniyelerle sarılmalıdır. 

  • Hipotermi geçiren kişilerin sıcak bir ortama aldıktan sonra muhakkak besin değeri bakımından zengin yiyecekler verilmeli.

  • Hastanın bilincinin açık olması durumunda ısı kaybını önlemek amacıyla kişiye sıcak çay içirilebilir ve enerji vermesi amacıyla da çikolata benzeri yiyecekler yedirilebilir.

  • Hastanın üşümekten kaynaklı olarak sık sık idrara çıkması, çok fazla sıvı kaybettiğinden bol bol su takviyesi yapılmalıdır. 

  • Hipotermi geçiren kişinin vücut sıcaklığını attırmak için direkt sıcak duşa sokmak çok YANLIŞTIR. Bu durum daha ciddi neticeler doğurabileceğinden dikkatli olunması gerekir. 

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler