Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde kabuğunun faydaları…

Adeta bir şifa deposu olan, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişebilen iğde meyvesinin sadece kendisi değil, yapraklarının da insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Peki, kuru iğde nasıl yenir, şeker hastaları yiyebilir mi, kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir?

Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde kabuğunun faydaları…
Kaynatılmış iğde suyunun faydaları nelerdir? Kuru iğde kabuğunun faydaları…
GİRİŞ 28.04.2024 00:59 GÜNCELLEME 28.04.2024 00:59
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Birçok insanın mucize olarak tükettiği iğde, reyonlardaki görünüşüyle ilginizi çekmeyebilir, fakat faydalarıyla pek çok insanın ilgi odağı. Çeşitli yerlerde yetişen bu besin hakkında bildikleriniz kadar bilmediğiniz faydalar da mevcut. Gelin, hep birlikte öğrenelim!

İĞDE NEDİR?

Tüm iklim şartlarına oldukça dayanıklı olan iğde meyvesi, verimli veya verimsiz olan tüm toprak çeşitlerinde de oldukça kolay yetişebiliyor. İğde ağacının verdiği bir meyve olan bu besin, hünnap ile sıkça karıştırılabiliyor. İğdenin en çok yetiştirilen türü kuş iğdesidir. Vitamin bakımından da oldukça zengindir ve böbrek hastalıklarından bağırsak hastalıklarına kadar birçok hastalığın önüne geçer. Buna ek olarak iğde, kozmetik alanında da kullanılır.

KURU İĞDE SUYU VE TAZE İĞDENİN FAYDALARI

  • Böbrek sorunu yaşayan kişiler tarafından adeta mucizevi bir kaynaktır. İğdenin meyvesinin yanı sıra çiçeği ve yaprağından elde edilen çayın da böbrek hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • C vitamini açısından çok zengindir. Bu yüzden kış aylarında, soğuk havalardan dolayı meydana gelen hastalıklara karşı tüketenleri korur.

  • Kuru iğde meyvesi ve yapraklarından elde edilen bitki çayı kuru öksürük problemlerinde çare olur.

  • İshal gibi bağırsakların düzensiz çalışmasını önler ve düzene sokar.

  • İçeriğindeki omega 7 yağı sayesinde vücutta bulunan kolajen seviyesini arttırmaya yardımcıdır.

  • İğde meyvesi saç köklerini beslemeye yardımcı olur. Saç köklerini yeniler.

  • Karaciğeri temizleyen meyvelerden biri de iğdedir. İğde meyvesi karaciğerde bulunan toksinlerin atılmasında yardımcıdır.

  • Kötü kolesterolü dengelemeye yardımcıdır.

  • Hazımsızlık problemine karşı tüketilen iğde meyvesi mideyi rahatlatır.

İĞDENİN ZARARLARI

Her doğal besinde olduğu gibi iğde meyvesinin de tüketimi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İğdenin ise bilinen önemli bir yan etkisi bulunmamakta. Sadece fazla tüketildiği takdirde kabızlığa yol açan bir meyvedir. İçerisinde su bulundurmayan bir meyve olduğu için iğde yerken su tüketimine de dikkat edilmelidir.

İĞDE NASIL TÜKETİLİR? İĞDE KABUĞU YENİR Mİ?

Tercihe ve damak zevkine bağlı iğde meyvesi hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Aynı şekilde kabukları soyularak ya da direkt olarak kabukları ile birlikte yemek de mümkündür. Aktarlardan taze meyve halinde bulabileceğiniz gibi, kurutarak da tüketilebilir. Ayrıca kuru hali yapraklarla birlikte demlenip çay yapılarak içilebilir. Bunların yanında, meyveli bir bitki olduğu için reçeli yapılabilir. Fakat fazla tüketmemeye dikkat etmeniz öneriliyor çünkü iğdenin fazla tüketimi kabızlığa yol açabiliyor. Ayrıca vücuttaki suyu emen bir yapıya sahip olduğu için tükettikten sonra bol su içmekte fayda var.

İĞDE ÇAYI NASIL YAPILIR?

  • İğde çayı vücuttaki demir oranını arttırıcı bir özelliğe sahiptir. İğde çayı iğdenin yapraklarından ya da iğdenin kendisinden elde edilen bir çaydır.

  • İğde yaprakları sıcak suyun içerisine eklenerek demlendirilir ve bu şekilde iğde çayı elde edilmiş olur.

  • İğdenin kendisinden hazırlanan çay için ise 2 bardak kaynamış suyun içerisine kabukları soyulmuş 8-10 tane iğdeyi çekirdekleri ile beraber ekleyerek 5 dakika demlemeniz yeterli.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Misafir 3 gün önce Şikayet Et
    Amin amin amin inşallah
    Cevapla
  • Misafir 4 gün önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • Yadigar 4 gün önce Şikayet Et
    Amiiiiiiin
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM HAMD ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA MASSUSTUR. ALLAH RAHMANDIR. RAHİMDİR. DİN GÜNÜNÜN SAHİBİDİR. ALLAHIM ANCAK SANA KULLUK EDER VE YALNIZ SENDEN MEDET UMARIZ. ALLAHIM BİZLERE KENDİ DOĞRU YOLUNU GÖSTER. KENDİLERİNE LUTUF ve İKRAMDA BULUNDUKLARININ YOLUNU GÖSTER... ŞAŞIRMIŞLARIN ve SAPITMIŞLARIN YOLUNU DEĞİL. AMİN.
    Cevapla
  • Alim 3 ay önce Şikayet Et
    ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM, bu dünyaya insanları İMTİHAN EDİP CENNETİNE ALMAK İÇİN GÖNDERDİ. sizler nelerle uğraşıyorsunuz.??? Gafletten uyanın artık... Ahmaklık yapmayın artık.. ALLAHA TEVBE EDİP İMAN EDİP TESLİM OLUN ARTIK. SECDEYE KAPANIN ARTIK. NAMAZ KILIN ARTIK. ZEKAT VERİN ARTIK. ORUÇ TUTUN ARTIK.. KURANI KERİME GÖRE YAŞAYIN ARTIK..
    Cevapla
  • Alim 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIM bizlere, İMAN TEVBE HİDAYET KURTULUŞ MUTLULUK HUZUR SUKUNET ESENLİK FERAHLIK RAHMET BEREKET AFİYET SAĞLIK SIHHAT ŞİFA KOLAYLIK RAHATLIK İYİLİK GÜZELLİKLER NASİP ETSİN.
    Cevapla
  • Avşar 2 ay önce Şikayet Et
    Amenna . Peki sağlıklı olmayalım mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'li restoran zincirleri KFC ve Pizza Hut'ın satışları düştü
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı