Kepek neden olur, nasıl geçer? Stres kepek yapar mı?

Sağlıklı saçlar için bazen hangi yönteme başvursak da istediğimiz sonucu elde edemeyebiliyoruz. Saçların görünümü ve deriyi olumsuz etkileyen bir diğer rahatsızlık da kepek. Peki, kepek neden olur ve nasıl geçer?

Kepek neden olur, nasıl geçer? Stres kepek yapar mı?
Kepek neden olur, nasıl geçer? Stres kepek yapar mı?
GİRİŞ 19.07.2023 10:22 GÜNCELLEME 19.07.2023 10:22

Kişinin genel sağlığına etki etmese bile kepek, saç sağlığı için oldukça mühim bir konudur. Saçın görüntüsünü etkileyen ve saçın yağlı kalmasına sebep olan kepek, uğraştıran bir saç problemidir. Kepek, tedavi edilse dahi tekrardan kendini gösterebilme ihtimali her zaman bulundurur. Kepeğin tedavi yöntemleri araştırılırken; kabuklu kepek neden olur, stres kepek yapar mı gibi sorulara da yanıt arıyor. İşte, kepekle ilgili tüm detaylar…

KEPEK NEDEN OLUR?

Cilt, sürekli olarak kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Yeni hücreler cildin alt kısmında oluşur ve zamanla üst yüzeye doğru ilerlerken ölü hücreler dökülür. Bu doğal süreçte, ölü deri hücreleri suyla yıkandığında genellikle görülmeyecek kadar küçüktür. Ancak bazı durumlarda, bu döngü bozulur ve ölü hücreler saç köklerinde birikerek kepek oluşumuna neden olabilir.

Kepek, çeşitli cilt rahatsızlıklarının bir belirtisi olabilir. Kepek tedavisi, öncelikle altta yatan rahatsızlığın tedavi edilmesini gerektirir. Kepek oluşumuna yol açabilen bazı durumlar şunlardır:

Seboreik dermatit: Derinin bazı bölgelerinde pullanma, kaşıntı ve kızarıklığa yol açabilen yaygın bir cilt hastalığıdır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak stres, hormonlar, depresyon, yorgunluk, atmosfer değişiklikleri, beslenme, alerjiler, otoimmünite, Malassezia furfur (bir tür maya) gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Tinea capitis: Saçlı deride oluşan bir mantar enfeksiyonudur ve halk arasında saçkıran olarak da bilinir.

Alerjik temas dermatiti: Saç boyası, saç spreyi, saç jölesi gibi saç ürünlerine karşı cilt reaksiyonlarıdır. Eğer kişi sadece belirli bir ürün kullandığında kepeklenme oluyorsa, bu durum alerjik temas dermatitinden kaynaklanabilir.

Sedef hastalığı: Cildin kırmızı, kabuklu lekelerine ve gümüş pullara neden olan bir cilt hastalığıdır.

STRES KEPEK YAPAR MI?

Yaş, hormonal denge, saçları seyrek fırçalama ve bazı deri hastalıklarının da etkili olduğu kepek, stres kaynaklı da oluşabilmektedir.

KEPEK NASIL GEÇER?

Kepek tedavisinde temel olarak kepek önleyici şampuanlar tercih edilmelidir. Kepek şampuanları çeşitli maddeler içerir ve süpermarketlerden veya eczanelerin dermokozmetik bölümlerinden satın alınabilir.

Aşağıdaki etken maddelerinden birini içeren şampuanlar genellikle kepek sorununa çözüm olmaktadır:

Çinko pirit: Kepeğe karşı etkili bir madde olarak bilinir ve saç derisindeki pullanmayı azaltabilir.

Salisilik asit: Ölü deri hücrelerinin dökülmesini hızlandırabilir ve saç derisindeki pullanmayı azaltabilir.

Selenyum sülfit: Kepek oluşumunu engelleyebilir ve saç derisindeki kaşıntıyı hafifletebilir.

Ketokonazol: Mantar enfeksiyonlarına karşı etkili bir madde olup, kepek sorununun altında yatan mantar enfeksiyonlarını tedavi edebilir.

Kömür katranı: Antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan kömür katranı, kepek oluşumunu azaltabilir ve saç derisini rahatlatabilir.

Kepek şampuanlarını kullanmadan önce, kullanma talimatlarını dikkatlice okumak önemlidir ve ne sıklıkla kullanılması gerektiğini öğrenmek önemlidir. Şampuanı saçta en az beş dakika bekletmek, içerdiği maddelerin etkisini artırabilir. Kepek şampuanlarının etkisini görmek için genellikle bir ay boyunca düzenli kullanılması önerilir. Bazı durumlarda semptomlar düzeldiğinde şampuanın kullanım sıklığı azaltılabilir, ancak tamamen kullanmayı bıraktığınızda kepeğin tekrar oluşma ihtimali hep vardır.

SAÇ KEPEĞİ NASIL ÖNLENİR?

Saçlar kepekten arındıktan sonra tekrar kepek oluşumunun önlenmesi için birtakım tedbirler alınması gerekiyor. Çünkü kepek, genellikle tekrar etme eğilimi gösterir. Peki, saç kepeği nasıl önlenir? İlk olarak saçlarımız için daha doğal şampuanları tercih etmemiz ve saç yıkama sıklığımızı haftada 2 ya da 3’e indirmeliyiz. Kimyasallardan saçlarımızı arındırmamız gerek. Saçlarımızın doğal nemini kaybetmemesi ve yeniden kepek oluşmaması için evde hazırlayabileceğimiz doğal maskeleri en azından 15 günde bir uygulamamız gerek.

Saçlarımızı çok soğuk ya da sıcak suyla yıkamamamız gerek. Uzunca bir süre saçlarımızın sıkıca bağlı bir şekilde durması da kepeği artırıyor. Mümkün olduğunca saçlarımız hava alacak şekilde şekillendirilmelidir.  Duştan çıkmadan önce elma sirkeli suyu, durulama suyunuz olarak kullanmak kepeğinizi önlemekte büyük oranda yardımcı olacaktır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri