Besinlerin küflü kısmını keserek yemek zararsız mı? Küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı?

İhtiyacımızdan fazla gıda aldığımızda güzel bir şekilde muhafaza etmemiz gerekir. Uygun bir şekilde saklanamayan besinlerin zaman içerisinde küflenmesi kaçınılmazdır. Peki, bu besinlerin küflü tarafını kesip kalan kısmını yersek küf tüketmiş olur muyuz? Küflenmiş kaşar yenir mi?

Besinlerin küflü kısmını keserek yemek zararsız mı? Küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı?
Besinlerin küflü kısmını keserek yemek zararsız mı? Küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı?
GİRİŞ 26.04.2024 22:46 GÜNCELLEME 26.04.2024 22:46
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yiyecekleri israf etmemek oldukça önemli ve hassas bir konu ancak ekmeğin ya da meyvenin yüzeyindeki görünür olan küfü temizledikten sonra kalanını tüketmek, küfün görünmeyen yüzeyini atladığımız anlamına gelir. Küf mantarlarının görünür olan kısımları sadece gıdada bulunduğu yerlerden birkaçı. ü

Küflerin bizim göremediğimiz ve tüm yapısına nüfuz etmiş bir kısmı daha bulunuyor. Tüm bunlara rağmen küflü bir şey yedikten sonra ne yapılmalı, küflenmiş tüm yiyecekler zararlı mıdır? Tüm merak edilenler için haberimize devam edebilirsiniz...

5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?5 saniye kuralı: Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yemek doğru mu?

YİYECEKLERDE BULUNAN KÜFÜN ZARARLARI NELERDİR? KÜF YEDİM BİR ŞEY OLMADI!

Küfü kesip yedikten sonra sağlık sorunları yaşamadıysanız, muhtemelen yediğiniz mantar türü insanlar için zararsız olanlardandır. Küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır ve sadece bazı küfler alerjik reaksiyonlara veya solunum problemlerine neden olabilecek zehirli maddeler olan mikotoksinler içerir. Bu mikotoksinler özellikle Aspergillus, Penicillium ve Fusarium gibi küfler tarafından üretilir.

Tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada mikotoksinler doğal olarak oluşabilir. Özellikle aflatoksin adı verilen bir mikotoksinin kansere neden olabileceği düşünülmektedir ve bu madde en çok mısır ve yer fıstığında bulunur.

Küflerden kaynaklanan toksinler genellikle ısıya dayanıklıdır, bu nedenle pişirme sürecinde yok olmazlar. Ayrıca, küfler buzdolabında ve donmuş ortamlarda bile büyüyebilir. Tuzlu, şekerli ve asitli ortamlarda da hayatta kalabilirler. Bu nedenle küflü yiyecekler yemek ciddi hastalıklara neden olabilir ve nadir de olsa aşırı terleme, titreme, kas güçsüzlüğü, seğirme, baş ağrısı, ateş ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Brusella hastalığına nedir, ne iyi gelir? Brusella hastaları ne yememeli?Brusella hastalığına nedir, ne iyi gelir? Brusella hastaları ne yememeli?

Küflü yiyecekleri yemenin sadece uzun süreli tüketimde riskli olduğunu unutmamalıyız. Bir kereliğine küflü bir besin tükettiğinizde hastalanma ihtimaliniz düşüktür. Ancak evcil hayvanlar için küflü yiyecekleri vermek doğru bir davranış değildir, çünkü bu hayvanlarda hastalığa ve hatta ölümlere neden olabilir. Evde yaşayan köpekler, özellikle çöpe veya atıklara erişimleri olduğunda bu risk altındadır. Bu nedenle hem kendi sağlığımızı korumak hem de hayvan dostlarımızı korumak için küflü yiyecekleri tüketmekten kaçınmalıyız.

KÜFLÜ PEYNİR ZARARLI MI?

Küflü peynirin zararlı olup olmadığı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Yumuşak peynirlerin yüksek su içeriği nedeniyle küfün derinlere yayılması daha olasıdır. Ancak sert peynirlerin yoğun yapısı, küfün genellikle yüzeyde hayatta kalmasına yol açar. Bu durumda, küfün etrafını birkaç santimetre keserek geri kalan bölümü tüketmek uygun olabilir.

Küflü peynirlerin üzerindeki her mantar zararlı değildir. Aslında, bazı peynirlerin üretim sürecinde kullanılan mantarlar, peynirin karakteristik tat ve dokusunu oluşturmak için kasıtlı olarak eklenir. Bu tip peynirler güvenle tüketilebilir.

BU KÜFLÜ GIDALARDAN MUTLAKA KURTULUN!

  • Et ve et ürünleri: Eğer ette küf tespit ederseniz, hemen atın. Küflenmiş et tüketmek sağlık açısından ciddi riskler taşır.

  • Yoğurt, ekşi krema ve yumuşak peynir: Yumuşak peynirlerin yüksek su içeriği, küfün derinlere yayılmasına neden olabilir. Bu nedenle, küflenmiş yumuşak peynirleri tüketmeyin ve atın.

  • Yumuşak meyve ve sebzeler: Küflenmiş meyve ve sebzeleri kesinlikle tüketmeyin. Yumuşak yapıları küfün içlerine nüfuz etmesini kolaylaştırır ve tüketmeleri sağlık açısından risklidir.

  • Ekmek ve unlu mamuller: Eğer ekmek küflenmişse, küflü bölümleri keserek geri kalanını kullanmayın. Küf, ekmeklerin içine nüfuz edebilir ve zararlı olabilir.

  • Fıstık ezmesi, fındık ve baklagiller: Eğer bu ürünlerde küf gözlemliyorsanız, hemen atın. Bu gıdaların içindeki küf tehlikeli olabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir.

  • Reçeller ve jöleler: Küflenmiş reçelleri ve jöleleri kesinlikle tüketmeyin. Reçel ve jölelerdeki küf sağlık açısından zararlı olabilir.

BU KÜFLÜ GIDALARI TÜKETEBİLİRSİNİZ!

  • Havuç, lahana ve dolmalık biber gibi sert meyve ve sebzeler: Düşük nem içeriğine sahip olan sert meyve ve sebzelerde küf oluşumu daha az olabilir. Bunları dikkatlice inceleyin ve küflenmiş bölümleri keserek geri kalanını kullanabilirsiniz.

  • Sert peynir: Sert peynirlerin yoğun yapısı, küfün yüzeyde kalmasına ve içe nüfuz etmemesine yardımcı olur. Küflenmiş kısımları en az 2,5 santimetre keserek geri kalanını tüketebilirsiniz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Adil 3 hafta önce Şikayet Et
    Arkadaşlar, KURANI KERİMDEKİ AYETLERE GÖRE, RABBİMİZ İMANSIZ KAFİR KATİL MÜŞRİK MÜNAFIK FASIK ZALİM ZORBA BOZGUNCU FİTNE FESAT İNSANLARI TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAZLARSA cehenneme göndereceğini söylüyor. Herkes paçasını kurtarmaya baksın..
    Cevapla
  • turkiye sevdalısı 3 hafta önce Şikayet Et
    Akşam portakalın bir kısmı çürümtüştü o kısmı kestim. Attım sağlamını yedim ne yapayim çöpemi ataydım istanbulda portakal 20 tl ne yapmak lazım siz söyleyin
    Cevapla
  • Muhsin 1 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM RABBİMİZ ALLAHTIR Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i mağfiret eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e rahmet eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’e yardım eyle, zafer nasîb eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i muhâfaza eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i bir araya getir ve yekvücût eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’i ıslah eyle! Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in sıkıntılarını gider!
    Cevapla
  • Osman 8 ay önce Şikayet Et
    Çocukluğumda o kadar çok küflü ekmek yedim ki; hem hiçbir şey olmadı, hem de hiç para bulamadım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AK Parti'de reform adımları
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri